Šport > Nogomet
23 ogledov

Katanec srečen: "Platini mi je rekel, da naj pazim"

Euro 2016 Nica žreb pokal trofeja kvalifikacije
1/6
EPA
Žreb kvalifikacijskih skupin za nastop na Euru 2016 v Franciji je slovenski nogometni reprezentanci namenil močni reprezentanci Anglije in Švice. Priložnost za revanšo z Estonci, v slovenski skupini E še Litva in San Marino.

Evropsko prvenstvo se leta 2016 vrača v Francijo, ki je pred 54 leti gostila prvi turnir stare celine. "Rendezvous", ki ga bodo galski petelini prvič v razširjenem formatu s 24 ekipami gostili čez dve leti, se je simoblično začel z žrebom v Nici.

Da je bil dogodek francosko obarvan, je poskrbel tudi eden od gostiteljev, nekdanji branilec reprezentance in zmagovalec Eura 2000 Bixente Lizarazu, ki je združil moči z obveznim "žrebalcem" Ruudom Gullitom. Pokal za naslov zmagovalca je pred očmi selektorja Didierja Deschampsa, še enega člana šampionske ekipe in zdaj francoskega selektorja, prinesel bivši vratar in zdaj francoski dirkaški prvak v seriji GT Fabien Barthez.

Gibraltar ostal brez derbija s Španijo

Nasploh je bil žreb v varnih vratarskih rokah, saj je na njem pod budnim očesom izvršnega direktorja Uefe Giannija Infantina sodelovalo kar 13 bivših vratarjev – kot prvi Šved Thomas Ravelli, Rus Rinat Dasajev, Španec José Ángel Iribar in Anglež Pat Jennings. Po žrebanju reprezentanc iz prvega bobna sta Ravelli in Jennings izžrebala njihove nasprotnike iz zadnjega bobna.

Usoda je hotela, da je bil novinec Gibraltar izžreban ravno v skupino C z aktualno prvakinjo Španijo, a so ga zaradi delegiranja v luči političnih napetosti prestavili k Nemcem v skupino D. Nov paket vratarjev (Andreas Köpke, Antonios Nikopolidis, Jean-Marie Pfaff in Peter Schmeichel) je iz bobnov najprej izvlekel reprezentance petega bobna, ki je združil Portugalsko in Albanijo.

Tomaszewski in Zoff brez milosti do Slovenije

Schmeichel je iz četrtega bobna Bosni in Hercegovini namenil zvezdniški Wales, medtem ko se je Makedonija lahko že prej razveselila Špancev. Nova vratarska postava je nato pričela z žrebom "slovenskega" bobna, ki je po tem, ko je slovenska kroglica zgrešila Nizozemsko, Bosno in Hercegovino ter Španijo varovancem Srečka Katanca namenil snidenje z Anglijo, nasprotnico iz skupinskega dela na zadnjem mundialu.

Euro 2016 Nica žreb kvalifikacije Pfaff Schmeichel Škotska | Avtor: EPA EPA
Do tedaj precej ugoden žreb (slovensko kroglico sta izžrebala nekdanji nizozemski vratar Hans van Breukelen in nekdanji češki čuvaj mreže Ivo Viktor), je zelo težek postal, ko sta Jan Tomaszewski in Dino Zoff izžrebala zadnjega slovenskega nasprotnika – tako kot v neuspešnem boju za SP 2014 bo to Švica, ki je bila obakrat boljša najprej od Stojanovićeve, nato pa še Katančeve Slovenije.

Katanec: "Platiniju rekel, da sem zadovoljen"

Estoniji se bo lahko Slovenija maščevala za boleč domači poraz v boju za Euro 2012, poleg Litve pa hrabri tudi tekma s San Marinom, ki je bil v slovenski skupini ob zadnjem uspešnem kvalifikacijskem ciklusu za nastop na SP 2010. 

"Lahko samo zadovoljni, če si lahko s kakšnim žrebom sploh lahko zadovoljen. Ne nazadnje, ko sem šel po žrebu pozdravit predsednika Uefe Michela Platinija, sem mu rekel, da sem zadovoljen. On pa mi je odvrnil, da naj pazim, ker moram tekme še odigrati. Rekel je, ne biti preveč zadovoljen, saj odloča igrišče. Res je, lahko je kdo zadovoljen z žrebom, pa se lahko opeče in ti je potem veliko bolj žal, kot bi ti lahko bilo," je uvodoma na novinarski konferenci, ki je potekala prek video povezave, povedal selektor Katanec.

"Če pogledam druge skupine, ki so težje na papirju, sem kar zadovoljen. Tudi logistično je v redu, lažje je iti v Anglijo in Švico kot pa, denimo, v Kazahstan. Lahko bi dobili težje tekmece. Nam bolj ustreza igrati proti Angliji kot na primer Nizozemski, Španiji, Portugalski ... Mislim, da je lažje igrati proti njim kot proti Hrvaški, Romuniji, Ukrajini, saj poznam njihovo kakovost," je nadaljeval.

"Želel sem si realen boj za vsaj dodatne kvalifikacije, to se je zgodilo. Fantje imajo lepo priložnost, ampak že danes se morajo na to začeti pripravljati. Smo pa realisti, odigrali smo nekaj korektnih tekem, ampak morajo fantje še več delati in napredovati ... Nič ne pride samo po sebi," je še povedal Katanec in si zaželel, da bi se tudi njegovi fantje zgledovali po slovenski hokejski reprezentanci, ki je navdušila na olimpijskih igrah v Sočiju. Ta je po njegovem pokazala pravo borbenost, ekipni duh in to si želi tudi slovenski selektor, ki je še čestital vsem slovenskim dobitnikom kolajn v Sočiju.

Hodgson: "Nekaj lepih krajev"

Angleški selektor Roy Hodgson se bo medtem pomeril s Švico, ki jo je prvič v zgodovini leta 1996 prav na EP v Angliji popeljal na prvo veliko tekmovanje.

"Zelo sem zadovoljen, predvsem zaradi navijačev, ki so imeli smo nekaj napornih potovanj v zadnjih letih, zdaj pa bodo lahko obiskali nekaj krajev, do katerih je lažje priti in so zelo lepi. Ime Švica mi vedno nariše nasmeh na obraz, ker sem tam preživel štiri fantastična leta," je po žrebu dejal Hodgson. Vladimir Petković, ki bo Švico prevzel po letošnjem premiernem nastopu na mundialu, je dejal, da se njegovi varovanci ne bodo bali nikogar.

Vroče v Beogradu in Tirani

"To je zanimiva skupina za igralce, selektorje in navijače. Mislim, da imamo možnosti. Imamo mlado ekipo in bali se ne bomo nikogar," je dejal Sarajevčan, nekdanji trener Young Boys in Lazia, ki bo na klopi "natija" zamenjal Ottmarja Hitzfelda.

"Ne morem reči, da nisem zadovoljen z žrebom," je dejal litovski selektor Igoris Pankratjevas. "Vseeno bomo morali vse še dokazati na igrišču. Zanimivo se bo pomeriti z nekaj novimi nasprotniki kot sta Anglija in Švica. Prav tako že dolgo časa nismo igrali s Slovenijo." 

Potencialno eksplozivni in z nacionalizmom nabiti tekmi v skupini I čakata Srbijo in Albanijo, za zdaj zgolj začasni selektor Ljubinko Drulović pa se bo očitno vrnil na Portugalsko, kjer je preživel lep del svoje kariere. Hrvati so v skupini I dobili Italijo, Norveško, Bolgarijo, Azerbajdžan in Malto.

Žreb kvalifikacijskih skupin za Euro 2016:

Skupina A: Nizozemska, Češka, Turčija, Latvija, Islandija, Kazahstan;
Skupina B: Bosna in Hercegovina, Belgija, Izrael, Wales, Ciper, Andora;
Skupina C: Španija, Ukrajina, Slovaška, Belorusija, Makedonija, Luksemburg;
Skupina D: Nemčija, Irska, Poljska, Škotska, Gruzija, Gibraltar;
Skupina E: Anglija, Švica, Slovenija, Estonija, Litva, San Marino;
Skupina F: Grčija, Madžarska, Romunija, Finska, Severna Irska, Ferski otoki;
Skupina G: Rusija, Švedska, Avstrija, Črna gora, Moldavija, Lihtenštajn;
Skupina H: Italija, Hrvaška, Norveška, Bolgarija, Azerbajdžan, Malta;
Skupina I: Portugalska, Danska, Srbija, Armenija, Albanija;

Na turnir se bodo poleg gostiteljice Francije uvrstile najboljše prvo- in drugouvrščene ekipe skupinskega dela, poleg njih pa še najboljša tretjeuvrščena. O zadnjih potnikih na Euro 2016 bodo odločale dodatne kvalifikacije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.