Šport > Nogomet
7541 ogledov

Kekov joker s klopi v končnici tekme poskrbel za delirij v Stožicah!

Slovenija - Kazahstan Anže Petkovšek
Slovenska nogometna reprezentanca je v Stožicah na ključni tekmi kvalifikacij za Euro 2024 premagala reprezentanco Kazahstana z 2:1. S tem si je Kekova četa zagotovila mesto na evropskem prvenstvu, ki bo prihodnje leto v Nemčiji.

Medsebojni obračun druge in tretje reprezentance skupine H je določil potnika na Euro 2024 v Nemčiji. Sloveniji je za napredovanje zadoščal že remi, a na koncu so varovanci selektorja Matjaža Keka kvalifikacije pred domačimi gledalci zaključili z zmago.  Selektor Matjaž Kek za razliko od tekme z Dansko tokrat pričakovano ni taktiziral, pač pa poskrbel za udarno začetno enajsterico: Oblak; Karničnik, Blažič, Bijol, Janža; Stojanović, Gnezda Čerin, Elšnik, Mlakar; Šporar in Šeško. 

Prva nevarnejša akcija na tekmi je pripadla Sloveniji, in sicer v sedmi minuti tekme. Andraž Šporar je po lepi slovenski akciji uspešno zaustavil žogo v kazenskem prostoru gostov in jo nato podal do Petra Stojanovića, a je ta z desnico slabo zadel žogo, njegov poskus diagonalnega strela je romal mimo kazahstanskih vrat.

V 13. minuti je z glavo poskusil še vtekajoči Jan Mlakar, a je njegov strel romal visoko prek kazahstanskih vrat. Prav Mlakar je bil tisti, ki je z glavo sprožil tudi v 24. minuti, ko je Slovenija na voljo imela kot. A tudi tokrat merilne naprave Mlakarja niso bile umerjene, žoga je letela mimo in preko kazahstanskih vrat. 

Slovenija - Kazahastan, 20. 11. 2023 | Avtor: Profimedia Profimedia
Tudi Kazahstanci so po dobrih 27 minutah dvoboja v Stožicah imeli svojo priložnost, ko je s precejšnje oddaljenosti z glavo poskusil Chesnokov, a je bil na njegov poskus Oblak pripravljen in žogo brez večjih težav ujel. To je bil sicer tudi prvi poskus katere koli ekipe v okvir vrat.

V 35. minuti je v kazenskem prostoru po podaji Erika Janže lepo prodiral Šporar, Maliy ga je vlekel za dres, Šporar je padel, a se glavni sodnik tekme Szymon Marciniakni odločil za 11-metrovko. Sledila je izjemna priložnost za goste, a se je s fenomenalno obrambo izkazal Jan Oblak, ki je žogo po poskusu Beysebekova odbil v polje. 

V 40. minuti je Slovenija dobila 11-metrovko, potem ko je Vorogovskiy v kazenskem prostoru ob posredovanju nesrečno zadel Stojanovića. Čeprav je Stojanović obležal v gostujočem kazenskem prostoru, pa Marciniak sicer sprva ni pokazal na belo piko. Na ogled videoposnetka so ga nato poklicali iz video sobe. Odgovornost je prevzel vsega 20-letni Benjamin Šeško, ki je rutinirano matiral kazahstanskega vratarja Shatskiya in poskrbel za vodstvo Slovenije. 1:0 je bil tudi končni izid prvega polčasa v Stožicah.

Benjamin Šeško | Avtor: Profimedia Profimedia
Ekspresno izenačenje na začetku drugega polčasa

Slovenci so po dobrem prvem polčasu doživeli hladen tuš že v tretji minuti nadaljevanja, ko si je obramba privoščila velikansko napako in v kazenskem prostoru povsem pozabila na Ramazana Orazova. Članu FC Kopra tako ni bilo težko zadeti iz neposredne bližine. Kazahstanci so tako izenačili in prevzeli pobudo ter le dobro minuto zatem znova zagrozili, a je slovenska obramba žogo le uspela odbiti daleč stran od svojih vrat.

Slovenci so se po uvodnem šoku drugega polčasa nato le uspeli pobrati, v 53. minuti je s prostega strela zagrozil Adam Gnezda Čerin, a se je kazahstanski vratar po strelu Slovenca z levico izkazal z lepo parado in žogo odbil. V 60. minuti pa izjemna priložnost za Slovenijo. Po izvajanju kota in fliperju v kazenskem prostoru je do strela prišel branilec Jaka Bijol, a je eden od kazahstanskih nogometašev žogo uspel pravilno odbiti z golove črte. 

V 70. minuti so spet nevarno zapretili Kazahstanci, potem ko so lepo kombinirali na desni strani. Do strela je prišel strelec izenačujočega zadetka Orazov, a je bil njegov strel po tleh premedel, tako da je Oblak žogo zlahka ukrotil. 

Nato pa šah-mat slovenske reprezentance: hiter protinapad in odlična podaja junaka tekme Stojanovića, žogo je lepo sprejel rezervist Benjamin Verbič, ki je nato z roba kazenskega strela v 86. minuti s pravcato mojstrovino z desnico matiral nemočnega kazahstanskega vratarja. Slovenija je povedla z 2:1 in stopila na prag Eura 2024.

Kazahstan se po šoku ni več pobral, Kekova četa se je tako po dolgem času veselila uvrstitve na veliko tekmovanje. Tokrat bodo Kekovi varovanci igrali na Euru 2024 v Nemčiji. To je druga uvrstitev Slovenije na evropsko prvenstvo, prvič so slovenski nogometaši na Euru igrali leta 2000, tedaj pod vodstvom Srečka Katanca. Dvakrat so doslej igrali tudi na svetovnih prvenstvih. 

1/15
Anže Petkovšek

Kvalifikacije za EP 2024, 10. krog:

Slovenija - Kazahstan 2:1
Šeško 41., Verbič 86.; Orazov 48.

Postavi:
Slovenija
: Oblak; Karničnik, Blažič, Bijol, Janža (Drkušić/87.); Stojanović (Gorenc Stanković/90+2.), Gnezda Čerin, Elšnik, Mlakar (Verbič/72.); Šporar (Kurtić/87.) in Šeško.
Kazahstan: Shatskiy; Vorogovskiy, Alip, Marochkin, Maliy, Bystrov; Orazov, Kuat (Kenesov/64.), Beysebekov (Tapalov/81.), Chesnokov (Sviridov/81.); Samorodov (Aymbetov/90+2.).

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar mahatma2
    mahatma2 23:25 20.november 2023.

    Lep gol Verbiča in kot piše v članku "šah-mat" Bravo fantje.

  • Ender3 20:36 20.november 2023.

    Bedna pričakovanja, daj bog, da izgubijo. Ta cirkus presega človeški razum..Ljudem iger brez kruha pa, bomo vsi siti nogometa..