Šport > Nogomet
310 ogledov

"Komično glasovanje iz rešpekta do župana"

Stevan Đorđević (sredina) NK Celje
Bivši predsednik celjskega prvoligaša dr. Stevan Đorđević je razkril podrobnosti okrog svojega odhoda iz kluba.

Prejšnji teden so v NK Celje izpeljali 14. redno skupščino članov kluba. Na njej se je po skoraj treh letih od poslovil predsednik dr. Stevan Đorđević, na njegovo mesto so postavili Miloša Rovšnika.

Đorđević, ki so mu na omenjeni skupščini namenili zgolj mesto častnega predsednika, pa se z načinom svojega odhoda ne strinja. Že konec preteklega tedna je v izjavi za javnost opozoril na domnevne nepravilnosti pri njegovi zamenjavi. 

"V torek, 4. aprila, je v prostorih NK Celje potekal redni zbor članov, na katerem se je obravnavalo nekaj rednih, nekaj pa izrednih točk. Na samem zboru je bilo precej nepravilnosti, med katere še posebej bode glasovanje o novih članih upravnega odbora. Za slednje so namreč glasovali le štirje člani, devet jih je bilo proti, dva pa sta bila vzdržana. Preostali prisotni člani kluba niso glasovali, predsednik delovnega predsedstva pa jih je brez oklevanja in v nasprotju z vsemi določili prisodil k tistim, ki so glasovali za. Na podlagi tega naj bi bil upravni odbor potrjen," je zapisal Đorđević, še vedno podpisan kot predsednik kluba.

Od prejšnjih petih članov UO sta v njem po skupščini ostala le dva in sicer predstavnika novih ukrajinskih vlagateljev - generalni direktor Igor Dedišin in agent Andrej Krupenko. Poleg Đorđevića člana UO nista več niti celjski župan Bojan Šrot in direktor Pekarne Geršak Rafael Brance. Namesto njih so v petčlanskem telesu sedaj novi predsednik kluba Miloš Rovšnik (mestni svetnik in pooblaščenec celjskega podžupana), direktor Celjskih mesnin Izidor Krivec in Aljoša Džumhur, direktor avtocentra A2S.
 
Đorđević je za sredo sklical novinarsko konferenco v prostorih stadiona Arena Petrol in sedmi sili predstavil svojo plat medalje. "Nisem vas sklical z željo, da bi še naprej ostal predsednik NK Celje. Moja moralna obveznost je, da opozorim na nepravilnosti v klubu," je začel Đorđević. 

"Gre za društvo, kjer bi morala odločati skupščina in upravni odbor, kar se je zgodilo v zadnjem obdobju, pa je vse prej kot to. Prišel je en človek, ki je s svojimi ljudmi pripravil to 'jogurt revolucijo'. Skupščina ni bila volilna, ampak redna, kljub temu pa je gospod župan (Bojan Šrot, op. a.) na skupščino prišel s svojim predlogom za kompletno nov upravni in nadzorni odbor ter disciplinsko komisijo. S tem se kot predsednik seveda nisem strinjal in tako je prišlo do glasovanja, ki je zgledalo zelo komično," je na zanj sporno glasovanje spet opozoril zdravnik, ki je bil predsednik NK Celje od leta 2014. "Božo Šola, ki je vodil skupščino, je ob zanj očitno presenetljivem rezultatu glasovanja na začudenje vseh nato glasno dejal: 'Vse, ki niso glasovali za ali proti, bomo prišteli med tiste, ki so podprli nov upravni odbor.' Nekateri so ga opozorili, da tako pač ne gre. A vsi, ki so peljali to stvar, so se najbrž iz rešpekta do župana odločili, da nadaljejo s tem."

"Menim, da en človek, tudi če je župan, ne more delati, kar mu paše. Obstajajo izvoljeni organi kluba, poznajo se pravila društev in tega bi se morali držati. Moje sporočilo novemu predsedniku je, da naj bo pri svojem delu samostojen," je na to temo še dodal Đorđević.

Iz rdečih številk na zeleno vejo

Đorđević je dejal, da je vodenje kluba prevzel takrat, ko ga po besedah župana nihče ni bil pripravljen prevzeti. "Klub je bil v dolgovih, živel je od kreditov. Zame je bil to izziv. Med letoma 2014 in 2016 se je za odplačevanje kreditov z obrestmi nabralo 1,380.000 evrov. S pametnimi transferji in številnimi novimi sponzorskimi pogodbami se je stanje začelo izboljševati," je povedal Đorđević in dodal, je NK Celje lanskega 9. maja prvič po dolgem času v finančnem smislu prišel na zeleno vejo. 

Celjani so precej zaslužili z nekaterimi prestopi v času Đorđevićevega predsednikovanja. Leta 2015 je stanje klubskega proračuna z zajetno odškodnino popravil Benjamin Verbič, slednji je prestopil v København. Zanj so Celjani dobili milijon evrov (Danci so sprva ponujali zgolj 400 tisočakov), še dodatnih 100 tisočakov je v knežje mesto priteklo po uvrstitvi Københavna v Ligo prvakov, klub pa bo ob ob naslednjem prestopu Verbiča dobil še 15 odstotkov dogovorjene odškodnine. Celjani so nekaj sto tisočakov prejeli še za prestope Sunnyja Omoregieja, Danijela Miškića in nekaterih drugih nogometašev. "Očitali so nam prodajo Miškića v Olimpijo, čeprav je imel v času pogajanj z nami pogodbo le še za tri mesece. Zanj smo dobili 110.000 evrov. Bomo videli, koliko bodo letos iztržili za Mateja Podlogarja in Matica Kotnika," je enega od prestopov pokomentiral Đorđević.

Od NK Celje se z Đorđevićevim umikom poslavlja tudi Cinkarna Celje, ta je bila več let generalni sponzor kolektiva iz knežjega mesta. Podjetje je imelo s klubom pogodbo do marca, sodelovanja pa ni podaljšalo. Na leto je Cinkarna v klubski proračun prispevala 350 tisočakov.

Majhen vložek Ukrajincev

V nadaljevanju je Đorđević predstavil dosedanje vložke ukrajinskih vlagateljev, s katerim je NK Celje skupaj ustanovilo novo podjetje FC Celje d.o.o. Dejal je, da se je doslej zapravljal predvsem denar kluba, medtem ko je bilo do njegovega odhoda s strani novih partnerjev investiranih le 90 tisočakov. Glede na podpisani memorandum med obema stranema bi morala vsaka stran zagotoviti polovico proračuna. 

"Na računu smo imeli ob mojem odhodu le še 70.000 evrov, torej se je doslej kuril naš denar. Do konca junija bi morali Ukrajinci tako prispevati 800.000 evrov oziroma polovico proračuna. Na vsak način bo do konca sezone treba najti še vsaj 500.000 evrov, brez Cinkarne pa NK Celje tega ni zmožen pokriti," je pojasnil Đorđević in povedal še, da mesečni vložek v plače nogometašev znaša okrog 50.000 evrov. 

Nekdanji predsednik ni imel informacij, ali je v zadnjih dneh klubski proračun že obogatila kakšna nova finančna injekcija iz Vzhodne Evrope. S podjetjem K Partners Sport Management s.r.o. je NK Celje sicer podpisalo petletno pogodbo.

In zakaj je Đorđević sploh soglašal z vstopom tujega kapitala v klub? "Vložek Cinkarne ni bil več zagotovljen, zato sem želel klub dvigniti na višji nivo. Pričakoval sem takojšnjo investicijo. Poleg tega so nekaj časa govorili, da bodo s Celjem sodelovali le, če bo v klubu Đorđević. Pred kratkim pa so se vsi obrnili proti meni, tudi tisti, s katerimi smo šli skupaj v to zgodbo z Ukrajinci in ki smo si med seboj rekli, da bomo enotni." Đorđević, je poudaril, da od kluba "ni vzel niti centa" in da je sam dajal denar s svojega računa za nekatere stroške kluba.

Đorđević je dodal še, da bi želel ostati klubski zdravnik, a da ne bo gojil zamere, če bodo poiskali novega. Ob tem se je zahvali Splošni bolnišnici Celje, ki je šla klubu na roko pri specialističnih pregledih nogometašev, že prej pa tudi vsem sodelavcem, nogometašem in sponzorjem.

Odgovor NK Celje: Skupščina in finaciranje po načrtu

Za odziv smo seveda pobarali tudi NK Celje. Iz kluba so nam kmalu poslali odgovor na Đorđevićeve očitke in zagotovili, da je bila domnevno sporna skupščina izpeljana zakonito in da financiranje kluba ni vprašljivo. Odgovor vam v spodnjih vrsticah ponujamo v celoti:

"O današnji novinarski konferenci v klubu nismo bili obveščeni, prav bi pa bilo, ker bi lahko tudi sami pojasnili nekatere očitke.

14. redni zbor članov Nogometnega kluba Celje je bil sklicna na podlagi sklepa zadnje seje upravnega odbora dne 16. 3. 2017. Na seji so prisostvovali vsi člani upravnega odbora, vključno s predsednikom Stevanom Đorđevićem, ki je to sejo tudi vodil. Na njej je bil sprejet sklep: 'Upravni odbor predlaga letno skupščino, na kateri se bodo volili novi organi kluba, razširil upravni odbor in ga tudi potrdili.' Prav tako je bilo na tej seji upravnega odbora sprejeto, da se pripravi nov pravilnik kluba.

Kar zadeva skupščino dne 4. 4. 2017, odločno zanikamo nepravilnosti. Vabila so bila poslana pravočasno, dnevni red je bil soglasno potrjen, prisotnih je bilo 68 odstotkov članov. Predsednika delovnega predsedstva je izbral predsednik Đorđević sam. Skupščina je potekala brez zapletov, brez pripomb članov zbora. Spremembe pravilnika so bile zelo jasno predstavljene vsem prisotnim in na njih ni bilo niti ene pripombe. Nov pravilnik je bil soglasno sprejet s strani vseh članov, vključno s predsednikom Đorđevićem. Kar zadeva glasovanje članov upravnega odbora, je bil podan le en predlog in nihče, kljub temu, da je imel to možnost, ni predlagal drugih članov.

Financiranje investitorjev je v skladu z dogovorom oziroma pogodbo, dinamika plačil v Nogometnem klubu Celje poteka po načrtu. Klub redno poravnava vse obveznosti, pokritje proračuna do konca sezone 2016/2017 s strani investitorja ni vprašljivo. Nov upravni odbor načrtuje podaljšanje pogodb s starimi sponzorji in želi v klub privabiti nove. Naloga novega upravnega odbora je, da z dobrim in preglednim delom klubu zagotovi dvig delovanja na višje ravni na vseh področjih."

Takšni in drugačni nameni investitorjev

Vstop tujega kapitala je v luči vse nižjega sponzorskega vložka domačih podjetij neizbežna realnost za številne slovenske klube. Že pred prihodom Ukrajincev so se Celjani pogovarjali z izraelskimi vlagatelji, a je stvar nato v zadnjem trenutku padla v vodo.

Poleg Celja so vstop v klub s strani tujih investitorjev dovolili še nekateri slovenski prvoligaši. Olimpija se je na vrh državnega prvenstva zavihtela z vložki ameriško-srbskega poslovneža Milana Mandarića, v Kopru so kot največjega upnika v prisilni poravnavi navedli Swiss Sport Agency z Marshallovih otokov (agencija je povezana s hrvaškim nogometnim menedžerjem Andyjem Barro, poslovnim partnerjem Zdravka Mamića), pri velenjskem Rudarju so odprli vrata srbskemu kapitalu, v Krškem švicarskemu, nekaj ruskega denarja je prišlo celo v soboško Muro, ki trenutno igra v 3. SNL. Ob tem še ni pozabljena nedavna neprijetna epizoda Gorice z italijanskimi partnerji. 

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.