Šport > Nogomet
907 ogledov

(Ne)namerna mojstrovina Vilerja ponesla Maribor v 3. krog

Zlatko Zahović Darko Milanič Ljudski vrt Profimedias
Maribor je na povratni tekmi 2. kroga kvalifikacij za Ligo prvakov v Ljudskem vrtu remiziral z Zrinjskim (1:1) in si priigral napredovanje v 3. krog, v katerem ga čaka islandski Hafnarfjördur.

Maribor je na povratni tekmi pred domačimi gledalci zadržal gol prednosti in se s skupnimi izidom 3:2 veselil v naslednji krog kvalifikacij za Ligo prvakov. Goste je v sedmi minuti srečanja v vodstvo popeljal Ognjen Todorović, v 27. pa je s pravcato mojstrovino za izenačenje in končni izid poskrbel Mitja Viler.

Domači trener Darko Milanović je imenoval pričakovano začetno enajsterico, v kateri v primerjavi s prvo tekmo manjkal je le kaznovani Blaž Vrhovec. Kapetan Marcos Tavares je srečanje začel na klopi.

Maribor se bo v 3. krogu pomeril z islandskim Hafnarfjördurjem, ki je po neodločenem izidu 1:1 na prvi tekmi na drugi v gosteh proti Vikingurju s Ferskih otokov slavil z 2:0.

"Ni bilo težje, kot smo pričakovali. S prve tekme smo imeli odličen rezultat, ki je bil plod dobro odigrane tekme. Zavedali smo se, da je nasprotnik zelo kvaliteten. Presrečni smo, da smo se uvrstili v naslednji krog. Fantom je za čestitati. Super je!" - Darko Milanič, trener Maribora

Poostrena varnost v štajerski prestolnici

Tekma je po policijskih merilih veljala za dvoboj visokega tveganja, zato je bila poostrena tudi varnost. Dogajanje na glavnih zbirnih mestih navijačev je bilo pod video nadzorom, prav tako so možje v modrem na morebitne izgrede prežali iz zraka s helikopterjem. Podatki o številu tujih navijačev so se razlikovali, saj naj bi ti v mesto prispeli z lastnim prevozom.

Mariborska občina je meščane pozvala, da se na tekmo odpravijo z brezplačnim mestnim javnim prevozom, uporabnik je moral zgolj pokazati veljavno vstopnico, saj so tudi mestni redarji poostreno obravnavali napačno parkirana vozila. Ulice okrog stadiona so kot ponavadi ob velikih tekmah zaprte za promet.

Mariborčani so v uvodnih minutah presenetili tekmeca in prevzeli pobudo. Želja po zadetku, ki bi domače razbremenil pritiska in omogočil mirnejše nadaljevanje srečanja, je bila očitna. Zrinjski je po energičnih petih minutah umiril ritem.

Todorović šokiral Mariborčane

Sledila je hladna prha za domače. Zrinjski je uprizoril hiter napad, v katerem je z globinsko podajo iz vrat potegnil Jasmina Handanovića. Mariborski vratar je ob posredovanju dobil močan udarec Tonija Jovića, odbito žogo pa je v mrežo poslal Ognjen Todorović, strelec zadetka na prvi tekmi v Mostarju. Jović za nevaren drseči start ni bil kaznovan.

Handanović na srečo ni utrpel poškodb, gostje pa so nadaljevali z ofenzivno igro. Vijoličasti so potrebovali kakšno minuto, da so si opomogli po šoku, nato pa Zrinjski za nekaj trenutkov spet potisnili na njihovo polovico.

Viler s podajo premagal Pirića

Čeprav so Mariborčani hitro vzpostavili ravnotežje, je bilo s tribun slišati negodovanje navijačev, ki takšnega uvoda niso pričakovali. Po dobrih 20 minutah igre je zapretil Luka Zahović, ki je sprejel podajo Valona Ahmedija, a v kazenskem prostoru izgubil dvoboj s Slobodanom Jakovljevićem. Srbski branilec je uspel izbiti žogo, ki je vseskozi uhajala mlademu napadalcu Maribora.

Pritisk domačih se je stopnjeval, Ljudski vrt pa je naposled eksplodiral v 27. minuti. Po predložku Maribora je slabo reagiral Jakovljević, po neodločnem posredovanju gostujoče obrambe pa je žogo sprejel Mitja Viler.

Branilec Maribora je z levico poslal predložek v kazenski prostor domačih, a bil pri tem tako natančen (ali nenatančen, kakor želite), da je povsem presenetil slabo postavljenega Kenana Pirića in dosegel fenomenalen zadetek pod stičiščem desne vratnice in prečke.  "Podaja, bila je podaja. Sreča je bila tokrat na naši strani, smo pa boljši od njih. Mi moramo diktirati tekmo," je priznal Viler.

Mariborčani so si v nadaljevanju prvega polčasa privoščili kar nekaj tveganih napak, a zadržali minimalno prednost v skupnem seštevku obeh tekem.

Drugi polčas so spet bolj napadalno začeli gostje, ki so lovili gol priključka. V prvih sedmih minutah drugega dela so imeli dva lepa poskusa in kot, a terenske premoči niso kronali z zadetkom. V 58. minuti sta pred hercegovskimi vrati lepo kombinirala Ahmedi in Dino Hotić, a je slednji meril premalo natančno.

Tavares za las mimo, Mešanović slabo

Dvojna mariborska menjava v 65. minuti je nekoliko razigrala domače nogometaše, a tudi Zrinjski ni popuščal. Predložek Ahmedija v 74. minuti je znova dobro izbil Pirić. Na drugi strani je bil dve minuti kasneje nekoliko prekratek Nemanja Bilbija, ki se je sam znašel pred Handanovićem. V 78. minuti je bil pred mostarskimi vrati sam Marcos Tavares, ki pa je po obratu s kakih osmih metrov meril nekaj centimetrov mimo desne vratnice Zrinjskega. V 88. minuti je imel lepo priložnost Jasmin Mešanović, nekdanji igralec Zrinjskega, ki pa je na robu kazenskega prostora slabo zadel žogo.

Slovenski prvak bi si z zmago nad islandskim Hafnarfjördurjem priigral najmanj nastop v Ligi Europa, v primeru uspeha v četrtem krogu kvalifikacij pa bi se uvrstil v skupinski del Lige prvakov.

Liga prvakov, kvalifikacije, 2. krog, povratna tekma:

MARIBOR : Zrinjski 1:1 (1:1) /2:1/
Viler 27.; Todorović 7.

Začetni postavi:
Maribor: Handanović, Palčič, Šuler, Rajčević, Viler, Hotić, Kabha, Pihler, Ahmedi, Bajde, Zahović.
Zrinjski: Pirić, Galić, Jović, Pezer, Stojkić, Todorović, Perišić, Jakovljević, Katanec, Filipović, Bilbija.

/x:y/ - izid prve tekme
AB - ekipa, ki je napredovala

Komentarjev 1
  • vladek1 07:21 20.julij 2017.

    Bravo Mariborski igralci,fuj pa za navijače,in za nesramno vpitje

Sorodne novice