Šport > Nogomet
26 ogledov

Mijatović: Nikoli ne 'nakladam' v prazno

Radenko Mijatović Profimedias
Nogometna zveza Slovenije (NZS) je v četrtek na Brdu pri Kranju dobila svojega četrtega predsednika. To je z gladko zmago proti edinemu protikandidatu Matjažu Nemcu postal Radenko Mijatović.

"V vsakem primeru sem to mislil resno. Nikoli ne 'nakladam' v prazno. Povsod, kjer bo možno in kjer bo Matjaž lahko koristen, sem za sodelovanje. Zakaj pa ne, saj vsi delamo v dobro nogometa," je pojasnil Mijatović, ki bo prvi dan v vlogi predsednika najprej opravil pogovor za revijo NZS, potem pa ga čaka služba v Cetisu, kjer je član uprave.

Še enkrat se je sicer moral dotakniti tudi očitkov, da za njim stoji sodniški lobi. "Ko smo se pogovarjali okoli tega, ne vidim nobenega sodniškega lobija. Ne vidim razlike, ali je predsednik nekdo iz sodniških vrst, nogometni delavec, trener ali kdo drugi. Vedno je treba gledati človeka kot osebnost in kaj lahko doprinese nogometu. Sodniški lobi je le neka krilatica, ki se uporablja, ko nekdo želi nekaj slabega. Je pa raven sojenja v Sloveniji zelo visoka. Da trije slovenski sodniki sodijo ligo prvakov, to ni naključje, ampak posledica kontinuiranega dobrega dela. Da je slovensko prvenstvo eno najbolj regularnih v regiji, pa je tudi znano. Razdor vnašajo tisti, ki nogometu ne želijo dobro," pravi po Rudiju Zavrlu, Ivanu Simiču in Aleksandru Čeferinu četrti prvi mož NZS v zgodovini samostojne države.

Predvolilna kampanja škodovala nogometu

Dejal je, da se je s to predvolilno kampanjo nogometu naredilo veliko škode. "Delo na NZS in doseženi rezultati so bili vedno visoki. Storjena škoda je velika, vendar je ne morem ocenjevati. Gre za predpostavke. Ljudje, ki imajo radi nogomet, so znali oceniti, kaj je prav in kaj ne. Mogoče pa škoda celo ni tako velika. Zdaj moramo udejanjati tisto, kar je v programu. Potem se bo tudi ta škoda lahko na nek način izničila," je še povedal Mijatović.

Ena od glavnih točk v njegovem programu je tudi delo z mladimi oziroma vključevanje mladih v nogomet, da bi bila baza čim širša in čim bolj kakovostna. V tem pogledu je izpostavil tudi širitev 2. lige. "Širitev 2. lige je v skladu s programsko usmeritvijo, da mlade zadržimo v nogometu. Namreč, zdaj je premalo prvoligaških ekip za nadaljevanje igranja mladih, ti hitro prenehajo igrati. Širitev bo omogočala, da bo več mladih igralo na kakovostni ravni," meni novi predsednik, ki pa je še nekoliko skeptičen glede ustanovitve regionalne lige, o čemer se v zadnjih dneh pogosto govori.

"V enem od pogovorov sem rekel, da je položaj v okolju in na terenu še delikaten. Da še niso pogoji za regionalno ligo v takšni obliki, kot so na primer v košarki ali v hokeju. Nogomet je specifičen šport, tako imamo mi določene težave tudi z organizacijo tekem, kot so na primer derbiji, Hrvaška ima težave s Hajdukom in Dinamom, da o Crveni zvezdi in Partizanu niti ne govorim," izpostavlja Mijatović.

''Zavrla ne bo lahko nadomestiti''

Eno izmed vprašanj je tudi to, kdo bo prvi operativec NZS v prihodnje. Do sedaj je delo generalnega sekretarja opravljal Aleš Zavrl, ki bo morda nadaljeval kariero v Švici oziroma na Evropski nogometni zvezi, katere predsednik je Čeferin. "Zaenkrat imamo izvrstnega generalnega sekretarja. Če bo Aleš zapustil zvezo, mi bo zelo žal. S temi vprašanji se bomo ukvarjali takrat. Če bo odšel, ga ne bo lahko nadomestiti," je še povedal Mijatović, ki je že dobil čestitko tudi od Uefinega prvega moža, ki naj bi NZS obiskal prihodnji teden, ko zveza pripravlja tradicionalno novoletno srečanje.

Na četrtkovi skupščini je dosedanji podpredsednik NZS Mijatović dobil 23 od 30 možnih glasov. Njegov protikandidat Nemec, sicer poslanec Socialnih demokratov in podpredsednik državnega zbora, pa sedem.

Komentarjev 1
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 15:40 16.december 2016.

    A v Sloveniji res ni pravega Slovenca,da bi vodil tole leglo korupcije in kriminala,saj vse položaje zasedajo "bratje" s kupljenimi državljanstvi?