Šport > Nogomet
18 ogledov

Moujev monolog o štirih "slabih" sezonah kariere

Mourinho Chelsea Atletico Liga prvakov polfinale EPA
José Mourinho je poleg napada na Edena Hazarda in medije, ki so v navijačih Chelseaja po njegovem mnenju nepravično vzbudili upanje po naslovih, pred očmi svetovne javnosti znova naštel svoje dosežke v trenerski karieri.

"Hvala se pod mizo vala," pravi stari slovenski pregovor, pri Joséju Mourinhu doma pa očitno primanjkuje miz, saj je hvale vedno dovolj. Trener Chelseaja je znova blestel na petkovi novinarski konferenci, kjer je poleg napada na vezista Edena Hazarda postregel tudi z monologom o svojih dosežkih.

Čeprav bo manj kot leto dni po prihodu iz Real Madrida tudi letos ostal brez enega samega naslova, je Portugalec zatrdil, da mora sam dosegati višje standarde zaradi uspehov iz preteklosti, dodal pa je, da je ponosen, ker je "kriv za takšen neuspeh".

Najprej le za najboljšo ekipo na svetu

"Povedal vam bom nekaj, malce zgodovine svoje kariere," je pred nedeljsko tekmo z Norwich Cityjem svoj monolog začel Mourinho.

"Moja kariera je, pri Interju, dosegla maksimum, ki ga lahko dosežeš, ko osvojiš vse. Leta 2010 sem osvojil vse: scudetto, Coppa Italia, Liga prvakov. To je zgodovina moje kariere. Po tem sem v prvi sezoni osvojil pokal proti najboljši ekipi na svetu (Barceloni, op. a.) in prvenstvo končal kot drugi za najboljšo ekipo na svetu ter izgubil Ligo prvakov v polfinalu proti najboljši ekipi na svetu.

"Štiri slabe sezone moje kariere"

Naslednjo sezono sem bil prvak proti najboljši ekipi na svetu, bili smo rekordni prvaki – sto točk, 126 golov, rekordna ekipa in osvojili smo tisto prvenstvo. Izgubili smo Ligo prvakov v polfinalu po enajstmetrovkah, ko  sta dva najboljših izvajalcev Kaká in Cristiano Ronaldo zgrešila. In to je bila 'slaba' sezona. V tretji sezoni sem dobil vsako tekmo proti najboljši ekipi na svetu. V prvenstvu, v superpokalu, pokalu na Bernabéuu, pri Barceloni. Vse smo zmagali proti njim. Osvojili smo superpokal. Izgubili smo prvenstvo, končali kot drugi. In izgubili smo polfinale Lige prvakov za en gol.

In v četrti sezoni, ki je ta, sem verjetno prvič ostal brez enega samega pokala, razen, če osvojimo prvenstvo. Prišel sem v polfinale Lige prvakov in se boril za naslov do zadnje minute sezone. To so torej štiri slabe sezone moje kariere. Narobe je začelo iti, ko mi je leto za letom uspevalo to, kar ni nikomur. Prideš do ravni, ko biti drugi ni dovolj, izgubiti polfinale ni dovolj. Zato sem ponosen na to. Kriv sem tega."

Benítez spet nima miru

Mourinho je znova ponovil, da je njegova prva sezona po povratku na Stamford Bridge sezona tranzicije, a da to ne pomeni, da se Chelsea tudi naslednjo sezono ne bo boril za naslove na vseh frontah.

benitez benfica chelsea evropska liga finale | Avtor: Reuters Reuters
"Za tranzicijsko sezono je to, da se borimo za naslov do zadnjega trenutka in pridemo do polfinala Lige prvakov, dober korak, še posebej zato, ker se to, kar ti je uspelo, ponavadi primerja s prejšnjo sezono. Če storimo to, potem je Chelsea lani izgubil naslov že novembra, Chelsea je bil kakšnih 20 točk zadaj," se je sezone pod Rafaelom Benítezom, ki ga še kako rad zbode, še spomnil Mourinho.

"In v Ligi prvakov je bil Chelsea prvi, ki je izpadel po skupinskem delu kot prvak. To je bil torej velik korak od boja za naslov za Lige prvakov. Dober korak. Pripravljeni smo na izboljšave, ki jih potrebujemo naslednjo sezono, potrebujemo jih. Veliko ekip potrebuje leta in leta, da se zgradijo. Mi smo v tranzicijskem obdobju, toda ni iz konteksta, ko rečemo, da si ekipa zasluži naslednjo sezono začeti z dobrimi temelji, ki bi ji omogočali dobre rezultate."

Terry že nasmejan

Portugalski strateg je tudi razkril, da se kapetan John Terry po točenju krokodiljih solz ob izpadu proti Atléticu že smeji.

"Danes se je smejal. To je način, na katerega se je potrebno odzvati. So jokali lani, ko so izpadli v skupinskem delu? Mislim, da ne. Zakaj? Ker se je to zgodilo v skupinskem delu," je še zaključeval Mourinho.

"Če potočiš nekaj solz, nisi nič manjši moški"

"Jokaš, če izgubiš povratno tekmo polfinala Lige prvakov. Zgradiš pričakovanja, kriv si za lastne frustracije, ker zgradiš pričakovanja, ker igraš tako dobro. Postaviš se v položaj, ko sanjaš, do sanj popelješ tudi ljudi in jim daš občutek, da je mogoče, greš do meja svojih zmožnosti, ko pa imaš občutek, da ti je skorajda uspelo, ti ne uspe. Zato si frustriran. John je imel za seboj zelo dobro Ligo prvakov in, spet, proti Atléticu, je odigral zelo dobro tekmo. Če potočiš nekaj solz, nisi nič manjši moški.

Toda dva dni kasneje moraš pokazati, da si moški in spet pripravljen na delo in igranje naslednje tekme. To je življenje. Mislim, da so se vrnili tako, kot so se morali. Jasno, niso skakali, toda z občutkom, da so odigrali dobro sezono v Ligi prvakov. Storili so vse, kar so lahko. In v nogometu, kot v življenju, se moraš odzvati na razočaranja. Danes smo skušali pripraviti trening, na katerem bi jim vrnili nekaj nasmehov, nekaj veselja, nekaj dobrih občutkov, ker moramo odigrati še dve tekmi in to storiti na profesionalen način, z motivacijo, da skušamo sezono zaključiti z občutkom po zmagi."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.