Šport > Nogomet
12 ogledov

''Ne gre za barvo kože, vlak je bil prepoln''

incident metro chelsea navijači Youtube
Navijači Chelseaja se branijo, da so temnopoltemu moškemu vstop na vlak podzemne železnice preprečili zato, ker bil vagon prepoln.

Pred prvo tekmo osmine finala Lige prvakov med Paris Saint-Germainom in Chelseajem je prišlo do incidenta v podzemni železnici, kjer so navijači londonskega kluba temnopoltemu moškemu preprečili vstop na vlak.

Chelsea je incident strogo obsodil in napovedal sankcije za vse vpletene. Preiskava je že ponudila prva imena, med katera sodi tudi Mitchell McCoy. Sedemnajstletnik je bil eden od 40 do 50 navijačev Chelseaja, ki so z glasnim skandiranjem zavzeli vlak podzemne železnice.

''Nisem na posnetku, vendar stojim v vagonu. Šli smo na vlak in na postaji, kjer je moški želel vstopiti, smo se ustavili za nekaj minut. Poskušal je vstopiti, vendar so ga ljudje odrinili, saj v vagonu ni bilo več prostora. Nismo se mogli premikati. Ljudje pravijo, da zato, ker je črn. To ne drži. Osebno menim, da zato, ker je navijač PSG. Poskušal je vstopiti na silo, zato so ga odrinili,'' je povedal McCoy, ki se je na tekmo odpravil s petimi prijatelji.

Na videposnetku, ki oblastem služi kot dokazno gradivo, je moč razločiti vzklike navijačev ''mi smo rasisti, mi smo rasisti, in tako nam je všeč'', kar pa po McCoyjevig besedah nima povezave s temnopoltim moškim. ''Ne vem. Jaz nisem,'' je na vprašanje, zakaj so prepevali, odvrnil 17-letnik.

''Na vlak nismo spuščali nikogar, ne samo temnopoltih. Vstop smo preprečili tudi belopoltim in ženskam. Ni bilo prostora,'' je zatrdil McCoy in dodal, se je pesem navezovala na kapetana Johna Terryja, ki je bil zaradi rasističnega incidenta z Antonom Ferdinandom kaznovan s štirimi tekmami in 220.000 funti denarne kazni.

McCoy se zaveda, da bo Chelsea vpletenim najverjetneje prepovedal ogled tekem. ''Ne skrbi me, saj nisem storil ničesar narobe. Ne vem, kako bi lahko to uporabili proti meni, saj me ni na posnetku. Prepoved me ne bi presenetila, saj to počnejo za vsako malenkost.'' Na vprašanje, ali bo pomagal identificirati vpletene, pa je odvrnil: ''Ne prepoznam nobenega od njih, tako da ne bi bil v veliko pomoč.''

Vedel, da gre za barvo kože

Temnopolti moški, ki ga je francoski časopis Le Parisien poimenoval Souleymane S, je dejal, da si posnetka sploh ni ogledal, saj je med "spopadom" izgubil telefon. Oznanil je, da se bo povezal s francosko proti-rasistično zvezo in na policijski postaji podal prijavo proti rasističnim pristašem. Souleymane S je o nadlegovanju povedal, da so nanj kričali v angleškem jeziku, ki ga on ne razume, vendar mu je bilo popolnoma jasno, da je bilo dogajanje povezano z barvo njegove kože. "Veste, živim z rasizmom. Nisem bil presenečen nad dogajanjem, četudi je bilo prvič, da se je to zgodilo na metroju," je še dodal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.