Šport > Nogomet
13 ogledov

Negredo Liverpool odstranil z vrha

Mourinho Chelsea Crystal Palace Premier League Anglija liga prvenstvo
1/24
Youtube
Tradicionalno nogometno popoldne dneva po Božiču sta odprla Hull City in Man Utd, Rdeči vragi so po preobratu srečno slavili (2:3). Tudi Arsenal je potreboval preobrat za zmago nad West Hamom (1:3), in ob porazu Liverpoola proti Manchester Cityju (1:2) prevzel vodstvo v ligi.

Dan po Božiču oz. na Otoku Boxing day, je po celotni Veliki Britaniji tradicionalno rezerviran za nogomet. Angleški prvoligaši bodo do 2. januarja odigrali kar tri kroge. 

Kolo sta odprla Hull City našega Roberta Korena in aktualni prvak Manchester United. Z derbijem pa sta ga zaključila Manchester City in Liverpool. Oba kluba iz Manchestra sta prišla do zmag, poraz pa bo bolj bolel Liverpool, ki je tako le dan po božiču ostal brez prvega mesta na lestvici Premier lige.

Coutinho za vodstvo Kompany za izenačenje

Tekma je bila za obe ekipi zelo pomembna, tri točke pa bi bile idealno pobožično darilo. Nekoliko bolje so srečanje na Etihadu začeli domači, ki pa resneje vrat Liverpoola niso ogrozili. Gostje so že po petnajstih minutah vzpostavili ravnovesje in nekajkrat nevarno zapretili. V 19. minuti je Raheem Sterling sam stekel proti Hartu, a so sodniki akcijo ustavili in dosodili prepovedan položaj. Počasni posnetek je kasneje pokazal, da tega sploh ni bilo, Liverpool pa je bil oškodovan za izjemno priložnost za vodstvo.

Je pa čedaljše lepša in bolj napadalna igra rdečih obrodila sadove v 24. minuti. Lepo in hitro ekipno akcijo je po podaji Sterlinga krona Coutinho in popeljal Liverpool v vodstvo. To pa je trajalo le sedem minut, saj je po podaji iz kota najvišje skočil kapetan sinje modrih Vincent Kompany in izid poravnal na ena.

Čudna reakcija Mignoleta in poraz

Liverpool je imel v prvem polčasu še eno zelo lepo priložnost, a je vratar Manchestra Joe Hart lepo ubranil strel Coutinha s katerim sta se spopadla iz oči v oči. Bolj natančen je bil zato an drugi strani Alvaro Negredo, ki je v zadnji minuti prvega dela igre ob slabi reakciji Simona Mignoleta na vratih Liverpoola, poskrbel za ekstazo na stadionu in 'meščane' popeljal v vodstvo.

Drugi polčas je postregel s precej manj razburjenja, saj se mreži do konca tekme nista več zatresli. Nekoliko bolj odločni so bili nogometaši Liverpoola, ki so napadali za remi, a njso izkoristili niti tistih redkih priložnosti, ki so si jih uspeli pripraviti. Zmago so odprtih rok sprejeli domači nogometaši, ki so tako skočili tik pod vrh lestvice, ki jo je po zgolj enem kolu spet zasedel londonski Arsenal. Liverpool pa je padel na četrto mesto

Mojstrovina Rooneya

Srečanje na stadionu KC se je začelo idealno za domačine, pri katerih je RobertKoren obsedel na klopi. Pri Rdečih vragih je manjkal še vedno poškodovani Robin van Persie, na stranskem tiru je tudi Michael Carrick. Ekipa Davida Moyesa se po slabem začetku pobira in po zaslugi izenačenega boja za naslov je pred današnjimi obračuni za vodilnim rivalom Liverpoolom zaostajala "le" osem točk.

Ob koncu tretje minute je po desnem krilu prodrl Ahmedel Mohamady, sodniki so ob njegovem predložku napačno dosodili kot. Na sledečo visoko podajo je najbolje skočil sin domačega trenerja StevaBruca, AlexBruce, žogo vrnil proti prvi vratnici, kjer jo je v mrežo iz bližine potisnil JamesChester. Stvari so za Manchester United postale še slabše v 13. minuti. Ko  je že kazalo, da so Rdeči vragi odklonili nevarnost, je žoga z leve spet prišla v kazenski prostor, po zmedi pred vrati DavidadeGee je do strela prišel DavidMeyler, ki je s pomočjo odboja od branilca JonnyjaEvansa zadel za podvojitev prednosti.

Toda prvaki so imeli pripravljen hiter odgovor. Najprej je poškodovanega Rafaela zamenjal Adnan Januzaj, ki je takoj izsilil prekršek in podajo s strani. Izvedel jo je Wayne Rooney, visoko je skočil Chris Smalling in z glavo znižal na 2:1. V naslednjih dveh napadih je United že zagrozil z izenačenjem, vabljive podaje ni izkoristil Danny Welbeck, lep strel z razdalje Toma Cleverleya je ubranil Allan McGregor. Škotski vratar pa je bil povsem nemočen v 26. minuti, ko je Welbeck vrnil žogo Rooneyu, slednji pa je z mojstrskim volejem z več kot 20 metrov izenačil. Do konca polčasa sta obe ekipi izgledali nevarno, vse obetavne akcije pa so se končale s pravočasnim posredovanjem obrambnih nogometašev in na odmor sta moštvi odšli z izenačenim izidom (2:2).

Koren ob polčasu v akcijo

Pred začetkom nadaljevanja je domači strateg Bruce opravil dve menjavi. Namesto strelca drugega gola je na zelenico prišel Robert Koren, vratarja McGregorja pa je zamenjal veteran Steve Harper. McGregor se je sicer poškodoval že na začetku srečanja ob trku z Ashleyem Youngom, a je zdržal do glavnega odmora. Tudi na začetku nadaljevanja smo spremljali razgibano igro, v kateri je prednjačil United. Kljub temu je bil sprva bolj nevaren Hull. Močan strel Toma Huddlestona je gostujoča obramba odbila v kot, po novem predložku je bil zelo blizu zadetka Bruce. V 66. minuti pa so gostje povedli. Young je prebil levi bok domačih ob "plavajočem" Maynorju Figueroi in ostro podal pred vrata, tam pa je Chester z glavo žogo preusmeril v lastno mrežo in  s tem na eni tekmi zabil tako proti, kot za klub svoje mladosti.

Po vodstvu so gostje zapretili prek še enega prostega strela Rooneya, nato pa so se pomaknili v obrambo in prežali na protinapade. Hull je v zadnjih minutah vse sile usmeril v napad, Rdeče vrage pa je reševal De Gea. Najprej je Yannick Sagbo našel glavo Dannyja Grahama na drugi vratnici, a je slednji streljal točno v vratarja. Že minuto kasneje je španski čuvaj mreže slabo ocenil nov predložek, a je situacijo še pravočasno popravil z branilskim posredovanjem. V sodnikovem  dodatku so imeli Tigri še dve lepi priložnosti. Najprej je sam pred De Geo po levi strani prišel Chester, a tudi on ni spravil žoge v mrežo z vsega nekaj metrov oddaljenosti. Zaključni nalet, pred katerim je bil izključen še Antonio Valencia, je z zgrešenim strelom po odbitku končal Bruce. United je tako srečno preživel in vpisal peto gostujočo zmago. Vragi so zabili tri gole, kar je bil skupen dosežek vseh osmih predhodnih gostov Hulla v letošnji sezoni.

Topničarji prekinili niz neuspehov

Walcott West Ham Arsenal | Avtor: Reuters Reuters

Do prejšnjega kola vodilni Arsenal se je odpravil na gostovanje na Upton Park. Topničarji, ki so na zadnjih treh tekmah pred obračunom z West Hamom osvojili le dve točki, so imeli v prvem polčasu pobudo. Domači so v prvih 45 minutah sicer zapretili z nekaj predložki, toda zares blizu vodstva Hammers niso prišli. Zato pa so na drugi strani gostje imeli dovolj obetavnih situacij, ki pa jih niso izkoristili. Začelo se je z lepo globinsko podajo Aarona Ramseya Theu Walcottu, hitronogi napadalec je zgrešil gol, ko je bil sam pred vratarjem. Tudi Olivier Giroud dvakrat ni uspel nadgraditi podaj s strani, Santi Cazorla in Mikel Arteta pa sta z razdalje za malo zgrešila okvir vrat.

Kazen za zapravljeno je prišla že v prvi minuti nadaljevanja. Po akciji na levi strani je do strela z roba kazenskega prostora prišel Kevin Nolan, Wojciech Szczęsny je odbil, a točno na noge Carltona Cola, ki mu ni bilo težko zadeti. Angleški napadalec bi kaj lahko povišal na 2:0 po podaji rezervista Răzvana Raţa, a ni dobro zadel žoge. Arsenal je pritisnil za izenačenje in domači vratar Adrian je moral pokazati vse svoje sposobnosti že v 60. minuti, ko je z dvojno obrambo ustavil odbitek Mesuta Özila. Tudi Joey O'Brien bi lahko povišal na 2:0, a je z glavo z le nekaj metrov zgrešil gol.

Nato pa je stvari v svoje roke vzel Walcott. Najprej je v 68. minuti sprejel žogo na desni strani kazenskega prostora, si pripravil prostor za strel in z rahlo srečnim udarcem premagal Adriana. Štiri minute kasneje je angleški reprezentant zabil še enkrat, tokrat z glavo po predložku rezervista Lukasa Podolskega z leve strani. Nemški reprezentant poljskih korenin je vnesel veliko živahnosti in že minuto kasneje je imel na nogah "match žogo", toda West Ham se je rešil. Zato pa je bil nekdanji kapetan Kölna bolj natančen v 79. minuti, ko je Giroud v kazenskem prostoru sprejel podajo Walcotta in se dobro zagradil, s povratno podajo našel Nemca, ki je zadel levi spodnji kot gola. Ostalo je pri izidu 1:3 in Arsenal se je vrnil anzaj na vrh lestvice.

West Ham potegnil najkrajšo, Zabret videl poraz

Zelo slabo jo je odnesel West Ham, saj so zmagali vsi njegovi konkurenti za obstanek in to vsi v gosteh. Dwight Gayle je v 92. minuti za Crystal Palace odločil na Villa Parku (0:1), Fulham je slavil pri Norwichu z golom nekdanjega člana Kladiv Scotta Parkerja v 87. minuti (1:2), Sunderland pa je ob igralcu več presenetljivo odnesel vse tri točke z gostovanja pri Evertonu (0:1). Spet je razočaral Tottenham, ki doma ni premagal West Broma (1:1).

Pod vrhom lestvice se je obdržal tudi Chelsea po zmagi nad Swanseajem (1:0). Edini gol na srečanju je sredi prvega polčasa dosegel Eden Hazard po asistenci Ashleya Cola. Slovenski vratar Gregor Zabret je obsedel na klopi Valižanov, medtem ko Etiena Velikonje spet ni bil v postavi Cardiffa ob visokem domačem porazu s Southamptonom (0:3)  

Kdo jih bo zabil več?

Večerni vrhunec dneva na stadionu Emirates utegne biti prva paša za oči. Tako Man City kot L'pool v zadnjih kolih zabijata kot za stavo, varovanci Manuela Pellegrinija so zabili po šest zadetkov Tottenhamu (6:0) in Arsenalu (6:3). Tudi četa Brendana Rodgersa je v rušilni formi. Po "razmontiranju" Spursov na White Hart Lanu (0:5) je Liverpool konec tedna doma že v prvem polčasu s tremi goli odpravil Cardiff City (3:1) in nesrečnega trenerja Malkyja Mackaya.

Pri Cityju bodo manjkajo udarni napadalec Sergio Agüero ter branilca Matija Nastasić in Micah Richards. Gostje so brez poškodovanega kapetana Stevena Gerrarda, enaka usoda je doletela napadalca Daniela Sturridga. Zato pa bo prvi adut Redsov izjemni Luis Suárez, Urugvajec je v letošnjih le dvanajstih prvenstvenih nastopih zabil že neverjetnih devetnajst zadetkov.

Angleško prvenstvo, 18. kolo:

Hull City  : Manchester Utd 2:3 (2:2)
Chester (4). Meyler (13); Smalling (19), Rooney (26), Chester (66/ag)
RK: Valencia (90/Utd)
Koren (Hull) je igral od 46. minute.

Aston Villa : Crystal Palace 0:1 (0:0)
Gayle (92)

Cardiff City : Southampton 0:3 (0:3)
Rodriguez (14, 20), Lambert (28)
Velikonja (Cardiff) ni bil v ekipi.

Chelsea : Swansea City 1:0 (1:0)
Hazard (29)
Zabret (Swansea) je bil na klopi.

Everton : Sunderland 0:1 (0:1)
Ki (25/11m)
RK: Howard (Everton/24)

Newcastle Utd : Stoke City 5:1 (1:1)
Rémy (44, 57), Gouffran (48), Cabaye (66), Cissé (80); Assaidi (29)
RK: Whelan (40/Stoke), Wilson (43/Stoke)
Rémy (Newcastle) je v 44. minuti zastreljal enajstmetrovko.
Vučkić (Newcastle) je kot posojen igralec igral za Rotherham Utd v League 1.

Norwich City : Fulham 1:2 (1:1)
Hooper (13); Kasami (34), Parker (87)

Tottenham : WBA 1:1 (1:1)
Eriksen (36); Olsson (38)

West Ham Utd : Arsenal 1:3 (0:0)
C. Cole (46); Walcott (68, 71), Podolski (79)

Manchester City : Liverpool 2:1 (2:1)
Kompany (31), Negredo (45); Coutinho (24)

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.