Šport > Nogomet
96 ogledov

Ni še konec: Maribor po lepi tekmi do minimalne prednosti

Viole NK Maribor Olimpija Ljubljana večni derbi Pokal Slovenije Hervis Ljudski v
1/25
Nino Verdnik
Nogometaši Maribora so v zanimivem prvem polfinalnem srečanju premagali Olimpijo (1:0) in jih v Stožicah čaka še veliko dela. Gorica je z golom v 93. minuti prišla do pomembne prednosti proti Rudarju (0:1).

V marcu smo pred današnjim videli že dva večna derbija, oba sta bila odigrana v Stožicah. Uvod v spomladanski del sezone je pripadel Štajercem (0:3), dva tedna kasneje so bili pred praznimi tribunami uspešnejši zmaji (2:0). Za še večji naboj pred pokalnim polfinalom so poskrbele mariborske obtožbe o rasističnih žaljivkah na račun Jean-Philippa Mendyja s strani ljubljanskega trenerja Milorada Kosanovića in nogometaša Miroljuba Kostića

Pri domačih je v prvi enajsterici tokrat zaigral rekonvalescent Marko Šuler, medtem ko je Kosanović od prve minute na zelenico poslal tudi "kontroverznega" Kostića. Pri domačih od pomembnejših nogometašev niso mogli računati na Mitjo Vilerja in Matica Črnica, pri gostih je podobna usoda doletela Andraža Šporarja, Nika Omladiča in Bobana Jovića, le za sedenje na klopi je bil pripravljen Matija Škarabot. Manjkal je tudi suspendirani Dejan Djermanović

Napadalen začetek Štajercev

V štajersko metropolo je tokrat pripotovala le peščica fantov iz navijaške skupine Green Dragons, a v začetnih minutah jim je v prevladujočo zvočno kuliso Viol le uspelo "vriniti" nekaj prepoznavnih napevov. Domači so začeli bolj napadalno in Amir Dervišević je že v drugi minuti nevarno sprožil z razdalje, Aleksander Šeliga je strel zanesljivo odbil. V osmi minuti še ena dobra reakcija Šelige: po kotu Gorana Cvijanovića je ob zmedeni obrambi Olimpije do silovitega polvoleja prišel Mendy, toda ljubljanski vratar je bil dobro postavljen, nadaljnjo nevarnost pa je z izbijanjem odpravil Damjan Trifković. Pritisk domačih ni pojenjal in kmalu je z desne meril še Martin Milec, a Šeliga je bil tudi tokrat kos zahtevni nalogi.

Viole NK Maribor Olimpija Ljubljana večni derbi Pokal Slovenije Hervis Ljudski v | Avtor: Nino Verdnik Nino Verdnik

Gostujoči strateg Kosanović je bil že v 17. minuti prisiljen v prvo menjavo. Poškodoval se je namreč Gabriel Junior Etémé, nadomestil ga je Nik Kapun. Ko je že kazalo, da je gostom uspelo vzdržati uvodni nalet Maribora, so domačini povedli v 23. minuti. Do odbite žoge na desni strani kazenskega prostora je prišel Mendy, si ustvaril nekaj prostora za predložek in podal točno na glavo Cvijanovića, ki mu ni bilo težko zadeti za 1:0. Po dobre pol ure igre je bil Šeliga spet aktiven, tokrat je z lepo parado ubranil strel Petra Stojanovića z razdalje. Olimpiji v prvih 30 minutah ni uspelo niti približno ogroziti Jasmina Handanovića.

To se je prvič zgodilo v 40. minuti. Marko Zalaznik je dobro preigraval na desni in si priboril predložek, pred vrati je najvišje skočil Aleksandar Rodić, a je bil nekdanji reprezentant vseeno malce prenizek za natančnejši zaključek. Prvi del se je tako končal z minimalnim vodstvom vijolic (1:0).

Rodić zamudil zlato priložnost

Takoj na začetku drugega polčasa je imela Olimpija idealno priložnost, da bi dvoboj obrnila sebi v prid. Z leve je oster predložek poslal Kapun, domači niso dobro reagirali in so dopustili odboj žoge in strel osamljenemu Rodiću, ki pa z vsega petih metrov v padcu ni dobro zadel okroglega usnja in je zgrešil okvir gola. Na drugi strani je odgovoril Mendy, a je padel ob treh ljubljanskih branilcih, zgrešil žogo in zahteval enajstmetrovko od glavnega sodnika Dragoslava Perića. Pred Handanovićem je bilo spet nevarno v 55. minuti. Na desni je ponovno operiral Zalaznik in z dostojnim predložkom našel Trifkovića, Velenjčan v ljubljanskih vrstah pa je streljal preslabotno za večjo grožnjo.

Tekma se je razživela in po nenatančnem strelu Arisa Zarifovića je dvakrat zapretil Maribor. Nemanja Mitrović je v zadnjem trenutku blokiral poskus Mendyja, nato pa je Milec s krasno diagonalo našel Cvijanovića, Goričan se je vrgel na žogo in celo uspel streljati, a Šelige ni ogrozil.

Zmaji so v nadaljevanju vzpostavili popolno ravnotežje na zelenici, spremljali pa smo vse bolj dinamično in čvrsto igro. Tudi kombinatorika je bila na visokem nivoju, kar na derbijih ni pogosto. V 71. minuti je Cvijanović prodrl z leve in spet zaposlil Šeligo, na drugi strani so srčni utrip Handanoviću zopet dvignili Ljubljančani. Kapunov volej je odletel na tribuno, bližje cilju je bil Trifković, ki pa po globinski podaji ni zadel bližnjega kota.

Perić prekinil tekmo zaradi Viol

Zaiskrilo se je tudi v 77. minuti. Ob desni stranski črti je Mendy padel ob Delamei in dobil prekršek, ob tem pa nešportno reagiral in skušal brcniti Ljubljančana, za kar je prejel le rumeni karton. Kmalu zatem so Viole začele vzklikati ponarodelo "Ubi žabara" in sodnik Perić je zaradi njihovega skandiranja prekinil tekmo za nekaj minut. Srečanje se je nato, tudi na pobudo nogometašev, nemoteno nadaljevalo, čeprav je tempo (razumljivo) splahnel.

Do konca srečanja tako nismo več videli večjih priložnosti in Mariborčani so si pred dvobojem v Stožicah priigrali minimalno prednost. Mariborčani so v pokalu še osmič premagali Olimpijo, Ljubljančani so ostali pri treh remijih in treh zmagah. Sodniška ekipa je zelenico zapustila ob žvižgih občinstva v Ljudskem vrtu.

"Naša zmaga je povsem zaslužena. Lahko nam je žal, ker si že v prvem polčasu nismo priigrali večje prednosti. V nadaljevanju je tudi Olimpija nekajkrat nevarno zapretila, vendar na srečo nismo prejeli zadetka, tako da smo pred povratnim dvobojem v prednosti," je po dvoboju povedal kapetan Maribora Marcos Tavares.

Marco Modolo Luca Berardocco Gianvito Misuraca Gorica NK Domžale Prva liga TS Šp | Avtor: Simon Maljevac Simon Maljevac
Gorica do zmage po "italijansko"

Velenjski Rudar in Gorica sta se pretekli konec tedna pomerila v goriškem Športnem parku v sklopu Prve lige TS in se razšla brez zadetkov. Obema ekipama gre v prvenstvu dobro, vrtnice so druge s petimi točkami zaostanka za vodilnim Mariborom, knapi imajo le točko manj. Ob uvrstitvi vijolic v pokalni finale bi tako Rudarju kot Gorici za preboj v kvalifikacije za Evropsko ligo zadostovala že zmaga v polfinalu.

Tudi tokrat je kazalo, da dvoboj pred okrog 800 gledalci ne bo postregel z zadetki. Obe ekipi sta prikazali previdno igro, na koncu pa so bili spretnejši in srečnejši Goričani, ki so z golom Gianvita Misurace v 93. minuti prišli do pomembne prednosti pred povratnim obračunom ob slovensko-italijanski meji.

Pričakovano: precej miren prvi del

Na stadionu Ob jezeru se je srečanje pričakovano začelo v precej mirnem ritmu. Za domače je v uvodnih trenutkih dvakrat poskusil Ivan Firer, najprej s podajo ni našel Mateja Eterovića, v drugo pa je bil na mestu obrambni blok gostov. Začetna agresivnost domačinov je hitro zbledela in Gorica je vzpostavila ravnotežje v polju. V 16. minuti se je varovancem Luigija Apollonija ponudila tudi lepa priložnost, ko je na drugi vratnici sam ostal Massimo Coda, a Italijan ni zadel okvirja gola Matjaža Rozmana.

Sledilo je nekaj minut raztrgane igre na obeh straneh, srečanje pa je spet oživelo v zadnjem delu prvega polčasa. Najprej je za goste poskusil Gianvito Misuraca, ki je nastreljal Rozmana. Za domače je z roba kazenskega prostora po odbitku nevarno sprožil Aljaž Krefl, njegov strel je zletel malce mimo gola Alexa Cordaza. Prav v izdihljajih prvih 45 minut pa je imela Gorica izvrstno priložnost. Po predložku z leve je velenjska obramba reagirala katastrofalno in Coda je imel celo čas, da si je na desetih metrih od vrat ustavil in namestil žogo, toda okroglo usnje je zadel slabo in ga v padcu poslal mimo desne vratnice.

Previdnost je mati modrosti

V drugem polčasu smo sprva spremljali podobno predstavo kot v prvem. Obe ekipi sta sicer poskušali, domači so napade zaključevali z večjim številom nogometašev, a za konkretnejšo priložnost je vedno znova zmanjkalo nekaj natačnosti in zbranosti pri podajah ali strelih. Tekma še naprej ni bila groba, hujših prekrškov nismo videli in tako je imel hrastniški sodnik Davor Drečnik precej lahko delo. Sredi nadaljevanja se je v obetavni situaciji za Gorico znašel Francesco Finocchio, a se je namesto strela odločil za podajo proti Codi, ki je meril čez gol.

Zaključek dvoboja je znova postregel z malce bolj pestrim dogajanjem. Goričani so izvedli nekaj protinapadov brez resnejšega zaključka, domačini pa so bili blizu gola po udarcu Daliborja Radujka. V 93. minuti pa so gledalci le videli zadetek. Po kotu je pred velenjskim golom nastala gneča, v kateri se je najbolje znašel Misuraca in Goričanom prinesel lepo prednost pred povratnim dvobojem.

Slovenski pokal, polfinale, prvi tekmi:

Rudar Velenje : Gorica 0:1 (0:0)
Misuraca (93)

Maribor : Olimpija Ljubljana 1:0 (1:0)
Cvijanović (23)

Maribor: Handanović; Milec, Rajčević, Šuler, Stojanović; Filipović, Dervišević, Vršič (od 76. Bohar), Cvijanović; Tavares, Mendy (od 90. Fajić).
Na klopi: Cotman; Arghus, Mejač, Mertelj, Mezga.

Olimpija: Šeliga; Mitrović, Delamea Mlinar, Zarifović, Kostić; Fink, Etémé (od 17. Kapun), Zalaznik, Trifković, Vukčević; Rodić.
Na klopi: Džafić; Bajrić, Čeh, Zorc, Valenčič, Škarabot.

Sodnik: Dragoslav Perić (Kranj)

Povratni tekmi bosta na sporedu 2. aprila.

Komentarjev 5
  • maresem 08:43 27.marec 2014.

    Pa kdo to navijaško bagro spušča na stadione??? Jeb.mat. tistemu, ki to ne prepreči!!!

  • Swap 08:37 27.marec 2014.

    Jebo ti zabar mater

  • MK 07:38 27.marec 2014.

    joj bežigrad 2005.... smešen si z vsemi svojimi jugoviči in wannabe-ji nogometasi takšna smet, ki jo odpihneš z mize, ti nam ne pomeniš nič, nisi niti dostojen tekmec in vreden imena, ki si ga lastiš