Šport > Nogomet
10434 ogledov

"Občasno še vedno čutim roko, ki je nimam"

Ljubomir Moravac Ljudski vrt Ljubomirja Moravca so že nekaj tednov po usodni nesreči pozdravili navijači v Ljudskem vrtu.
Vratar Maribora, ki je bil lansko poletje udeležen v usodni prometni nesreči, je spregovoril o svojem okrevanju in življenju brez roke.

Ljubomir Moravac se je 2. avgusta lani s soigralci po treningu peljal iz Rogoze proti Mariboru in doživel hudo prometno nesrečo. Življenje sta izgubila dva nogometaša mlade ekipe vijoličastih - Damjan Marjanović in Zoran Baljak, Moravac pa je izgubil levo roko.

Srbski vratar se spopada z novo realnostjo, potem ko je zaključil z nogometno kariero. "Precej težje je, kot sem si predstavljal na začetku," je v pogovoru za siol.net priznal Moravac. "Kmalu po nesreči sem bil res srečen ... Zakaj? Ker sem preživel, o prihodnosti takrat sploh nisem razmišljal. No, zdaj je drugače. Šele zdaj vidim, kako težko je. Ne razumite me narobe, še zdaj sem srečen, da sem živ, ni pa to življenje, kakršnega sem si želel in ga živel pred nesrečo. Še bolj se moram boriti. Poskušam razmišljati pozitivno, a ni tako preprosto."

Ljubo Moravac Ljudski vrt Gabala "Drži se, Ljubo!" Šport Tako je Ljudski vrt pozdravil Ljuba Moravca

Čuvaj mreže iz Novega Sada, ki se je v štajersko prestolnico preselil leta 2011, ko je končal osnovno šolo, še ne ve, kaj bo počel v prihodnosti. "Vse življenje sem posvetil nogometu, samo o tem sem razmišljal, no, zdaj je ta del življenja zame, žal, končan. (...) Tudi glede izobrazbe še ne vem, v kateri smeri bi jo lahko nadaljeval. Končal sem srednjo gostinsko šolo, a se mi zdi, da bom v tej branži težko nadaljeval. Postaviti si bom moral nove cilje."

Moravac še vedno obiskuje klubskega psihologa NK Maribor. "Hodim na razgovore in to mi res veliko pomeni. NK Maribor mi je pri tem v veliko pomoč. Med nami je dosmrtna naveza. Karkoli potrebujem, mi pomagajo zagotoviti," je pohvalil aktualne slovenske prvake.

Ustrezna proteza predraga

Moravac nima proteze, saj mu tiste, ki so finančno dosegljive, ne ustrezajo. "Bolj neprijetno se počutim s protezo kot pa brez nje. Na neki način sem se navadil na življenje brez roke. Tak zdaj sem. (...) Če bi želel protezo, ki bi mi dejansko pomagala pri premikanju roke, bi jo moral kupiti sam. Mislim, da bi zanjo moral odšteti 70 tisoč evrov, ki pa jih nimam kje vzeti."

"Bolj neprijetno se počutim s protezo kot pa brez nje. Na neki način sem se navadil na življenje brez roke. Tak zdaj sem."
Ljubomir Moravac

Tudi Moravac, kot veliko ljudi po amputaciji, kdaj začuti "fantomski ud". "Zanimivo je, da občasno še vedno čutim roko, ki je nimam. Zapestje, vse ... Ob spremembah vremena me na trenutke zaboli," je za siol.net razkril nogometaš iz Vojvodine.

Srb, čigar sanje so bile igranje za Real Madrid, je odločen, da se bo sam poslovil od umrlih soigralcev. "To želim storiti sam in tudi bom, ko bom tega sposoben. Obiskal bom Zoranov grob v Srbiji in Damjanov v Novem mestu. To si želim opraviti sam. Nočem biti odvisen od nikogar. To je moja želja in nameravam jo tudi uresničiti," je dejal Moravac.

Še vedno ga obremenjuje zavarovalniški postopek glede odškodninskega zahtevka, saj pravi, da ga vedo znova vrača v čas nesreče. Kljub temu si želi sesti za volan, seveda v zanj prilagojenem avtomobilu.

Damjan Bohar rudar Velenje Maribor Prva liga TS Šport Maribor z lepo popotnico čaka na Liverpool

Ljubomir Moravac Ljudski vrt | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 2
  • mirror 16:26 15.oktober 2017.

    Glede na to, da klubi preprodajajo igralce za milijone, bi lahko brez težav temu igralcu kupili protezo.