Šport > Nogomet
38 ogledov

Reyes o golu: Takšen se ti ne posreči velikokrat

Jose Antonio Reyes Sevilla EPA
O tem, kako resno je tekmo z Mariborom vzel trener Seville Unai Emery, priča tudi dejstvo, kako je novinarjem po napredovanju razložil, da je najboljši posameznik Ivan Rakitić znova odigral vseh 90 minut.

"Najboljšega igralca Seville ali enega od najboljših igralcev Seville lahko iz ekipe izpustiš le s solidnim argumentom. Potrebovali smo posest in igralec, ki ekipi z žogo priigra največ 'premora', je Ivan Rakitić. Če bi prišla 70. minuta in bi jaz zamenjal Ivana Rakitića, bi bili 20 minut brez najboljšega igralca, brez te posesti in mirnosti, ki jo prinaša v tekmo," je po tekmi razlagal Unai Emery.

"Zdaj razumem, da ko smo enkrat napredovali in je odigral 90 minut, bi bilo tudi meni všeč, da bi igralo 11 drugih igralcev, da bi bil on in vsi preostali spočiti za Real Sociedad. Ampak najpomembneje nocoj je bilo napredovati. Eden od najboljših na igrišču pa nam je dal nekaj, na kar smo računali. Imeti igralce, s katerim lahko počivamo ob posesti žoge ... Rakitić je v tem najboljši. Uvrstili smo se naprej, toda v 70. minuti, če bi nam oni zabili gol, najboljši igralec pa bi bil zamenjan, nanj ne bi mogli več računati in morda bi zdaj govorili drugače. Poiskati bi morali čvrste argumente, moj, da je on najboljši, pa je še najmočnejši."

Pohvale Mariboru

Napredovanje Seville je seveda povsem zasenčil zmenek v osmini finala, ki bo združil oba mestna rivala. Rubin Kazan je namreč kar malce šokantno doma izgubil proti najslabši ekipi španske lige, seviljskemu Betisu, ki bo za nagrado z večnimi rivali odigral še dve tekmi; ena ju na stadionu Benito Villamarín čaka še v prvenstvu. Emery, nekdanji trener moskovskega Spartaka, poleg tega pa Almeríe in Valencie, je za prikazano na obeh tekmah pohvalil tudi Štajerce.

"Treba je razumeti, da je nasprotnik ekipo postavil tako, da je nabral igralce v obrambnem delu in nato čakal svoje priložnosti. Mi smo morali odigrati tekmo posesti, potrpežljivosti, iskati smo morali poti do gola. Menim, da je ekipa posel opravila dobro. Manjkalo nam je morda nekaj jasnejših priložnosti v iskanju njihovih vrat, toda prihajali smo do ugodnih položajev, tudi njihov vratar je izjemno obranil strel (Joséja Antonia) Reyesa, bila je še neka lepa priložnost …" je tekmo ocenil baskovski strateg.

Reyes Jasmin Handanović Sevilla Maribor Pizjuan Evropska liga | Avtor: EPA EPA
"Morda jim je nekaj škode storil tudi naš gol, ampak sprovocirali smo ga sami, ker smo pritiskali na vratarja v teh primerih, ko so mu podajali žogo nazaj. Tekma traja 90 minut in pokazalo se je, da moramo biti potrpežljivi v vsakem trenutku. Oni so z našo posestjo iskali protinapade, a je pred našim golom ekipa opravila dober posel. Pri 2:0 bi mi bilo všeč, da bi si tudi s svežimi igralci ustvarili več jasnih situacij za gol, predvsem pa nam je bilo všeč,  da nam ga niso zabili. Ta ekipa je na tekmah Evropske lige vedno pokazala, da je čvrsta, 90 minut smo bili prisotni in zelo zbrani. Zadovoljni smo, da smo napredovali, in menim, da sta dobri dve tekmi uspeli tudi nasprotniku."

Izogibanje vprašanjem o derbiju

V Sevilli bo do konca tekmovalnega leta še kako zanimivo. Andaluzijska prestolnica bo vsaj še trikrat na nogah za tri obračune mestnih rivalov. Četudi so eni, tisti belo-zeleni z juga mesta, že vdani v usodo, bi jim izpad v drugo ligo seveda še kako olajšalo sladko slavje nad osovraženimi rdeče-belimi. Emery se je vprašanjem o tekmi osmine finala izognil v širokem loku.

"Logično je, da se bomo zdaj, ko smo se uvrstili naprej, pomerili z Betisom, mi bomo nadaljevali pot v Evropski ligi, pomerili se bomo z njimi in jih jemali ravno tako – kot nasprotnika, ki je pač Betis, za katerega vsi vemo, kaj pomeni. Mislimo predvsem na nedeljo in si želimo, da igralci okrevajo. Kasneje bo veliko časa spregovoriti o vsem tem, kar se bo govorilo na ulici o tej tekmi, ki bo gotovo prebudila celo Sevillo. Zdaj je na vrsti Real Sociedad,“ je bil zadržan Emery.

Rakitič: Trdo delali od začetka

Kapetan Seville Ivan Rakitić tokrat ni imel takšnega vpliva na igro svojega moštva, ki je brez prave igre le prisopihalo v nadaljnje tekmovanje. Hrvaški reprezentant je prepričan, da je z južnjaki prikazal dobro predstavo, že pa se veseli tudi dodatnih dveh seviljskih derbijev.

"Najpomembneje je bilo, da smo se uvrstili med najboljših 16, poleg tega pa pridobili nekaj samozavesti z zmago doma. Menim, da smo opravili dobro delo, uspelo nam je priti skozi in upamo, da bomo tako tudi nadaljevali," je po tekmi dejal nekdanji mladi švicarski reprezentant.

"Kot ste lahko videli, smo trdo delali od začetka in poskušali zabiti gol, medtem ko je Maribor čakal zadaj in čakal, da nas preseneti iz protinapada. Skozi celotno tekmo smo delali z enako intenzivnostjo, in to je bila dobra predstava. Prvi gol se je zgodil, ker smo mi poskrbeli za to, José (Antonio Reyes) je pritisnil na vratarja in bil za to nagrajen. Mislim, da bo derbi z Betisom tekma z največ pozornosti, za nas pa je najpomembneje, da ostanemo na pravi poti. Res si želimo premagati Betis. Imamo priložnost pokazati svojim navijačem, da smo zelo močna in združena ekipa, na derbijih pa je vedno izvrstno igrati. Šli bomo tekmo za tekmo in poskušali priti vse do finala."

Reyes: Takšen gol se ne posreči velikokrat

José Antonio Reyes se je po izpuščeni prvi tekmi, ogledal si jo je s tribune, v velikem slogu vrnil v postavo domačih in bil morda celo najnevarnejši posameznik obračuna. Nekdanji član Real Madrida in Arsenala je priznal, da je imel pri vodilnem zadetku, ko je blokiral izbijanje Jasmina Handanovića, žoga pa je poletela v gol, malce sreče, a je bil za to "kriv" sam.

"Opravili smo svojo nalogo, to je bilo najpomembneje. Gol sem zabil malce srečno, toda po drugi strani moraš zapreti vratarja, da se zgodi kaj takega. Ne posreči se velikokrat, toda imel sem srečo, in tokrat se je. Derbi je vedno posebna tekma za vse vpletene. To je tekma, na kateri si želi igrati vsak, in tekma, ki so jo želi vsak tudi dobiti. Upajmo, da se bo razpletlo po naših željah," je po tekmi dejal nasmejani Reyes.

"Da smo veliki favoriti za derbi? Ne, niti približno. To je tekma na izpadanje, še posebej zato, ker je to takšna tekma. Vseeno je, kje je kdo na lestvici. Najprej moramo gledati na nedeljo, tekmo proti Real Sociedadu, ki je tudi zelo pomembna. Želimo biti čim višje na lestvici."

Komentarjev 1
  • astibo8020 21:47 28.februar 2014.

    Če bi igral večkrat proti Handanoviču, bi se mu večkrat posrečilo.