Šport > Nogomet
336 ogledov

Se v nogometu obetajo velike spremembe? Fifa preučuje to možnost

Šport: Nove spremembe za transspolne športnike, oglasila se tudi Fifa - Fifa logo zaščitni znak Epa
Mednarodna nogometna zveza (Fifa) razmišlja o tem, da bi dovolila igranje tekem najmočnejših nogometnih lig izven matične države. Glede tega namerava ustanoviti 10-15 člansko delovno skupino, ki bo preučila to možnost, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Takšnim zamislim so doslej bili naklonjeni predvsem klubi v angleški Premier League in španski La Ligi, saj bi jim tekme v Združenih državah Amerike, Bližnjem vzhodu in Aziji prinesle dodaten zaslužek.

Nova delovna skupina naj bi preučila deset vidikov igranja tekem v tujini, na podlagi katerih bo sprejela končno odločitev. Slednja vključujejo odziv navijačev, uravnoteženost tekmovanja, enkratno ali kontinuirano igranje tekem v tujini in splošen vpliv na nogomet.

Številni najmočnejši evropski klubi so že zdaj igrali prijateljske tekme v tujini, pri čemer si predvsem ameriški izdajatelji televizijskih programov želijo, da bi v ZDA potekale tudi tekmovalne tekme, saj bi tako izkoristili naraščajočo popularnost najmočnejšega angleškega klubskega tekmovanja.

Pri vsem skupaj ni zanemarljivo niti dejstvo, da se španska La Liga nagiba k temu, da bi že prihodnje leto odigrala nekaj tekem v Severni Ameriki.

Tekme domačega prvenstva v tujini so doslej preprečevala interna pravila Fife, ki velevajo, da morajo biti tovrstne tekme odigrane v državi, v kateri je bilo tekmovanje ustanovljeno. Takšne pobude sicer niso nove, saj se je že leta 2008 pojavila ideja, da bi bile tekme Premier League odigrane v tujini, a je bil predlog tedaj zavrnjen s strani navijačev in tudi Fife ter Evropske nogometne zveze (Uefa).

Fifo naj bi sicer k omenjenemu dejstvu spodbudile zakonodajne spremembe v ZDA, poroča AFP. Predlog je v javnost prišel tik pred začetkom letnega kongresa Fife, ki se bo začel v petek v Bangkoku na Tajskem.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Levokrilo99 12:23 17.maj 2024.

    Dejstvo je da je nogomet kot šport že zdavnaj(bosmanovo pr.)izgubil svoj pomen.Gre se zgolj za denar in nič drugega.V nogometu in tudi nekaterih drugih športih je tako da tisti kateri ima več denarja si lahko privošči poenostavljeno povedano boljše igralce.Od ...prikaži več kod prihaja denar za te boljše igralce v top ligah pa tako vsi vemo.