Šport > Nogomet
24 ogledov

Simič: "Spor lahko reši le Zahovič"

sklup%C5%A1%C4%8Dina NZS 2010 Ivan Simi%C4%87 Žurnal24 main
Ivan Simič, nekdanji predsednik nogometne zveze Slovenije, se je razgovoril o ozadju svojega odhoda s predsedniškega položaja.
Odstopil sem zato, ker so bili pritiski reprezentantov prek Spinsa in pritiski Spinsa preveliki in predvsem nizkotni.
Ivan Simič

Nekdanji predsednik Nogometne zveze Slovenije Ivan Simič je za Ekipo spregovoril o svojem nedavnem odstopu. Kot glavni razlog zanj je navedel napade Dejana Stefanovića nanj, ki "so šli tudi do osebne diskreditacije, ki je zajela tudi (Simičevo, op. a.) družino". Že pred tekmo z Gruzijo je odstopil zato, ker so ga nekateri mediji ožigosali kot glavnega krivca za težave v slovenskem nogometu, zato ni imelo smisla, da bi se tako osovražen pojavil na tekmi, pojasnjuje.

Za dodatna pojasnila smo se obrnili tako na Ivana Simiča kot na Rudija Zavrla, vendar sta oba bivša predsednika zavrnila komentar za zurnal24.si. Ne pa tudi Drago Kos že pred dnevi.

Simič je razložil tudi, zakaj je na mestu športnega direktorja A-reprezentance želel Zlatka Zahoviča: "Zato, ker menim, da spor glede premij in nagrad lahko reši le nekdo, ki ima velike praktične izkušnje na tem področju in ki je že bil v podobnem položaju, in ker A-reprezentanca potrebuje športnega direktorja. Od vseh, ki jih poznam, je to sposoben rešiti le Zlatko Zahovič."

Nato je Simič še podrobneje razložil morebitno funkcijo športnega direktorja Maribora: "Zlatkova vloga bi bila, da bi bil kot športni direktor A-reprezentance predvsem moj svetovalec na tem področju. Z mojim predlogom se je strinjal tudi Matjaž Kek. Potem ko sem imel načelno soglasje Zlatka Zahoviča in Matjaža Keka, sem to zadevo predstavil še podpredsednikoma Francu Kopatinu in Branku Florjaniču, ki sta edina prišla na kosilo s predstavniki Gruzije. Na kosilu bi morali biti prisotni tudi ostali trije predsedniki, toda zaradi zadržanosti niso prišli. Mogoče bi bila v tem primeru odločitev drugačna, toda zdaj je, kar je. Oba podpredsednika sta izrazila negativno stališče do predlagane vloge Zlatka Zahoviča. Zagovarjala sta stališče, da je bolje zadeve pustiti pri miru, saj se bodo rešile v naslednjih mesecih."

V 21 mesecih smo imeli le eno sejo izvršnega odbora manj, kot so jih imeli v celotnem prejšnjem štiriletnem mandatu. To pomeni, da smo delali dvakrat več.
Ivan Simič

Tema naslednjega vprašanja je bila Simičeva največja napaka v 21-mesečnem vodenju zveze: "Moja največja napaka je, ker sem bil prepričan, da bodo igralci razumeli, da so premije in nagrada, ki so jih prejeli za uvrstitev na SP 2010, največ, kar lahko dobijo, da ne bodo zahtevali dodatnih nagrad, kaj šele da bodo na koncu izsiljevali. /.../ Najbolj sem bil razočaran, ko so igralci, ki sem jim 'dal' dvakrat več, kot bi jim dal kdorkoli drug, saj so poleg visokih premij in nagrad imeli in imajo odlične pogoje za delo, v Port Elizabethu zapeli pesem 'Simke lopove' (Simič tat). In to kljub temu, da smo marca 2010 podpisali pogodbo, v kateri je bilo določeno, da do zaključka SP ne bodo zahtevali nič več, kot je bilo določeno v pogodbi, kar so dobili tudi v celoti izplačano. /.../ Nihče od tam prisotnih na letališču se ni odzval na potezo igralcev. Takrat sem na letališču storil veliko napako, saj bi moral, namesto da sem jim dal še dodatno nagrado v znesku neto 230 tisoč evrov, zapustiti letališče in se z drugim letalom vrniti v Johannesburg in nato v Slovenijo. Toda tega nisem želel storiti zaradi ljubega miru in veličastnega sprejema, ki se je pripravljal v Sloveniji. Takrat sem vedel, da bodo na koncu igralci želeli voditi politiko NZS. Nisem pa si mislil, da bo politiko NZS želel voditi tudi SPINS. Mene so uspeli prisiliti k odstopu. Zanimivo bo videti, kdo bo naslednji in kje se bo to končalo."

O primernem kandidatu za možnega naslednika je Simič jedrnato dejal: "Mislim, da bi bil primeren naslednik Rudi Zavrl." O svojem delovanju pa je Simič dejal še: "Zahteval sem red, dosledno spoštovanje aktov NZS, transparentnost in pripadnost NZS. Na sejah izvršnega odbora sem vsakomur dal možnost, da pove, kaj želi, zato so seje trajale toliko časa. Sodelavcem na NZS sem dal možnost, da sami predlagajo rešitve za boljše čase. Toda razen Aleša Zavrla jih ni imel nihče."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.