Šport > Nogomet
2483 ogledov

Vijoličasti zatresli mrežo in vratnico

Martin MIlec Epa
Maribor je v sijajnem vzdušju gostil ruskega prvaka. Vijoličasti so prikazali dobro igro, na koncu pa osvojili točko ob remiju.

Maribor je na tekmi s Spartakom še tretjič zakorakal v kupinski del lige prvakov. Rdeče-beli iz ruskega glavnega mesta sicer v sezono niso dobro startali, trenutno so šele osmi na lestvici ruskega prvenstva, kljub temu pa so proti vijoličastim pred prvim sodnikovim žvižgom veljali za favorite dvoboja.

"Smo samozavestni, saj smo v letošnji sezoni že osvojili superpokal in igrali dobro tudi na tekmah, na katerih nismo zmagali," je pre tekmo dejal trener Moskovčanov Massimo Carrera. "Mi smo prepričani, da smo v tej skupini povsem konkurenčni," pa je tik pred dvobojem dejal nekdanji slovenski reprezentant in pomočnik športnega direktorja pri Mariboru Miran Pavlin, ki je pogumno napovedal tudi rezultat: "1:0 za Maribor."

Spartak Moskva Maribor Ljudski vrt Stavnice za Ruse Šport En igralec Spartaka stane več kot vsi Mariborčani

Maribor je sicer začel silovito, že v 50 sekundi je po lepi akciji do strela prišel Martin Milec, njegov strel z leve strani pa je ruski vratar Artem Rebrov uspel odbiti. Že v tretji minuti so zapretili gostje, a podaja pred golom ni našla naslovnika in domači branilci so okroglo usnje uspeli poepljati iz svojega kazenskega prostora.

Polpriložnosti so se kar vrstile, Marcos Tavares je bil malce prepočasen ob predložju, na drugi strani pa je strel Luiza Adriana poletel nenevarno preko prečke. Enako tudi ob poizkusu Marwana Kabhe na drugi strani zelenice, Izraelec je sprožil iz oddaljenosti 30 metrov.

V 10. minuti je najprej Gregor Bajde nevarno podajal v peterec gostov, pred Tavaresom pa so Rusi izbili žogo, nato pa je v nadaljevanju akcije močno sprožil Valon Ahmedi, Rebrov pa je žogo uspel odbiti v kot. Šest minut kasneje je bila tekma za nekaj časa prekinjena zaradi rakete, ki so jo na igrišče poslali navijači Spartaka.

V 25. minuti je znova streljal Ahmedi, a je imel gostujoči vratar mreže precej manj težav s krotenjem žoge. Lepa priložnost se je nato ponudila Rusom, po podaji na drugo vratnico je povsem sam ostal Andrej Esčenko, ki pa je iz ostrega kota nato meril preko vrat. Rusi so bili vse več pri žogi, ravno ob izteku pol ure igre pa je nevarno sprožil Quincy Promes, strel Nizozemca pa je le za las zletel mimo vratnice.

Zlatko Zahović Huda kazen Uefe Šport Zlatko Zahović se bo zelo dolgo hladil

Vijoličasti so se otresli pritiska, v 37. minuti pa prišli do lepe priložnosti. Tavares je na desnem boku našel samega Milca, ta je podal v kazenski prostor, kjer je bil na 12 metrih od gola sam Damjan Bohar. Ta je poizkusil z volejem, a slabo udaril po žogi, ki je poletela visoko nad želenim ciljem. Na drugi strani je preko vrat streljal tudi Fernando.

V 42. minuti se je za 'nemogoč' strel s prve povsem z leve strani odločil Mitja Viler, ki pa ni imel takšne sreče kot Milan Osterc v dodatnih kvalifikacijah za EP 2002, ko je na bežigrajskem stadionu zadel proti Romuniji. Tik pred koncem sodnikovega dodatka je po ostrem predložku Rusov, na drugi vratnici z volejem poskusil Dmitri Kombarov, a tudi on nenevarno.

V 50. minuti je Marko Šuler slabo podajal Boharju, sledila je podaja v Mariborov kazenski prostor, a je na srečo domačih osamljeni Aleksandr Semedov poskušal poslati žogo preko Jasmina Handanovića, to pa je izvedel slabo in okroglo usnje je končalo tudi preko prečke.

V 55. minuti je nevarno streljal Bohar, a je njegov strel z 18 metrov švignil mimo vratnice. S podobnega mesta, malce z leve strani, je nato poizkusil še Kabha, ki pa je meril previsoko.

Nato pa so udarili Moskovčani. Ti so kar nekaj časa kombinirali na robu kazenskega prostora, domači branilci niso uspeli priti do žoge, in sledil je strel Fernanda, ki ga je Handanović odbil, vendar je bil prvi pri žogi Semedov, ki jo je poslal v mrežo.

V naslednjih minutah so si Mariborčani zaslužili izenačenje, a po predložku z leve strani je Bohar z glavo zadel vratnico, v nadaljevanju akcije pa so gostje uspeli blokirati strel domačih. Sledil je kot, Ahmedi pa je poskusil z neposrednim strelom na gol, zadnji hip je posredoval vratar Rebrov. Ta je brez večjih težav nato zaustavil še strel Tavaresa, ki je šel po sredini gola. Precej bolj nevaren je bil poizkus Vilerja, žoga je po njegovem diagonalnem strelu v 68. minuti znova za las švignila po napačni strani vratnice.

V 72. minuti bi lahko Spartak vodil z 2:0. Luiz Adriano in Fernando sta si v protinapadu izmenjala nekaj hitrih podaj, slednji pa je nato prišel sam pred Handanovića, vendar zgrešil vrata. Mariborski vratar je nato še mirno ujel žogo po prostem strelu Promesa. Ta je po slabšem posredovanju Aleksandra Rajčevića prišel kasneje tudi do strela tudi v šestnajstercu domačih, a je bil Handanović spet na pravem mestu.

Martin Kramarič | Avtor: Epa Epa

V 80. minuti je nato po levi strani kazenskega prostora stekel rezervist Jasmin Mešanović, Rebrov je krenil proti njemu, napadalec Maribora pa je žogo podajal v peterec, kjer pa so bili prvi pri žogi Rusi. Že v naslednjem domačem napadu je na desetih metrih od gola ostal sam Bohar, vendar znova slabo zadel okroglo usnje. V 83. minuti je po kotu z glavo ustrelil Šuler, Rebrov je zadržal žogo v rokah. Moskovčani so bili v teh minutah povsem zbiti v svoj kazenski prostor.

In zadetek je prišel. Martin Kramarič je na levi strani gostujočega šestnajsterca našel Boharja, ta se je otresel branilca, nato pa z natančnim in močnim strelom zadel dolgi kot Spartakovih vrat.

Že v 88. minuti je bil Bohar na pragu svojega drugega zadetka. Znova je do njega prišla žoga na levi strani, tokrat je vezist vijoličastih malo mrežico meril s prefinjenim strelom, že premagal Rebrova, a je le za nekaj decimetrov zgrešil gol.

"Zalužili bi si tudi zmago. Ponosen sem na to, kar so fantje prikazali. V drugem polčasu smo jih razbili, žal nismo izkoristili še kakšne priložnosti. Taktično smo bili odlični. Zadovoljen sem sicer tudi s to točko," je po tekmi svoj debi v ligi prvakov za POP TV ocenil trener Maribora Darko Milanič.

Liga prvakov, skupina E, 1. kolo:

Maribor : Spartak  1:1 (0:0)
Bohar 85.; Semedov 59.

Liverpool : Sevilla  2:2 (2:1)
Firmino 21., Salah 37.;  Ben Yedder 5.; Correa 72.

Komentarjev 1
  • s4turn 21:12 13.september 2017.

    Prisruži se nam v boju! https://www.edominations.com/si/profile/28606