Šport > Nogomet
532 ogledov

Srbi neposredno na SP, Hrvati v dodatne kvalifikacije

hrvaška ukrajina Epa
Hrvaška si je z dvema goloma Andreja Kramarića priigrala nastop v dodatnih kvalifikacijah za SP 2018. Španija in Italija sta potrdili prvi dve mesti v skupini. Srbija z zmago nad Gruzijo do neposredne vstopnice na mundial.

Predzadnji dan evropskih kvalifikacij za SP 2018 je prinesel še dva zanesljiva potnika v Rusijo. Poleg Španije, ki je imela prvo mesto zagotovljeno že prej, sta danes do zmag v skupinah prišli še Islandija po slavju proti Kosovu z 2:0 ter Srbija po tesnem uspehu proti Gruziji z 1:0. Kot drugovrščene so končale Irska, Italija in Hrvaška.

italija albanija | Avtor: Epa Epa
Pred današnjimi tekmami so imele iz Evrope, ob gostiteljici Rusiji, nastope na mundialu že zagotovljene Nemčija, Anglija, Belgija, Španija in Poljska, iz preostalega sveta pa Brazilija, Iran, Japonska, Južna Koreja, Savdska Arabija, Nigerija, Mehika in Kostarika. Zdaj se je izbrankam na prvem mestu predtekmovanja v Evropi pridružila še Islandija ter Srbija.

S tekmovalnega stališča je bila najmanj zanimiva skupina G, saj so si Španci že pred zadnjim krogom zagotovili prvo mesto, Italijani pa drugo. Danes so za slovo od kvalifikacij Španci gostovali v Izraelu in zmagali z 1:0, Italijani pa v Albaniji, končalo se je s prav tako z 1:0. Makedonija je premagala Liechtenstein s 4:0.

izrael španija | Avtor: Epa Epa

Bolj pomembni dvoboji so bili v skupinah E in I. V skupini E je bila v najboljšem položaju Srbija, z dvema točkama prednosti in domačo tekmo proti Gruziji. V medsebojni tekmi v Cardiffu pa so Valižani in Irci odločali o drugem mestu, zmaga pa bi eni do ekip, ob morebitnem spodrsljaju Srbije, celo omogočila prvo. Razpletlo se je srbskim uspehom, Srbija je po neučinkovitem prvem polčasu na koncu premagala Gruzijo, za odločilni zadetek in slavje v Beogradu je poskrbel Aleksandar Prijović v 74. minuti. Wales (igral je brez prvega zvezdnika Garetha Balea) pa je na koncu izgubil tekmo in drugo mesto. Za šok v Cardiffu je poskrbel James McLean v 57. minuti. Moldavija je doma izgubila z Avstrijo z 0:1 (0:0).

Zelo pomembna je bila tudi tekma drugo- in tretjeuvrščene Hrvaške in Ukrajine v skupini I. Hrvaška je na prejšnji tekmi z nepričakovanim neodločenim izidom z odpisano Finsko naredila hud spodrsljaj, po katerem je ostala brez selektorja Anteja Čačića. Novi strateg Zlatko Dalić je v Kijevu skušal rešiti vsaj drugo mesto. Prvo je bilo - ob prednosti Islandije in njeni pričakovani zmagi danes proti Kosovu - že izgubljeno. Iz te skupine je na koncu Islandija prišla neposredno na SP in nadaljevala lansko pravljico z EP, Hrvaško pa je do drugega mesta popeljal Andrej Kramarić; najprej v v 62. minuti, isti igralec pa je sedem minut pozneje dokončno potopil Ukrajino. Islandija je na koncu Kosovo premagala z 2:0 (Gylfi Sigurdsson v 40. in Johann Gudmundsson v 68.). V tekmi, ki ni odločala o ničemer, je Finska s Turčijo igrala 2:2.

V torek se bodo kvalifikacije končale s tekmami v še zadnjih treh skupinah. Zanesljivo je prva že Belgija, za prestali neposredni vstopnici se bodo borile Francija in Švedska ter Švica in Portugalska.

makedonija | Avtor: Epa Epa
Kvalifikacije SP 2018, 10. krog:

Skupina D

Wales - Irska 0:1 (0:0)
McClean 57.

Srbija - Gruzija 1:0 (0:0)
Prijović 74.

Moldavija - Avstrija 0:1 (0:0)
Schaub 69.

LESTVICA:
1. Srbija 21
2. Irska 19
3. Wales 17
4. Avstrija 15
5. Gruzija 5
6. Moldavija 2

Skupina G

Makedonija - Liechtenstein 4:0 (2:0)
Musliu 32., Trajkovski 39., Bardhi 66., Ademi 68.

Albanija - Italija 0:1 (0:0)
Candreva 73.

Izrael - Španija 0:1 (0:0)
Illarramendi 76.

LESTVICA:
1. Španija 28
2. Italija 23
3. Albanija 13
4. Izrael 12
5. Makedonija 11
6. Liechtenstein 0


Skupina I

Finska - Turčija 2:2 (0:0)
Arajuuri 76., Pohjanpalo 88., Tosun 57., 83.

Ukrajina - Hrvaška 0:2 (0:0)
Kramarić 62., 70.

Islandija - Kosovo 2:0 (1:0)
Sigurdsson 40., Gudmundsson 68.

LESTVICA:
1. Islandija 22
2. Hrvaška 20
3. Ukrajina 17
4. Turčija 15
5. Finska 9 
6. Kosovo 1

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.