Šport > Nogomet
27 ogledov

Stara dama preprečila El Clasico

Real Madrid
1/14
EPA
Barcelona je dočakala na nasprotnika v berlinskem finalu - Real Madrid bi lahko pripravil spektakularen "El Clásico", a mu ni uspelo nadoknaditi zaostanka proti Juventusu.

Branilci naslova so začeli zelo odločno in Marcelo je že v prvi akciji potegnil proti kazenskemu prostoru in v sredini z visoko žogo našel Garetha Bala, ki pa je z glavo nenevarno meril prek vrat Gianluigija Buffona. Juventus je odgovoril z nevarnim kotom, po katerem pa ostre žoge proti vratom Ikerja Casillasa, ki so mu navijači enkrat za spremembo pred tekmo namenili glasne ovacije, v peti minuti ni uspel preusmeriti Leonardo Bonucci.

Izvrstno se je že v naslednjem napadu ob Stephanu Lichtsteinerju znašel Karim Benzema, toda po mojstrskem preigravanju je Francoz z ugodnega položaja pred vrati z levico meril na tribuno. V enajsti minuti je Cristiano Ronaldo zapretil s prostim strelom z velike razdalje, po odboju od roke Paula Pogbaja pa je žoga v neugodnem loku zletela le za las čez Buffonovo prečko.

Casillas se je izkazal v 14. minuti, ko je prvič resneje ustrelil Carlos TévezArturo Vidal pa je z levico po tleh z okoli 20 metrov dodobra "pretegnil" domačega kapetana. Še kako vroče je bilo na drugi strani, kjer je Juventusova obramba povsem pozabila na Benzemaja, ki pa je v 19. minuti nato neuspešno iskal podajo v sredino, Giorgio Chiellini pa je moral ob vedno hujših naletih tudi v zadnjem hipu izbijati žogo pred Ronaldom po predložku s strani.

Real je povedel ... 

Kot strela z jasnega je ob izteku 20. minute udaril Gareth Bale, čigar fantastičen poskus z dobrih 20 metrov je letel ob vratnico črno-belih, a je žogo tam z izvrstno parado in močnimi rokami pričakal Buffon. Rešitve v 22. minuti pa za staro damo ni bilo več, saj je Chiellini z nerodnim startom zrušil Jamesa Rodrígueza in omogočil najstrožjo kazen Ronaldu, ki s strelom po sredini ni grešil.

Kaj lahko bi Portugalec zabil tudi iz igre, ko je v izjemen protinapad potegnil Benzema in Ronaldu odložil žogo, ta pa po izvrstni finti pred Buffonom ni streljal, temveč neuspešno iskal Benzemaja in Isca na drugi vratnici. Real je bil vedno bližje že drugemu zadetku - Sergio Ramos je s spektakularnimi "škarjicami" po kotu zadel le blok, Buffon pa je po še eni podaji iz standardne situacije dobro zadržal strel z glavo Benzemaja.

"Stara dama" se je v zaključku polčasa pobrala in nanizala nekaj nevarnih napadov, toda vedno znova je Torinčanom ušla zadnja podaja. Tudi cela serija kotov ni povzročala večjih težav visoki Realovi obrambi na čelu z Raphaëlom Varanom. Kot raketa je v 41. minuti poletela žoga še z levice Ronalda, ki je pobegnil v protinapad, toda njegov poskus je zatresel le zunanji del mreže.

Madridčani so bili vnovič blizu podvojitvi prednosti že nekaj sekund kasneje, ko je Benzema iznajdljivo prav tako poskušal presenetiti Buffona na njegovi bližnji vratnici, toda Buffon je žogo izvrstno pričakal in jo, razjarjen zaradi vedno večje zaposlenosti, odbil v nov kot. James je v eni zadnjih akcij polčasa še drugič padel v kazenskem prostoru, ko ga je z divjim štartom in naletom s komolcem udaril Vidal, švedski sodnik Jonas Eriksson pa se je presenetljivo odločil podeliti rumeni karton Kolumbijcu.

... Juve izenačil

Juventusovi nogometaši so se v drugem polčasu hitro prebudili in začeli iskati krvavo potrebni zadetek, ki bi jih vrnil v igro za finale - Claudio Marchisio je s precejšnje razdalje le za nekaj deset centimetrov meril mimo daljše Casillasove vratnice.

Precej nevidni Álvaro Morata se je v 55. minuti po nesporazumu med Marcelom in Casillasom znašel sam pred vrati, a ga je nekdanji soigralec s hitrim izletom po podaji Vidala uspel ustaviti, mladi Španec pa je bil tudi v prepovedanem položaju. Toda produkt Realove mladinske šole je lahko že kmalu proslavljal, ko je po tekmi v Torinu zabil "svojemu" klubu še na Bernabéuu. Casillas ni prišel do žoge po predložku s trani in Vidal je v kazenski prostor vrnil visoko žogo, ki jo je ob Ramosu v sredino uspel podaljšati Pogba, Morata pa si je mirno ustavil žogo in jo poslal skozi roke Casillasa za šokantno izenačenje v 59. minuti.

Neuspešen lov galaktikov

Na Realov odgovor ni bilo potrebno čakati prav dolgo - James je s peto izvrstno zaposlil Marcela, ta pa v sredini Bala, ki pa ob Chielliniju in Bonucciju z nekaj metrov ni uspel zadeti. Morata je bil le kakšen meter oddaljen od žoge, ki jo je po hitrem protinapadu proti njemu v sredino poslal Marchisio, Ancelotti pa je na dogodke v 67. minuti odgovoril s prvo menjavo - Benzemaja je zamenjal junak četrtfinala Javier Hernández.

Že v enem prvih napadov po menjavi Mehičan sicer ni bil vpleten, toda Real bi lahko kmalu povedel, ko je fantastičen strel Jamesa z roba kazenskega prostora zletel za las čez prečko, Buffon pa je Južnoameričanov poskus pospremil zgolj s pogledom.

Marchisio je imel nekaj več kot 20 minut pred iztekom rednega dela na nogi morda tudi finale, toda po izvrstni akciji Morate in Vidala ga je z izjemno obrambo ustavil Casillas. Bale je z novim nevarnim poskusom z roba kazenskega prostora mimo vratnice Buffona meril tudi v 72. minuti in čas se je za domačine vedno bolj iztekal.

Izjemno priložnost je Bale zapravil že v naslednji minuti, ko ga je Ronaldo z idealnim predložkom našel na drugi vratnici, kjer pa je Valižan, ki je bil precej višji od PatricaEvraja, z nekaj metrov ni uspel zadržati žoge pod prečko. Realovci so ostro protestirali ob padcu Hernándeza, ki ga je s hrbta osamljenega pred vrati odrinil francoski branilec, toda Eriksson belega baleta ni nagradil z novo najstrožjo kaznijo.

Obstreljevanje je bilo zares silovito, v 75. minuti je Bale po kotu z glavo še enkrat prek vrat. Massimiliano Allegri je v 79. minuti v igro namesto Pirla, ki je dobil velike ovacije Bernabéua, poslal še enega branilca Andreo Barzaglija. Bale je nevarno poskusil še v 84. minuti, ko je njegov izstrelek znova zgrešil cilj z več kot 20 metrov, Allegri pa je nemudoma iz igre potegnil nekdanjega junaka Realovih navijačev Morato, ki ga je zamenjal še en stari znanec španskih zelenic Fernando Llorente.

Morata je dobil več žvižgov kot ovacij, na semaforju pa je bilo vedno manj časa. Pogba je sicer priigral Juventusu veliko časa z lepimi potezami, toda z eno takšnih bi kmalu zakuhal usodni protinapad Reala, toda po dolgi žogi in nesporazumu med Chiellinijem in Barzaglijem Hernándezu ni uspelo ustaviti žoge. Pogba je imel v 88. minuti še drugo zaključno žogo. Llorente jesredi kazenskega prostora namestil strel Pogbaju, toda njegov strel po sredini je Casillas brez težav ustavil. Allegri je v igro poslal še Roberta Pereyro, ki je zamenjal Pogbaja. Sodnik je drugi polčas podaljšal za štiri minute. V njih se je Juventus zelo dobro ubranil  in se veselil nepričakovane uvrstitve v berlinski finale.

Liga prvakov, polfinale, druga tekma

Real Madrid : Juventus 1:1 (1:0)  /1:2/
Ronaldo 23./11-m; Morata 59.

/.../ - prva tekma

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.