Šport > Nogomet
430 ogledov

To nova Liga narodov prinaša Sloveniji

Srečko Katanec trening EPA
Evropska nogometna zveza je na zasedanju v Ženevi v sredo potrdila novo Ligo narodov, nov sistem reprezentančnih tekmovanj, ki bo zaživela septembra prihodnje leto.

Slovenija bo glede na trenutni koeficient na reprezentančni lestvici Uefe bržkone uvrščena v skupino C Lige narodvov, ki bo štela 15 reprezentanc.

Uefa bo svojih 55 članic razdelila v štiri skupine, o oblikovanju skupin pa odloča le evropska rang lestvica, ki jo bo Uefa dokončno oblikovala oktobra po rednem delu kvalifikacij za SP 2018, ki bo prihodnje leto v Rusiji.

V skupini A bo najboljših 12 ekip z lestvice, v skupini B prav tako 12, v skupini C 15 in v skupini D 16. V skupinah A in B bo Uefa nato izžrebala štiri skupine s po tremi ekipami, v skupini C eno skupino s tremi in tri skupine s štirimi reprezentancami ter v skupini D štiri skupine s po štirimi moštvi, ki bodo igrale po sistemu vsaka z vsako doma in v gosteh. Žreb bo 24. januarja prihodnje leto v Lozani.

Znotraj lige bodo ekipe izpadale in napredovale iz skupin, uspeh v ligi pa bo določal tudi nosilce za prihodnje evropske kvalifikacije za EP, ki se bodo začele marca 2019.

Zlatko Zahović Brez milosti Šport Zahović udaril po Katancu: "To sem govoril leta 2002"

Glede na trenutno stanje, reprezentance čakata še dva obračuna v kvalifikacijah za SP, bi bila Slovenija v skupini C skupaj z Grčijo, Romunijo, Izraelom, Srbijo, Dansko, Bolgarijo, Albanijo, Škotsko, Črno goro, Norveško, Litvo, Azerbajdžanom, Ciprom in Armenijo.

Če se vrstni red na lestvici v oktobru ne bo spremenil, bi imele Belgija, Švica, Hrvaška, Poljska, Islandija in BiH, ki so v najmočnejši skupini, priložnost, da reprezentanca pride do prvega mednarodnega naslova. Zmagovalca lige bo odločil zaključni turnir najmočnejših štirih ekip junija 2019, ki bodo odigrale polfinalna obračuna, nato pa tekmo za tretje mesto in finale.

Zanimivo je, da sta v skupini B nekdanja velesila Nizozemska, in Wales, polfinalist EP 2016. Vnovič pa Uefa razmišlja tudi o političnem oblikovanju skupin, saj je jasno, da sta v isti skupini lahko Rusija in Ukrajina, a ne bosta izžrebani v isto podskupino, enako velja za Armenijo in Azerbajdžan.

Slovenija Litva Stožice Še dva obračuna Šport To so scenariji za uvrstitev Slovenije na mundial

Uefa želi z novo ligo, ki je tudi nova platforma za marketing, nadomestiti velik del prijateljskih tekem, obenem pa tem tekmam, ki bodo še vedno služile za pripravo ekip, dati tudi tekmovalni naboj ter privabiti večje število navijačev. V nižjih ligah bo ob napredovanju zmagovalca motivacija tudi dodatna možnost v okviru kvalifikacij za EP 2020, saj se bodo ekipe uvrstile v dodatne kvalifikacije, ena tudi iz skupine D.

Za nacionalna in ligaška tekmovanja pa je pomembno tudi, da je sistem znan in da se tekmovanji koledarji ne bodo križali.

*Predvidene skupine za novo Ligo narodov:

  • skupina A: Nemčija, Francija, Portugalska, Belgija, Španija, Anglija, Švica, Italija, Hrvaška, Poljska, Islandija, BiH
  • skupina B: Irska, Rusija, Avstrija, Švedska, Slovaška, Wales, Ukrajina, Nizozemska, Severna Irska, Češka, Turčija, Madžarska
  • skupina C: Grčija, Slovenija, Romunija, Izrael, Srbija, Danska, Bolgarija, Albanija, Škotska, Črna Gora, Norveška, Litva, Azerbajdžan, Ciper, Armenija
  • skupina D: Estonija, Finska, Belorusija, Gruzija, Ferski otoki, Latvija, Makedonija Kazahstan, Moldavija, Luxembourg, Liechtenstein, Kosovo, Malta, Andora, San Marino, Gibraltar

* - skupine bodo dokončno določene po zadnjih kvalifikacijskih tekmah za SP 2018, 11. oktobra

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice