Šport > Nogomet
3492 ogledov

Kane v 94. minuti zaprl vrata v Rusijo

Harry Kane Anglija Slovenija Wembley
1/8
epa
Izbrana vrsta Slovenije je na Wembleyu dobila gol v 94. minuti in se praktično poslovila od upov za nastop na svetovnem prvenstvu v Rusiji prihodnje leto.

Reprezentanca Slovenije bi morala na gostovanju v Angliji osvojiti vsaj točko, če bi želela obdržati realne možnosti za drugo mesto v skupini F. To ji ni uspelo, gol Harryja Kana v 94. minuti (1:0) je poskrbel za veselje gostiteljev.

V primeru neodločenega izida bi imeli izbranci Srečka Katanca še realne možnosti za dodatne kvalifikacije, saj je Škotska z golom Chrisa Martina v 89. minuti v Glasgowu ugnala Slovaško (1:0).

Če bi Slovenci vzdržali, potem bi morali v nedeljo doma premagati Škote z višjim izidom, kot bi Slovaki doma porazili Maltežane. Po londonskem razpletu pa ima Slovenija le še teoretične, bolj malo pa praktičnih možnosti za drugo mesto. Angleži so si zagotovili prvo mesto in s tem pot v Rusijo.

srečko katanec selektor slovenija anglija Katanec Šport Katanec: "V nedeljo bo moja zadnja tekma"

Katanec je v konico napada postavil Andraža Šporarja, v vezni liniji je glavnino obrambnih nalog zaupal Reneju Krhinu in Rajku Rotmanu. Na klopi so ostali Tim MatavžValter Birsa in Jasmin Kurtić.Na desnem boku je Aljaž Struna dobil prednost pred Nejcem Skubicem.

Srečanje se je začelo s pričakovano terensko premočjo Angležev, Slovenci so se osredotočili na čvrsto obrambo in hiter prehod v napad. Gostje so prvič resneje zapretili v deveti minuti, ko je Roman Bezjak iskal vtekajočega Josipa Iličića, ob izhodu iz gola je nevarnost odklonil vratar Joe Hart. Pet minut kasneje je z razdalje Oblaka pretegnil Kane, takoj pa je sledil protinapad, v katerem je s strelom z 20 metrov točno v vratarja zaključil Šporar.

V 20. minuti je imela Slovenija zelo lepo priložnost, ko je Iličić po hitro izpeljani akciji s predložkom našel Bezjaka, ta pa pred vrati ni dobro zadel žoge, čeprav je bil v ugodnem položaju. V 26. minuti je bil prvič na resnejši preizkušnji Oblak, odbil je diagonalni strel Jordana Hendersona. V prve pol ure igre so imeli domačini sicer kar 75 odstotkov časa žogo v svoji posesti.

V 35. minuti je prosti strel iz dobrega položaja, potem ko je Krhin podrl Sterlinga, izvajal Kyle Walker, toda meril je čez vrata. V izdihljajih prvega polčasa je s prostega strela poskusil še Marcus Rashford, toda Oblak je žogo odbil v kot, po katerem je Gary Cahill streljal previsoko. Po 45 minutah se mreži tako nista zatresli.

Anglija Slovenija Wembley | Avtor: Epa Epa

Drugi del se je začel z obetavnim napadom Slovenije, po predložku Iličića je na drugi vratnici z glavo sprožil Bojan Jokić, žoga je s pomočjo sreče končala v Hartovem naročju. V 55. minuti je namesto Šporarja vstopil Birsa, gostje pa so vse bolj pogumno napadali.

V 63. minuti je Anglija izvedla hiter protinapad, Rashford je prišel sam pred vrata in z lobom žogo spravil čez Oblaka, toda pravočasno jo je odbil marljivi Rotman. Še bližje golu so bili domačini v naslednjem napadu, ko se je Rashford prebil po levi, Sterling pa udaril z 12 metrov, zanesljiv zadetek je z odličnim posredovanjem preprečil kapetan Boštjan Cesar. Niz priložnosti se je nadaljeval, v 68. minuti je zgrešil Kane.

Nalet domačih se je nato končal, Katanec je Bezjaka in Rotmana nadomestil z Janom Repasom oziroma Matavžem. Slovenija je nekajkrat prišla do kazenskega prostora, toda do izdelanega udarca ni prišla. V 84. minuti je Iličić s fantastično globinsko podajo v ogenj poslal Matavža, slednji je bil za malenkost prekratek in žogo je odbil Hart, nemški sodnik Felix Zwayer pa je nato domačim velikodušno zapiskal prekršek zaradi domnevnega prekrška nad vratarjem, medtem ko je žoga v nadaljevanju akcije prišla v slovenske noge.

V 88. minuti je eden od gledalcev pritekel na zelenici in za nekaj časa prekinil srečanje. Sledilo je kar šest minut sodnikovega dodatka, v katerem so Angleži pritiskali. Walker je v 94. minuti z razdalje preizkusil Oblaka, ta je žogo ulovil, nato pa skušal začeti hiter protinapad. Njegovo podajo je prestregel Walker in potegnil proti golu, v sredini našel Kana, ta pa je iz bližine iznajdljivo zatresel mrežo.

Kvalifikacije za SP 2018 (skupina F):

Anglija - Slovenija 1:0 (0:0)
Kane 94.

Škotska - Slovaška 1:0 (0:0)
Martin 89.
RK: Mak (Slovaška) 23.

Malta - Litva 1:1 (1:0)
Agius 23.; Slivka 53.

LESTVICA:
1. Anglija 23 točk
2. Škotska 17
3. Slovaška 15
4. Slovenija 14
5. Litva 6
6. Malta 1

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.