Šport > Nogomet
16 ogledov

V polfinalu kar trije Portugalci

Zadnji žebelj v krsto Spartaka je zabil Rodriguez (desno). (Foto: EPA) Žurnal24 main
Le še španski Villarreal lahko prepreči popolno portugalsko slavje v Evropski ligi, saj so se v polfinale ob rumeni podmornici uvrstili še Porto, Benfica in Braga.

V polfinale evropske nogometne lige so se uvrstile portugalske ekipe Porto, Benfica in Braga ter španski Villarreal. Porto je v četrtfinalu izločil moskovski Spartak s skupnim izidom 10:3, Benfica nizozemski PSV s 6:3, Španci nizozemski Twente z 8:2, Braga pa je z Dinamom iz Kijeva igrala 0:0, a se je prva tekma končala z 1:1.

Porto bo v polfinalu igral z Villarrealom, Sporting Braga pa z Benfico. Polfinalna obračuna bosta 28. aprila in 5. maja, finale pa 18. maja v Dublinu.

Številni ljubitelji nogometa so drugoligaško evropsko klubsko tekmovanje v šali poimenovali kar portugalska liga z mednarodno udeležbo. Med najboljših osem se je namreč uvrstila trojica portugalskih klubov, od tega sta si dva že na prvih tekmah priigrala lepo prednost.

Na koncu so bili nogometaši te države stoodstotno uspešni. Na teoretično edinem še "odprtem" obračunu v Bragi - prva tekma s kijevskim Dinamom se je končala neodločeno 1:1 - je bilo razburljivo do konca, končalo pa se je srečno za domače. Ukrajinci so sicer pritiskali, dodatni zagon pa dobili v 30. minuti, ko je domača ekipa po grobem startu Paula Cesarja ostala le z desetimi igralci. Toda ne terenska premoč ne igralec več, šele v 87. minuti je bilo po rdečem kartonu Gorana Popova stanje spet izenačeno, nista pomagala. Domači vratar Artur je bil junak tekme, čeprav je dve priložnosti Bragi dobro ubranil tudi Aleksander Šovkovski. A ostalo je pri 0:0 in uvrstitvi Brage v polfinale zaradi gola v gosteh.

PSV Eindhoven je prvo tekmo izgubil z 1:4, toda povratno doma proti Benfici je začel, kot da je izid 0:0. V 17. minuti je namreč Balasz Dzsudzsak PSV povedel v vodstvo, le sedem minut pozneje pa je bilo že 2:0, v polno je zadel Jeremain Lens. V tem trenutku so bili nogometaši Eindhovna le še za zadetek oddaljeni od napredovanja, toda odgovor Benfice je bil odločen: Luisao je v izdihljajih prvega polčasa ukanil vratarja Thomasa Isakssona, ko pa je Oscar Cardozo sredi drugega polčasa izenačil z enajstih metrov, potem ko so domači zrušili Cesarja Peixota, je bila Benfica spet v sedlu.

Podobno je bilo v Twenteju; domači so imeli še za gol slabše izhodišče v obračunu z Villarrealom (1:5). Začeli pa so podobno, z vodilnim zadetkom Emirja Bajramija v 32. minuti. A ostalo je pri le enem zadetku in rumena podmornica je brez težav nadzorovala potek tekme. Ko je v 60. minuti Dwight Tiendalli podrl Wakasa Mubaraka, dobil rdeči karton, enajstmetrovko pa je v gol spremenil Guiseppe Rossi, se je praktično poslovilo še drugo nizozemsko moštvo. Marco Ruben je, prav tako z bele točke, postavil izid 2:1, domači so se povsem predali, Cani pa v zadnji minuti zmago potrdil s 3:1 in skupnih 7:2 za Villarreal.

Še najmanj dvomov v končno zmago je bilo v Moskvi. Porto, sveži portugalski prvak, je na domači tekmi slavil s 5:1, ko pa je Brazilec Hulk v 28. minuti zadel še v gosteh, je bilo konec še zadnjih upov Moskovčanov. Moštvi se nista pretegnili v obrambi, kar še posebej velja za domače, ki so spet dobili pet golov in na koncu - za Porto so zadeli še Cristian Rodriguez, Fredy Guarin, Falcao in Ruben Micael - izgubili s skupnih 3:10. Spartakova strelca Artem Džjuba in Ari sta le nekoliko ublažila polom.

Evropska liga, četrtfinale, povratne tekme:


Spartak Moskva : PORTO 2:5 (0:2) /1:5/
Dzyuba (52), Ari (72); Hulk (28), Rodriguez (45), Guarin (47), Falcao (54), Micael (89)

PSV Eindhoven : BENFICA LIZBONA 2:2 (2:1) /1:4/
Dzsudzsak (17), Jens (25); Luisao (45), Cardozo (63/11-m)

SPORTING BRAGA : Dinamo Kijev 0:0 (0:0) /1:1/
RK: Cesar (30/Braga); Popov (88/Dinamo Kijev)

Twente Enschede : VILLARREAL 1:3 (1:0) /1:5/
Bajrami (32); Rossi (59/11-m), Ruben (84/11-m), Cani (89)
RK: Tiendalli (59/Twente)

// – rezultat prvih tekem

Polfinalna para:


Braga – Benfica
Porto – Villarreal

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.