Šport > Nogomet
16 ogledov

V pričakovanju (ne)motivirane Švice

Slovenija Norveška kvalifikacije za SP 2014 Kampl Kirm Struna Brečko Kurtić Anže Petkovšek
Slovenska nogometna reprezentanca bo v ponedeljek dopoldne odpotovala v Bern, kjer jo v torek ob 20. uri čaka zadnja kvalifikacijska tekma za svetovno prvenstvo 2014 proti Švici.

Slovenci gredo tja po nujno zmago, z enim očesom pa bodo tudi pri tekmi med Norveško in Islandijo, ki neposredno odloča o drugem mestu v skupini.

Tudi o obračunu držav s severa Evrope je nekaj besed spregovoril eden junakov v prerojeni slovenski izbrani vrsti Kevin Kampl, ki malce v šaljivem tonu zagotavlja, da bo dvoboj Norveške in Islandije pošten, čeprav so Norvežani že "odpisani", Islandci pa v dobrem položaju za preboj v dodatne kvalifikacije za pot v Brazilijo. Imajo namreč točko več od Slovenije in so na želenem drugem mestu.

"Sem že rekel Valonu Berishi, ki igra z mano v Salzburgu, da ga bom oštel, če ne bodo premagali Islandije," je v smehu razkril Kampl in glede na to, da je za slovensko ekipo v prvi vrsti najpomembnejši vendarle dvoboj s Švico, resneje nadaljeval: "Ne glede na vse moramo mi gledati zgolj na nas. Vemo, da moramo zmagati, igrati od začetka tako kot proti Norveški. Mislim, da imamo veliko možnosti za uspeh v Bernu, ker so se oni že kvalificirali na SP. Mogoče bodo zaigrali malo manj na polno, to pa moramo izkoristiti."

Katanec povrnil samozavest

Da je zmaga v deželi sira in čokolade možna, dokazujejo zadnje igre pod vodstvom selektorja Srečka Katanca. Ta je vzdušje, odnos, igro in ne nazadnje izide spravil na višjo raven. "Vrnil nam je samozavest, osnove v igri, kot sta borbenost in želja. Nogomet te pač včasih nagradi, ker si to zaslužiš. V zadnjem času dobro delamo in to se nam vrača na igrišču," o vplivu Katanca meni eden najbolj konstantnih v slovenski vrsti Mišo Brečko.

Slovenija Norveška kvalifikacije za SP 2014 Kampl | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Desni bočni branilec, ki se je še enkrat izkazal ob petkovi zmagi proti Norveški v Ljudskem vrtu, ima visoko mnenje o torkovem tekmecu, a vidi priložnost za uspeh. "Švica je dobra reprezentanca, ki se je že uvrstila na SP. Gremo odigrat dobro tekmo, upam in verjamem, da imamo možnosti tudi v Švici," pravi Brečko, ki se ne zanaša na to, da bodo Švicarji igrali kaj manj zavzeto po uvrstitvi na SP. To so si zagotovili v petek z zmago v Albaniji.

"Vsi so profesionalci. Danes ni več rezervirane igre, že na prijateljskih tekmah ne, kaj šele na kvalifikacijskih. Vsak se hoče pokazati, vsaka tekma je pomembna, tako da se ne bi zanašal, da bodo oni igrali kaj manj resno. Mi moramo gledati le nase in odigrati dobro tekmo," poudarja kapetan nemškega drugoligaša Kölna.

Upajo na utrujeno Švico

Podobno meni tudi njegov kolega iz slovenske obrambe Branko Ilić. "Zavedamo se, da je Švica zelo dobra reprezentanca, da po dolgem času igra res kakovosten nogomet. Glede na to, da so se oni že uvrstili na SP, upamo, da bodo to proslavili in bodo v torek malce utrujeni. Ampak s tem se res ne smemo obremenjevati. Mi moramo biti ta pravi, delovati homogeno na igrišču, boriti se za vsako žogo. Z njimi bomo seveda poskusili 'igrati', saj so tudi oni vešči tehničnega nogometa. Potem pa bomo videli. Mi bomo šli gotovo na zmago," je odločen Ilić, ki dodaja, da se ekipi poznata tako dobro, da ne eni ne drugi nimajo česa skriti.

Kurtić: Lahko imamo določene probleme

Jasmin Kurtić, ki je vse trdneje zasidran v zvezni vrsti Katančevih taktičnih različic, pa dodaja, da ima dejstvo, da je Švica že na SP, dve plati. "Vsaka ekipa, ki je kvalificirana na neko veliko tekmovanje, je bolj sproščena. To je lahko za nas plus, lahko pa tudi minus. Če se bodo Švicarji preveč sprostili, jih lahko stisnemo in naredimo, kar moramo. Ampak če bodo igrali tisti, ki doslej niso veliko igrali in imajo veliko željo po dokazovanju, pa lahko imamo določene probleme," razmišlja Kurtić.

Švica je sicer pokazala najboljši nogomet v skupini E in je zasluženo prva, ima kakovostne igralce na vseh položajih, posebej pa na sredini igrišča, kjer običajno kraljujejo Gökhan Inler, Valon Behrami, Xherdan Shaqiri ... Švicarji so v Ljubljani slavili z goloma Granita Xhake in Inlerja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.