Šport > Nogomet
24 ogledov

Čaga popolna: Maribor do prve zmage v EL!

evropska liga maribor panathinaikos mertelj berić ibraimi milec rajčević
1/19
Saša Despot
Maribor je po več kot 13 letih in zadnji zmagi v skupinskem delu kakšnega evropskega tekmovanja, epskih 1:0 v Kijevu na tekmi Lige prvakov, prišel do drugih treh točk v zgodovini in v uvodnem krogu Evropske lige povsem potolkel Panathinaikos (3:0). Ob remiju Tottenhama in Lazia v Londonu (0:0) so vijoličasti prvo moštvo skupine J!

Vijoličasti so začeli veliko bolj podjetno in Panathinaikosu v prvih minutah povzročali kar nekaj težav. Po podaji s strani je v peti minuti po slabem posredovanju vratarja Orestisa Karnezisa do strela prišel Agim Ibraimi, a streljal preslabo. V sedmi minuti se je priložnost po predložku s prostega strela ponudila še kapetanu Marcosu Tavaresu, tudi takrat pa je Mariborčane izdal zaključek.

Gostje so prvič nevarneje zapretili v 12. minuti, ko je po boku lepo prodrl Loukas Vyntra in na drugi vratnici iskal soigralca, posredoval je Martin Milec, ki pa je na robu kazenskega prostora uspel le nastaviti žogo za strel Kostasa Katsouranisa, a je grški reprezentant meril preslabo. Robert Berić je v prvem delu tekme kar dvakrat pobegnil obrambi gostov, po velikih napakah stranskega sodnika pa ga je dvakrat neupravičeno zaustavila dvignjena zastavica.

Tavares je v 21. minuti prodrl mimo Jeana-Alaina Boumsonga v kazenski prostor Panathinaikosa, tik pred strelom pa ga je še pravočasno zaustavil Vyntra. Minuto kasneje je Jasmina Handanovića prvič na tekmi dodobra pretegnil Katsouranis, ki je z roba kazenskega prostora dobro meril na njegovo daljšo vratnico, a je bil slovenski reprezentant na mestu. V Ljudskem vrtu se je kljub vsemu pripravljalo nekaj velikega ...

Berić "zažgal" Ljudski vrt

Začelo se je z nekaj brazilskega navdiha kapetana Tavaresa na robu kazenskega prostora, kjer si je po podaji Gorana Cvijanovića spet odlično izboril nekaj metrov in v prostoru vrhunsko zaposlil Berića, Krčan pa je z natančnim strelom v daljši kot grških vrat poskrbel za eksplozijo Ljudskega vrta.

Tavares, ki ga Grki ob njegovem tekanju "med linijami" nikakor niso znali pokriti, je v 34. minuti kar sam krenil proti golu Karnezisa, toda s strelom po tleh ga ni ogrozil. Polčas se je zaključil z izvrstnim prostim strelom Dejana Mezge, saj je žoga po odboju le za las zletela prek vrat Karnezisa.

Po precej izenačenem nadaljevanju je imel Berić v 53. minuti na nogi povišanje vodstva, ko ga je po hitrem protinapadu samega na sredini kazenskega prostora našel Ibraimi, Berić pa je po prvotnem oklevanju nastreljal vratarja Karnezisa in iztržil le kot. Kazen bi kmalu prišla že v enem naslednjih napadov, ko je Aleksander Rajčević storil veliko napako in dovolil, da ga je žoga pred vratarjem Handanovićem preskočila, mariborski vratar pa jo je požrtvovalno izbil točno na nogo Lazarosa Christodoulopoulosa, čigar strel je zletel daleč mimo gola.

evropska liga maribor panathinaikos ibraimi tavares | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Ibraimi zna tudi z desnico

Streha Ljudskega vrta se je dokončno dvignila v 62. minuti, ko se je grška mreža zatresla še drugič v večeru. Tavares je najprej iskal podajo v sredino, kjer je enega izmed gostujočih branilcev zadel v roko in iskal enajstmetrovko, a je irski sodnik Alan Kelly pustil igro. Brazilec je nato na robu kazenskega prostora našel Ibraimija, ki si je pripravil strel s svojo slabšo desnico in neubranljivo zadel za 2:0. Zaradi pretiranega slavja (skočil je na oglasne panoje pred Violami) je dobil rumeni karton.

Beriću se je v 72. minuti ponudila nova zlata priložnost po napaki branilca Joséja Manuela Velázqueza, ki je nerodno izbijal visoko žogo, a Krčana nato ujel ko je povsem sam stekel proti Karnezisu in žogo izbil v kot. Po trčenju z vratarjem Handanovićem je moral igro na nosilih v 81. minuti zapustiti Nejc Potokar, ki ga je za zadnji del tekme trener Darko Milanič zamenjal z Jovanom Vidovićem.

Milanič: "Govorjenje ni bilo kar tako"

Štajerska "čaga" je svoj sanjski zaključek dobila dve minuti pred koncem rednega dela, ko se je med strelce vpisal še domači junak in brez dvoma najkoristnejši igralec tekme Tavares. Brazilski virtuoz je vijoličastim priigral, nato pa še zanesljivo izkoristil enajstmetrovko in postavil piko na i sanjskemu evropskemu večeru pod Kalvarijo.

Globoko v sodnikovem podaljšku je imel priložnost za neverjetnih 4:0 še Cvijanović, a je njegov strel z roba kazenskega prostora zletel preko gola, Nikos Spyropoulos pa je dobil še drugi rumeni karton in tekmo končal nekaj sekund pred koncem.

"Čudovita zmaga. Zadeli smo trikrat in dosegli prvo zmago v Evropski ligi. Izredno sem zadovoljen," je po tekmi od zadovoljstva kar žarel Milanič. "To je bila ena od naših najboljših predstav, gotovo. Viden napredek smo storili v obnašanju skozi celotno tekmo. Tudi v enem trenutku se nismo sprostili in pozabili na svoje naloge. Tu smo se nekaj naučili iz lanske sezone – ta opozarjanja in nenehno govorjenje o tem, da smo naredili nek korak naprej, niso bila kar tako."

Evropska liga, skupinski del, 1. krog:

Skupina J

Maribor : Panathinaikos 3:0 (1:0)
Berić (25), Ibraimi (62), Tavares (88/11-m)

Postavi

Maribor: Handanović; Milec, Rajčević, Potokar (od 82. Vidović), Mejač; Mertelj, Cvijanović, Mezga (od 85. Dodlek), Ibraimi; Tavares (od 90. Filipović), Berić. Na klopi: Pridigar; Vidović, Filipović, Komazec, Trajkovski, Ploj, Dodlek.

Panathinaikos: Karnezis; Vyntra, Boumsong, Velázquez, Spyropoulos; Vitolo, Zeca, Catsouranis; Sissoko, Owusu-Abeyie (od 75. Mavrias), Christodoulopoulos (od 56. Fornaroli). Na klopi: Kotsolis; André Pinto, Mavrias, Toché, Fornaroli, Seitaridis, Marinos.

Sodnik: Alan Kelly (Irska).

Tottenham Hotspur : Lazio 0:0

Lestvica: 1. Maribor 3 točke, 2. Lazio 1, 3. Tottenham 1, 4. Panathinaikos 0.

Komentarjev 2
  • bla_blabla 00:05 21.september 2012.

    Slovensko prosim.

  • vico 22:32 20.september 2012.

    sej na konc bojo mb.itak spusil.ce jim gre u dp sej ne znajo u ligi europa