Šport > Nogomet
37 ogledov

Vršič za živčen zaključek, za več zmanjkalo časa

Sevilla Maribor Evropska liga šestnajstina finala mesto zbiranje katedrala Viole
1/19
Jan Krstovski
Maribor je bil na stadionu Ramón Sánchez-Pizjuán le zadetek oddaljen od tega, da bi še bolj zagrenil življenje Sevilli. Po porazu z 2:1 so Štajerci izpadli s skupnim izidom 3:4.

Ime Maribora pričakovano ni razvnelo navijaških strasti v Sevilli, kjer se je povratna tekma šestnajstine finala Evropske lige na stadionu Ramón Sánchez Pizjuán začela pred niti polovično napolnjenimi tribunami. Mariborski navijači so tako kot domači pet minut pred prvim sodnikovim žvižgom še kapljali v svoj sektor na južni tribuni.

Pričakovano se je pred prvim sodnikovim žvižgom potrdila slaba novica iz vijoličastega tabora, da kapetan Marcos Tavares zaradi težav s stegensko mišico leve noge ne bo mogel pomagati soigralcem.

Handanović dvakrat v akciji

Vroči dogodki s prve tekme so brez vsakršnega dvoma pustili posledice in seviljski navijači na severni tribuni so glasno izžvižgali uvodno navijanje Viol s "puta Maribor", vijoličasti pa so jim vrnili s skandiranjem "Tepanje", kjer se je po četrtkovi prvi tekmi zgodil neljubi incident.

Prvi glasen "uyyyyyy", tako značilen za špansko publiko, je stadion v prvih minutah priredil kar dvakrat. Najprej po strelu Kévina Gameira že v prvi minuti, ki ga je Jasmin Handanović dobro odbil, nato pa še po veliki napaki osrednje Mariborove obrambe – Arghus in Aleksander Rajčević sta se zapletla, povratnik v prvo postavo José Antonio Reyes pa je z žogo, namesto strela, prodrl v golavt.

Vzpostavili ravnotežje ...

Handanović je z lepo parado ustavil tudi volej Reyesa v osmi minuti in Sevilla je nevarno pritiskala. Za nameček je obramba vijoličastih po kotu Ivana Rakitića, ki je sledil, povsem pozabila na Piotra Trochowskega, a je njegov poskus blizu golove črte ustavil Željko Filipović. Obramba Seville na drugi strani ni delovala nič bolj zanesljivo, vratar Javier Varas je pred začetkom desete minute podal žogo točno na nogo Amirju Derviševiću, ki pa se ni odločil za spektakularen strel z velike razdalje.

Od takrat naprej je Maribor vzpostavil popolno ravnotežje, Sevilla je zgolj jalovo poskušala prebiti čvrst rumeni blok. Že povsem utišana publika se je razživela zgolj po začetku 17. minute, ko je cel stadion tradicionalno pel ime tragično preminulega Antonia Puerte. Nekaj pulza je dvignila tudi napaka Mitje Vilerja, ki je po dobri prestreženi žogi Filipovića neuspešno preigraval na robu kazenskega prostora, a Reyes spet ni zmogel zadeti. 

Maribor brez poškodovanega Tavaresa sicer ni resneje pretil, toda tudi Sevilla se je hitro vrnila v stare neprepričljive tirnice. Maribor jo je imel praktično cel polčas tam, kjer si jo je želel, a le do 42.minute.

... in dobili gol z Youtuba

Gameiro Sevilla Maribor Evropska liga Pizjuan | Avtor: EPA EPA
Povratno podajo Rajčevića proti Handanoviću je napadel Reyes, gostujoči vratar je žogo hotel izbiti, a je zadel domačega nogometaša, od katerega zadnje plati se je žoga srečno odbila v mrežo. Številni člani vijoličastih so nemočno pogledovali proti nebu, pot proti osmini finala je nenadoma postala še bolj trnova. Na glavni odmor so domači torej odšli s popolno kontrolo nad tekmo in tako jim v drugi polčas ni bilo treba kreniti "na nož". 

Po dokaj mirnem začetku, ko je porumenelega Dejana Mezgo zamenjal Goran Cvijanović, pa je bila za Maribor v 58. minuti spet usodna individualna napaka. Po globinski podaji je okroglo usnje v hrbet zadelo vračajočega se Arghusa, darilo je izkoristil Gameiro, ki je po nekaj korakih z žogo lepo nameril v daljši spodnji kot Handanovića za 2:0. Za Štajerce se ni veliko spremenilo, še vedno so potrebovali dva zadetka, da bi se vrnili v igro, le da bi sedaj to zadostovalo le za podaljšek.

Vršič za živčen zadnji napad

Po drugem golu je Sevilla zaigrala precej bolj zadržano in bolj pazila na svojo posest, kot pa iskala tretji zadetek. Do sape so tako prišli tudi Mariborčani, a več kot zvitega strela rezervista Dareta Vršiča (nadomestil je Aleša Mertlja) v 80. minuti (skušal je žogo spraviti čez Javija Varasa, ki je stal nekaj metrov iz vrat) jim ni uspelo spraviti skupaj. To je bil tudi prvi strel gostov v okvir gola. Že pred tem je Šimundža v lovu za izenačenjem v igro poslal tudi Nusmirja Fajića.

Medtem, ko so se domači navijači v svojih pesmih že lotevali mestnih
tekmecev, so Štajerci svojim številčnim privržencem želeli podariti
vsaj častni zadetek. In to se tudi zgodilo v sodnikovem dodatku. Začela se je 92. minuta, ko je z desne predložek na drugo vratnico poslal Martin Milec, Vršič pa je "iz prve", s strelom v bližnji kot, matiral domačega vratarja. V 93. minuti so Mariborčani izvedli še en napad po desni, a do zaključka niso prišli in tako so se častno poslovili od nadaljnega tekmovanja. 

Mertelj: "Nesrečni zadetek nas je peljal v drugo smer"

"Za nami je težka preizkušnja, to smo tudi pričakovali. Biti odprt boj s takšno ekipo kot je Sevilla, je brezpredmetno. zato smo iskali priložnosti po polkontrah, a tisti nesrečni zadetek nas je peljal v drugo smer. Želeli smo si še korak več, a ne gremo naprej proti izvrstni Sevilli, čeprav je po prvi tekmi še kazalo kanček upanja. Kljub temu čestitke soigralcem za enkratno 'Evropo', storili smo ta korak naprej in v prihodnje bomo naredili vse, da bomo šli še višje. Danes so bile prve minute ofenzivne s strani Seville, potem smo jih zaprli. Na koncu prvega polčasa smo prejeli zadetek, ki je spremenil potek tekme, a v enem polčasu se lahko zgodi še marsikaj. Na koncu se nam ni izšlo, čestitke nasprotniku za napredovanje. Upanje je sicer ostalo do zadnjega sodnikovega žvižga, to je tudi športno, a je bilo žal časa premalo," je po srečanju za TV Slovenija povedal Aleš Mertelj, ki je ob odsotnosti Tavaresa nosil tudi kapetanski trak.

Pred tekmo: Viole kot doma

Sevilla Maribor Evropska liga šestnajstina finala mesto zbiranje katedrala Viole | Avtor: Jan Krstovski Jan Krstovski

Mariborski navijači so se, kot bi bili doma, namestili na južnem delu stadiona Ramón Sánchez Pizjuán, kjer bo Maribor skušal nadoknaditi zaostanek s prve tekme v Ljudskem vrtu, od koder je Sevilla prinesla ugodnih 2:2.

V okolici seviljske katedrale so privrženci vijoličastih v več različnih gručah mirno čakali na odhod proti četrti Nervión. Številčnejše skupine so v razdalji nekaj deset metrov nadzirale okrepljene policijske enote.

Sevilla z novimi aduti, Maribor brez Tavaresa

Zanimivo, da je ravno na dan tekme državna komisija za boj proti rasizmu, nasilju in ksenofobiji s 65.001 evrom kazni za pet let prepovedala vstop na stadion domnevnemu vodji radikalne skupine privržencev rdeče-belih. Tega so kljub petletni kazni, ki so mu jo izrekli marca lani, opazili na nedavni ligaški tekmi z Levantejem.

Mariborski strateg Ante Šimundža v postavo (in niti na klop) pričakovano ni uvrstil brazilskega napadalca Marcosa Tavaresa. V prvi postavi bo tako le en napadalec, Jean Philippe Mendy, zvezno vrsto treh nogometašev pa so sestavljali Željko Filipović, Damjan BoharAleš Mertelj in Amir Dervišević.

Domači strateg Unai Emery je za razliko od prvega obračuna v Ljudskem vrtu na zelenico poslal mnogo močnejšo postavo, v kateri je začel španski reprezentant Alberto Moreno, nekdanji zvezdnik madridskega Reala in londonskega Arsenala José Antonio Reyes, presenetljivo pa tudi občasni nemški reprezentant Piotr Trochowski.

Evropska liga, šestnajstina finala, povratna tekma:

SEVILLA : Maribor 2:1 (1:0) /2:2/
Reyes (42), Gameiro (58), Vršič (92)

Postavi

Sevilla: Varas; Figueiras, Fazio, Pareja (od 46. Iborra), Moreno; Carriço, Rakitić; Reyes (od 73. Marin), Trochowski, Vitolo; Gameiro (od 81. Bacca). 
Na klopi: Beto; Navarro, Coke, Cristóforo.

Maribor: Handanović; Milec, Rajčević, Arghus, Viler; Filipović, Mertelj (od 60. Vršič); Mezga (od 53. Cvijanović), Bohar, Dervišević; Mendy (od 68. Fajić). 
Na klopi: Cotman; Mejač, Vuklišević, Zahović.

Sodnik: Luca Banti (Italija).

Rubin Kazan : REAL BETIS 0:2 /1:1/
Nono (45), Castro (64) 

Zmagovalca parov Sevilla – Maribor in Rubin – Betis se bosta pomerila v osmini finala.

/X:Y/ – v poševnicah je rezultat prve tekme
AB – z velikimi tiskanimi črkami je zapisana ekipa, ki je napredovala v osmino finala

Komentarjev 1
  • Žurnalček 10:57 28.februar 2014.

    Hvala bogu , bo saj mir ! A ni žalostno , da si mora človek zaželeti kaj takšnega, zaradi štajerskih kretenov. Bilje to kot pa da sramotijo državo !