Šport > Nogomet
6912 ogledov

Zaradi nacističnega pozdrava odpuščenih sedem nogometašev

Nacistični pozdrav Reševalni pas/Twitter
Salutiranje jih je drago stalo.

Sedmerica nemških nogometašev kluba SC 1920 Myhl, ki tekmuje v regionalni ligi Severnega Porenja-Vestfalije, je bila odpuščena, ker so pri fotografiranju salutirali z nacističnim pozdravom.

Dobro znani pozdrav je šokiral nemško javnost, potem ko so se slike hitro razširile po spletu. Po številnih kritikah klubu ni preostalo drugega, kot da najstrožje sankcionira svoje nogometaše ter jim izroči izpisnice.

Igralci so se sicer zbrali na fotografiranju zaradi potreb klubskega sponzorja, verige prodajalnic kebaba v lastništvu Turka Engina Arslana.

Nogometaši so se tekom fotografiranja sprostili in se na nagovarjanje Arslana odločili, da posnamejo tudi "nekakšno smešno fotografijo". Nekateri igralci so izbrali, da salutirajo nacistični pozdrav, kar je očitno Arslana zadovoljilo, saj je slike naložil na svoj Facebook profil ter jo nato po številnih kritikah tudi umaknil. Toda prepozno.

Sedmerica nogometašev, starih med 18 in 27 let, je dobila takojšnjo odpoved po sestanku klubskega odbora, ki se je strinjal, da je bilo obnašanje igralcev nedopustno.

"Ko smo izvedeli in videli, kaj se je zgodilo, smo takoj sklicali sestanek," je izjavil predsednik kluba Marc Winkens ter dodal: "Po klubskih pravilih je vse, kar smo lahko naredili, to da vržemo igralce iz kluba."

Prekinili so tudi sodelovanje z glavnim sponzorjem Arslanom in njegovo verigo prodajalnic kebaba. Njihov logo je tudi umaknjen s stadiona, zamenjali bodo tudi drese, na katerih se nahaja.

Po incidentu so se obtoženi igralci opravičili: "Opravičujemo se... vsem, katere je naša fotografija prizadela."

Oglasil se je tudi Arslan: "To je bila velika napaka tudi z moje strani, vsem bi se opravičil, navijačem in klubu... Toda to mi očitno ne bo pomagalo v tej situaciji. Opravičil bi se tudi nogometašem."

Nacistični pozdrav je sicer strogo prepovedan v Nemčiji, tako da incident že preučuje tudi nemška policija.

Komentarjev 6
  • Ludvik Miholic 19:38 14.september 2018.

    JAS VSAKO JUTRO KO VSTANEM IZ POSTELJE SE POZDRAVIM HITLERJU KATERO IMAM OBESENO V SPALNICI HVALA DA V MOJO SPALNICO NEHODIJO NOVINARJI PA MI NEMOREJO NIC KER JE TO MOJA SPALNICA

  • mph 13:18 14.september 2018.

    Ne vem kaj so mislili, da bo smešnega, če bodo salutirali po Adolfu. Je pa težko razumeti, da pri nas toliki danes pojejo hvalospeve tistim, ki so se borili pod Adolfom za dosego skupnega cilja. Motijo pa jih borci proti Adolfu.

  • Vojko Arnold 12:49 14.september 2018.

    po temeljitem pogledu slike, mislim, da sem se vseeno zmotil.