Šport > Nogomet
14 ogledov

Zubizarreta že pri Enriqueju: Barça po novega "šefa"

Enrique Athletic Bilbao Celta Liga BBVA Španija prvenstvo EPA
Številni mediji v Španiji poročajo, da se je športni direktor Barcelone Andoni Zubizarreta že sestal s prvim kandidatom za zamenjavo trenerja Gerarda Martina, strategom Celte Luisom Enriquejem.

Športni direktor Andoni Zubizarreta se je po poročanju radia Cadena SER in televizije Cuatro v ponedeljek v Gaváju (predmestje Barcelone) sestal z nekdanjim trenerjem B-ekipe Barcelone in bivšim igralcem kluba Luisom Enriquejem, ki je že nekaj tednov prvi kandidat za prevzem trenerskega mesta ob najverjetnejšem odhodu Argentinca Gerarda Martina.

Zubizarreti naj bi pri Enriquejevih doma družbo delala Albert Valentín in Narcís Julià, tehnična sekretarja Barçe, medtem ko se Enrique kot trener Celte pripravlja na spektakularen zaključek sezone v Vigu, kamor k sinje modrim ob že zagotovljenem obstanku v nedeljo prihaja Real Madrid.

V slogu Guardiole

Enriquejeva nekdanja kluba se z Atléticom krčevito borita za naslov prvaka, v katerega bi lahko usodno posegel že z morebitno osvojeno točko. Nekdanji vezist španske reprezentance, ki je leta 1996 storil "prepovedani korak" iz Reala k Barceloni, je B-ekipo Barçe vodil med letoma 2008 in 2011, po slabi sezoni kot trener AS Roma pa je lani prevzel Celto in jo v velikem slogu ohranil v prvoligaški druščini.

Asturijec je tako kot njegov nekdanji soigralec Josep Guardiola vodil drugo moštvo katalonskega velikana, pri katerem bodo vodilni gotovo upali, da bo vsaj približno tako uspešen kot aktualni trener Bayerna, ki je po letu pri B-ekipi s člansko ekipo Barcelone krenil na osvajalski pohod doma in po svetu.

Med treningi na stolpu

Dobro obveščeni mediji so poročali, da je bil Enrique resen kandidat športnega direktorja Zubizarrete že vsaj dvakrat, nazadnje pred začetkom letošnje sezone, ko je udarila novica o odhodu pokojnega Tita Vilanove, a se je padli predsednik Sandro Rosell precej samovoljno odločil za Argentinca Martina.

Katalonski športni dnevnik Mundo Deportivo je iz arhiva že potegnil nekaj zanimivih izjav Enriqueja, ki je v intervjuju za njihov časnik pred leti, ko še ni bil trener nobene ekipe, predstavil svojo nogometno filozofijo. Med navijači Barcelone velja za legendo, še posebej zato, ker je z največjim možnim užitkom zabijal gole nekdanjemu klubu Real. Tako kot Guardiola velja za dežurnega posebneža, ki treninge svojih nogometašev v Vigu spremlja s posebej za ta namen zgrajenega "stolpa".

Na stadionu Balaídos so lahko navijači uživali tudi v predstavah številnih članov Barcelone in njegovih nekdanjih varovancev pri katalonskem klubu. Prvi strelec sinje modrih je "šolarček" katalonskega velikana Nolito, zvezni vrsti Enriqueja pa je izvrstno dirigiral Rafinha, brat Thiaga Alcântare, ki je pred začetkom letošnje sezone odšel v Bayern. Rafinha naj bi se na Camp Nou vrnil z enoletne posoje in dobil priložnost v prvi ekipi, morda celo pod istim trenerjem kot v Vigu.

"Trener prilagodi sistem igralcem"

"Všeč mi je, da je moja ekipa napadalna, morda zato, ker sem jaz vedno igral v napadu. Toda v tem je veliko demagogije. Vse je laž. Zasluga trenerja je, da prilagodi sistem igralcem," je v sedem let starem intervjuju za MD govoril Enrique.

Enrique Van Bronckhorst Xavi Kluivert Real Madrid Barcelona Liga BBVA | Avtor: EPA EPA
"Ena izmed vrlin Barçe je že več let njen slog. Identificira se z zelo napadalno shemo. Je ena od redkih ekip v Evropi, ki igra s krili, in to je navijačem in meni kot navijaču in članu kluba všeč. Ideja je enaka že več let in všeč mi je, da ima Barça žogo. Vse se vrti okoli tega, da ima Barça žogo. Ko jo imaš, se ne utrujaš. Utrudiš se, ko je nimaš."

Še nekaj najzanimivejših izjav:

O pritisku na nogometaše

"Jaz vem, kaj pomeni pritisk na igralce ... Meni je všeč, da jim ljudje, če je treba, tudi žvižgajo."

O ponočevanju

"Če gre dve noči pred pomembno tekmo igralec X ponočevat, to pomeni, da ni pripravljen za to tekmo. In pika. Pa če mu je ime Pepe ali Lucas. To, da se paziš, je stvar zdrave pameti. Ne moreš iti do profesionalnega nogometaša in mu reči: 'Ej, moraš se paziti!' Mar tega ne ve? Zato ga moraš izpustiti iz ekipe in mu reči: 'Ne zdiš se mi pripravljen za to tekmo!' Ko bo videl, da tri tedne ne igra, ti rečem, da ta igralec ne bo šel več ponočevat ali pa bo šel le takrat, ko bo lahko, to pa ni nikoli dva dni pred tekmo."

O najboljših pri Barçi

"Če verjameš, da imaš na voljo najboljše na svetu, bi jih prodal? Ne. Če pa verjameš, da niso najboljši, jih prodaš. Nihče ni niti večen niti nezamenljiv. In pri Barçi je gotovo le, da tisti največji 'cracki' nikoli ne odidejo v dobrih odnosih. Se spomnite koga, ki bi? Vedno odide s preveliko polemikami."

O Joséju Mourinhu

"Mourinho je vodja, ima osebnost in meni je najbolj všeč to, da gredo vsi njegovi igralci do smrti z njim, podobno kot s (Javierjem) Clementejem. To je najboljši pokazatelj tega, da si vodja v slačilnici in znaš povesti skupino."

O prestopu iz Madrida v Barcelono

"Vedno sem bil za Barço. Najprej za Sporting (Gijón) in nato za Barço. Ko sem zapustil Madrid in podpisal, sem poklical brata, nepoboljšljivega navijača Barcelone od malih nog, in mu rekel: 'Zdaj bomo uživali!' Ko sem se nato gledal na fotografijah v belem, se sploh nisem prepoznal. Še danes se ne. Da bi kdaj treniral Madrid? Tega si ne znam predstavljati, niti Madrida niti Ovieda. Proti Espanyolu pa nikoli nisem čutil neke velike antipatije."

O trenerskem poklicu

"Noben trener ne izgubi tekme že na tabli pred začetkom. V veliki ekipi je najtežje 'vklopiti' igralca za vse tekme. Zaradi tehnike zdaj nihče ne premaga nikogar. Trener brez igralcev ne bo prišel nikamor. Najboljši trener na svetu bo z bando igralcev še naprej imel bando igralcev, čeprav bi sanjal o čem večjem. Po drugi strani lahko slab trener z zelo dobro ekipo osvoji evropski pokal. Lahko pa tudi pokvari zelo dobro ekipo. Največji uspeh trenerja je, da ima povezane igralce, igralce, ki imajo željo. Ko je ekipa povezana, vidiš, kako proslavljajo gole z igralci na klopi. Če vidiš, da žvečijo, naj te skrbi ... Težko je le najti ključ do tega, da so igralci vedno 'vklopljeni'. Učiš se od vseh trenerjev. Tudi najslabših. Kaj boš naučil nogometaša Barçe? Kako 'štopati' žogo? Boš rekel (Andrésu) Iniesti, kako se je treba obrniti na žogi, ko je v tem elementu eden od najboljših na svetu?"

O telesni pripravi

"Jaz imam le eno maksimo: močnejši ko si, manj možnosti imaš, da se poškoduješ, zato potrebuješ dobro predsezono. Moraš ostati čvrst in trenirati. To ve vsak strokovnjak za telesno pripravo na svetu. To je temelj, na katerem se gradi delo celotno sezono. V današnjem nogometu je telesna priprava ključnega pomena. Igralec se počuti veliko bolje, ko vidi, da je telesno močen."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.