Šport
50 ogledov

Peter Prevc do zmage

Prevc Wisla EPA
Peter Prevc je vodil že po prvi seriji skokov v japonskem Saporu, v finalu pa je ugnal tudi Michaela Hayböcka, ki je imel po prvem skoku enak rezultat kot slovenski skakalec.

Peter Prevc je osvojil svojo četrto zmago v svetovnem pokalu, Jurij Tepeš je bil tokrat peti. V zadnjih sezonah najboljši Slovenec se je sicer že osemnajstič uvrstil na zmagovalni oder tekme za svetovni pokal. Njegov drugi skok mu je prinesel 5,1 točke prednosti pred Avstrijcem Stefanom Kraftom, tretje mesto pa je osvojil Čeh Roman Koudelka.

"Vso zimo sem čakal na to zmago, potrpežljivost se je izplačala. Zelo sem vesel tega dosežka. Nenavadno za Saporo so bile vetrovne razmere enakovredne za vse, tekma je potekala zelo gladko," je takoj po zmagi dejal Prevc, ki je v Saporu sicer zmagal že pred letom dni. Ostali posamični zmagi je prav tako dosegel v minuli zimi, na najvišjo stopničko se je povzpel na Kulmu in v Planici. 

Skupna razvrstitev ga (še) ne zanima

"Kar se skupnega seštevka tiče je za kakršnekoli napovedi še prezgodaj, ker se odločitve delajo na skandinavski turneji. Do svetovnega prvenstva v Falunu je še kar nekaj tekem, ampak apetiti tudi po prvi letošnji zmagi niso nič večji, še vedno je moj cilj naslednja tekma v tem trenutku, torej jutrišnja v Saporu, kasneje pa Willingen, Vikersund šele nato Falun, ampak zmeraj je moj cilj čim bolje skakati, maksimalno biti pripravljen za vsako tekmo in rezultat potem ne izostane," je ob napredovanju na skupno drugo mesto v skupni razvrstitvi povedal Prevc.

Ponoči bo na sporedu še druga tekma v Saporu. "Očitno je Saporo res nekaj posebnega. Tukaj sem drugič zapored na prvi tekmi zmagal? Ne vem, kaj je tukaj drugače. Res je, da je dolga pot do sem, a očitno se lahko dosti hitro regeneriram, se navadim na nov časovni pas, mogoče doda svoje to, da je tukaj vedno veliko snega, ob snegu pa se lažje sprostim in zadiham," je še dejal Prevc.

Dvojno vodstvo po prvi seriji

Pred finalno serijo si je Prevc prvo mesto sicer delil z Avstrijcem Michaelom Hayböckom, oba sta zbrala 136,1 točke, tretji je bil zimzeleni domačin Noriaki Kasai, ki je za vodilnim dvojcem zaostajal za 2,9 točke.

Med prvo deseterico se je po prvem skoku uvrstil tudi Tepeš, ki je skočil do šestega mesta. V finalni seriji sta Slovenijo zastopala še v prvo 22. Matjaž Pungertar in 25. Nejc Dežman. Slednji je na koncu zasedel 24. mesto, Pungertar pa je bil uvrščen mesto višje.

Robert Kranjec je tekmo končal na 32. mestu, Rok Justin na 40. in Jernej Damjan na 50.

Izidi:
1. Peter Prevc (Slo)            276,4 točke
2. Stefan Kraft (Avt)            271,3 
3. Roman Koudelka (Češ)   269,3 
4. Michael Hayböck (Avt)    268,6 
5. Jurij Tepeš (Slo)             258,5 

Vrstni red v svetovnem pokalu:
1. Stefan Kraft (Avt) 957
2. Peter Prevc (Slo) 864
3. Michael Hayböck (Avt) 849
4. Severin Freund (Nem) 753
5. Roman Koudelka (Češ) 716
...
11. Jernej Damjan (Slo) 358
19. Matjaž Pungertar (Slo) 199
24. Jurij Tepeš (Slo) 158
25. Robert Kranjec (Slo) 152
28. Nejc Dežman (Slo) 99
53. Anže Lanišek (Slo) 23
68. Tomaž Naglič (Slo) 6
69. Rok Justin (Slo) 5

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.