Šport
27 ogledov

Pisala se je teniška zgodovina

novak đoković EPA
Teniška sezona se je pravkar končala, tenisači pa že konec meseca začenjajo nov pohod na lovorike. V preteklih dvanajstih mesecih so nove mejnike začrtali Roger Federer, Novak Đoković, Rafael Nadal in Andy Murray. Predvsem slednji, ki je z zmago na US Opnu postal prvi britanski zmagovalec grand slama po letu 1936.

Britanski teniški igralec Andy Murray že vrsto let velja za enega najboljših igralcev na svetu. Kakšno smolo ima Škot, da se je rodil v dobi Rogerja Federerja, Rafaela Nadala in Novaka Đokovića, je po končani sezoni 2012 brezpredmetno razpravljati, saj je končno tudi Murray okusil delček tistega, kar so si v preteklosti vztrajno prisvajali trije najboljši tenisači zadnjih let. Po štirih zaporednih porazih v finalih turnirjev za grand slam je 25-letni Murray na US Opnu premagal Đokovića in postal prvi Britanec po letu 1936, ki je osvojil enega izmed turnirjev velike četverice.

andy murray | Avtor: EPA EPA
Španec Rafael Nadal meni, da je bilo Škotovo zmagoslavje le vprašanje časa. ''Resnično sem verjel, da bo Andy osvojil US Open, saj mu je tenis nekaj dolgoval. Takšen je bil moj občutek. Z olimpijskimi igrami se je veliko spremenilo (Murray je osvojil zlato kolajno, ko je v finalu premagal Rogerja Federerja, op. a.) in v finale v New Yorku se je podal z miselnostjo, da je favorit. Če resnično verjameš vase, ni pomembno, če se nasportnik vrne po zaostanku z 0:2 v nizih,'' je povedal Nadal. Đoković je v finalu US Opna nadoknadil zaostanek dveh nizov, v petem pa je Murray vendarle strl žilavega nasprotnika.

Nadal se po šestmesečni odsotnosti vrača na teniška igrišča, vendar je Španec v svojih napovedih zelo previden: ''Moj cilj ni Abu Dabi, Doha ali OP Avstralije, ampak da pravo formo ujamem do začetka peščene sezone. Potreben bo čas. Ljudje se morajo zavedati, da imaš po daljši odsotnosti od tekmovanja lahko težave,'' je povedal Španec.

Sezona mejnikov

Štiriperesna deteljica, ki že vrsto leta zaseda vrh teniške lestvice ATP, je v letošnji sezoni poskrbela za kar nekaj zgodovinskih mejnikov.

Sedmi Wimbledon, 302 tedna

roger federer | Avtor: EPA EPA
Roger Federer je z zmago v Wimbledonu osvojil že sedmi turnir v All England Clubu in izenačil dosežek Peta Samprasa. S tem je ponovno prevzel prvo mesto na lestvici ATP in izboljšal še en Samprasov rekord. Američan je na vrhu preživel 286 tednov, Federer pa je, preden ga je na drugo mesto potisnil Đoković, zbral 302 tedna. Švicar je sedmemu naslovu na sveti travi in skupno sedemnajstemu grand slamu v karieri dodal še olimpijsko odličje med posamezniki, ki je še manjkalo v njegovi impresivni zbirki. V Londonu si je priigral srebro, potem ko ga je v finalu premagal Murray.

Drugič zapored prvi igralec sveta

Novak Đoković ni uspel ponoviti izjemne lanske sezone, kjer je na začetku leta dobil 41 zaporednih obračunov in osvojil kar deset turnirjev, od tega tri grand slame in pet mastersov. Letos je bil nekoliko bolj skromen, saj je osvojil OP Avstralije, medtem ko se je na Roland Garrosu in US Opnu moral zadovoljiti s finalnim nastopom. Sezono je še drugo leto zapored končal kot prvi igralec sveta.

Prvi grand slam, tretji igralec sveta

rafael nadal | Avtor: EPA EPA
Veliko razlogov za veselje pa ima tudi Andy Murray. Škot je v petem poskusu končno osvojil grand slam, za nameček pa je dodal še olimpijsko zlato med posamezniki in bron v konkurenci dvojic. Po zaslugi poškodbe Rafaela Nadala, ki je manjkal vse od junija, je prvič v karieri sezono zaključil na tretjem mestu lestvice ATP.

Sedmi Roland Garros za ''Kralja peska''

Čeprav se je Nadal od teniških igrišč poslovil že junija, je še pred tem poskrbel za odmevne rezultate. V finalu pariškega Roland Garrosa je premagal Đokovića in osvojil še sedmi naslov v Franciji, s čimer je izboljšal dosežek Björna Borga, ki je slavil šestkrat. Španec je z zmago postal šele drugi igralec v zgodovini, ki je zbral sedem lovorik na enem izmed štirih grand slamov. Samprasu in Nadalu se je mesec kasneje pridružil Federer.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.