Šport
73 ogledov

Ples pod NBA koši s tremi Slovenci

Goran Dragić v akciji ob Dirku Nowitzkemu Reuters
Pred vrati je nova sezone lige NBA. Najmočnejša košarkarska liga bo že 18. leto zapored potekala tudi s slovensko udeležbo.

Osrednji vprašanji za ljubitelje NBA košarke sta: ali lahko San Antonio ubrani naslov in ali je LeBron James zbral dovolj dobrih soigralcev, da bo v Clevelandu nadaljeval, kar je začel v Miamiju

Trije Slovenci v ligi NBA

V redni del sezone bodo krenili tudi brata Dragić v Phoenixu in Beno Udrih v Memphisu. Pripravljalno obdobje je razkrilo, da bo imel vidno vlogo očitno le Goran Dragić, ki je po fenomenalni lanski sezoni (povprečje 20,3 točke, 3,2 skoka in 5,9 podaj) ocenjen kot eden najboljših tujcev v ligi. Njegov mlajši brat Zoran bo moral na svojo pravo priložnost še čakati, Udrih pa bo odigral svojo enajsto sezono v ligi NBA.

Slovenski pionir v ligi NBA je bil Marko Milič, ki je leta 1997 postal član Philadelphie. Sledilo mu je še kar nekaj Slovencev, trije med njimi so se zavihteli čisto do vrha. Udrih in Saša Vujačić sta osvojila dva šampionska prstana, Rašo Nesterović enega.

LeBron James | Avtor: Reuters Reuters
Cleveland med kandidati za naslov

Medtem ko se bosta Phoenix in Memphis borila za uvrstitev v končnico, se bodo za najvišja mesta potegovale verjetno iste ekipe kot lani. Izjema je le Cleveland, ki je z vrnitvijo štirikratnega MVP Jamesa znova postal favorit za lovoriko. Tudi v Clevelandu bo na delu "velika trojica". Dwyana Wada in Chrisa Bosha, ki sta mu v Miamiju pomagala do dveh naslovov prvaka, sta zamenjala Kyrie Irving, ameriški reprezentant, ki je bil na nedavnem svetovnem prvenstvu v Španiji izbran za najkoristnejšega igralca, ter Kevin Love, rekorder lige po zaporednih dvojnih dvojčkih v skokih ter točkah. Družbo v začetni peterki naj bi jim delala Mike Miller in Shawn Marion. Konjenike bo tokrat vodil David Blatt, ki bo po naslovu evropskega klubskega prvaka z Maccabijem in bronasto medaljo z Rusijo na OI 2012, prvič v karieri vodil ekipo v ligi NBA.

Izkušnje na strani Ostrog

Strokovnjaki med favorite uvrščajo tudi branilce naslova. San Antonio ima ob odličnem strategu Greggu Popovichu še ogromno izkušenj. Tim Duncan, ki bo na otvoritveni tekmi sezone dobil peti prstan kot zmagovalec lige (1999, 2003, 2005, 2007, 2014), bo ob koncu sezone dopolnil 39 let. Argentinec Emanuel Ginobili je star 37 let, tretji steber moštva Francoz Tony Parker pa 32.

tim duncan tony parker | Avtor: EPA EPA
Do zadnjega naslova proti Miamiju so Ostroge prišle z eno najbolj kolektivnih predstav v zgodovini lige. Mišičnjake s Floride so nadigrale s podajami, taktiko, moštveno obrambo ter razpoloženim Kawhijem Leonardom, ki je bil izbran za MVP finala in je s tem postal najmlajši dobitnik tega prestižnega priznanja po Duncanu leta 1999.

Če se ne bi James iz Miamija preselil v Cleveland, bi bil prestop poletja prihod Paua Gasola v Chicago. Priljubljeni Španec je po šestih letih kalifornijsko sonce zamenjal za michiganski mraz in veter ter tako znova prišel v klub, kjer lahko pri 34 letih računa na svoj tretji prstan. Pri Lakersih je tako samega pustil Kobeja Bryanta, ki je s 36 leti prav tako pri koncu kariere.

Pomembnejše tekme

Pred začetkom nove sezone, ki bo v rednem delu štela 1230 dvobojev, si velja zapomniti nekaj datumov. Na božič bo na sporedu tekma Miami - Cleveland, prva ponovitev zadnjega finala med Miamijem in San Antoniom pa bo 6. februarja. Devet dni kasneje je na sporedu All Stars tekma, 15. aprila se konča redni del, 4. junija pa se bo začel veliki finale na štiri zmage.

Slovenci sezono začenjajo v sredo. Brata Dragić v domači dvorani proti L.A. Lakers, Udrih pa prav tako v domači dvorani proti Minnesoti. Prve tekme bodo sicer že jutri, pomerili se bodo New Orleans - Orlando, San Antonio - Dallas in Lakers - Houston.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.