Šport
3522 ogledov

Pogačar o bitki z Rogličem: "Upal sem na kaj pomoči. Žal od tega ni bilo nič."

Tadej Pogačar in Primož Roglič Epa
Tadej Pogačar je po koncu Dirke po Baskiji preizkušnjo podrobneje analiziral na svoji spletni strani, še posebej pa je pod drobnogled vzel poslednjo, odločilno etapo.

Brandon McNulty v rumeni majici, Tadej Pogačar na skupnem petem mestu, z malim zaostankom za največjim konkurentom, Primožem Rogličem. Kazalo je na sanjski razplet za kolesarsko ekipo UAE Team Emirates, a je poslednja kaotična etapa vse skupaj obrnila na glavo.

"Ni še minilo 24 ur od zaključka dirke po Baskiji, ko sedim in čakam na letališču za let proti domu in imam nekaj časa, da lahko po prespani noči strnem misli preteklega tedna," je svoj zapis z naslovom Težko, a zasluženo do zmagovalnega odra na Dirki po Baskiji začel Tadej Pogačar.

"Čakalo nas je šest težkih etap brez dneva, ko bi lahko rekel, da se bomo lahko malo spočili. Z ekipo smo v primerjavi z lani naredili velik napredek, saj smo startali na zmago. Še lani bi si težko predstavljal takšno napoved, a očitno smo vsi skupaj v slabem letu toliko napredovali, da so tudi ambicije in želje ekipe toliko zrastle, prav tako pa kakovost in pripravljenost vseh nas, vključno s spremljevalnim osebjem," je uvod v dirko začel Pogačar, preden se je lotil analize posameznih etap.

Brandon McNulty | Avtor: Profimedia Profimedia

Pogačar je najprej razložil, da sta bila z McNultyjem tokrat oba izbrana za kapetana ekipe ter da se je slednji izkazal predvsem na otvoritvenem kronometru, ko bi skoraj premagal celo Primoža Rogliča.

"V ekipi sva bila tokrat dva kapetana Brandon McNulty in jaz. Brandon je odlično odpeljal uvodni kronometer, moj pa ni bil povsem 100-odstoten, a vseeno sem bil s prikazanim zadovoljen. Nekaj sekund mi je zmanjkalo, sem se pa iz tega zelo specifičnega kronometra tudi nekaj naučil. Po prvem dnevu sva tako oba imela odlični izhodišči za nadaljevanje."

Pogačar nato na hitro opiše naslednje etape ter ob tretji etapi in svoji zmagi še posebej izpostavi delo vodstva ekipe."Na tretji etapi s ciljnim klancem mi je uspelo zmagati. Ob zmagi se moram še posebej zahvaliti vodstvu, ki me je zjutraj popeljalo z avtom na ogled tega zaključka. Seveda so si zaključek ogledali tudi številni drugi moji konkurenti. Sam sem točno vedel, kje moram biti prvi, če želim odnesti etapno zmago in točno to sem naredil, saj se zadnjih 200 m ni dalo več prehitevati."

Tadej Pogačar in Primož Roglič | Avtor: Epa Epa

Sledi opis predzadnje etape, ko je ekipa uspela sleči Primoža ter Brandona obleči v rumeno, preden se posveti zloglasni šesti etapi, ki je popolnoma premešala vrstni red na vrhu ter pokvarila načrte Pogačarjeve ekipe.

"Zadnji dan smo bili pripravljeni na »kaos«, saj nas je čakala še zadnja, najtežja etapa. Na vrhu drugega klanca je napadla Astana. Dva njihova kolesarja sta močno pospešila na mestu, kjer se je cesta prelomila navzdol. Izgubili smo tisto idealno pozicijo prvih mest za spust. Brandon in jaz sva ostala nekje okoli desete pozicije, dodatno je pred nama kolesar Ineosa naredil manjšo luknjo, pred njim pa je bil še Primožev pomočnik Vingegaard, ki pa tudi ni imel namena prehitevati na spustu in tvegati. Preden nam je z Brandonom uspelo priti mimo teh dveh, se je ta »luknja« še nekoliko povečala."

"Na hitrem in ovinkastem spustu sva na polno lovila priključek. Res je šlo hitro, nisva pa hotela 100-odstotno tvegati. Ko sva prišla po spustu v mesto, je čez krožišča, ležeče policaje, cestne jaške tako letelo, da se je menjalnik zaradi vseh vibracij na kolesu prestavil v »crash mode« in nekaj časa nisva mogla prestaviti na težji prenos. To seveda ni izgovor, težavo sva rešila in izgubila nekaj sekund."

"Spredaj so vozili na polno in razlika do njih se ni nič kaj prida zmanjšala. Ker je bil v ubežni skupini spredaj sotekmovalec Marc Hirschi, naju je počakal in pomagal pri lovljenju do naslednjega klanca. Vendar je bila spredaj močna in številnejša skupina, kjer je kar nekaj tekmovalcev vleklo na polno in razlike nam ni uspelo »pokriti«. To je bil prelomni trenutek dirke. Naš plan, kjer bi Brandon sledil glavnim pretendentom, jaz pa bi pokrival morebitne skoke, je splaval po vodi. Dirka se je obrnila na glavo."

Dirka po Baskiji | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

"Pod klanec sva prišla in ga začela s ciljem, da poskusiva ujeti skupino pred nama. Žal Brandon v tem strmem delu klanca ni mogel več slediti mojemu tempu, tako da sem po kontaktu z »našim avtom« dobil navodila, da nadaljujem sam in se skušam priklopiti prvi skupini. Ker se je razlika začela zmanjševati, je to informacijo takoj dobil tudi Primož, ki je moral napasti oziroma pojačiti tempo. Z njim sta lahko ostala samo Gaudu in Carthy. Cel klanec sem prevozil na polno, ujel vse druge, razen prvih treh."

"Upal sem, da bom od preostalih »močnih« kolesarjev, ki so bili v mojem zavetrju, dobil vsaj kakšno izmeno. Žal od tega ni bilo nič. Nekaj malega sta prispevala Valverde in Yates, večino časa pa so se vsi vozili v mojem zavetrju in čakali na zaključni klanec. Tako sem zadnjih 30 km vozil praktično sam, kot bi vozil kronometer, s to razliko, da sem imel na zadnjem kolesu še ducat drugih kolesarjev, ki so počivali in čakali na svojo priložnost."

"Sam sem imel v glavi samo eno: priti na tretje mesto v skupnem seštevku. Glavna nevarnost pa je bil Gaudu, ki je bil spredaj, in Bilbao, ki se je ves čas vozil v mojem zavetrju in je bil v generalni razvrstitvi nekaj sekund pred menoj. Do ciljne črte sem iz sebe iztisnil VSE. Vsekakor je bil to zame najbolj »brutalen« dan do sedaj. Bil sem povsem izčrpan, a zelo zadovoljen in vesel, saj mi je uspelo tudi na tej lepi in težki dirki uspelo priti na zmagovalni oder. Prav tako nam je ta dirka dala potrditev, da smo lahko tudi najboljša ekipa na svetu."

Tadej Pogačar in Primož Roglič | Avtor: Epa Epa

Pogačar pa se po koncu kot pravi šampion ni pozabil pokloniti zasluženemu zmagovalcu Primožu Rogliču, ki se je na koncu veselil nove prestižne zmage.

"Čestitke seveda zmagovalcu Primožu in ekipi Jumbo Visma, ki je pokazala svojo moč in zasluženo zmagala. Sami se že veselimo novih izzivov. Iz Baskije smo odnesli veliko lepih trenutkov in spominov, se veliko novega naučili, se imeli lepo, skupaj uživali … skratka bili smo EKIPA z velikimi črkami in vse to skupaj bomo odnesli naprej novim izzivom naproti."

Celotno Pogačarjevo poročilo z Dirke po Baskiji si lahko preberete tukaj.

Komentarjev 1
  • Detel5ica 11:02 18.april 2021.

    Analizira naj rajši sebe,svoj ego,predvsem pa nespoštljiv odnos do Rogliča

Sorodne novice