Šport
22 ogledov

Preminil kralj ljudskih src

Kjerkoli se je pojavil, Alex Higgins je vedno pritegnil pozornost. (Foto: Reuter Žurnal24 main
Preminil je legenrani igralec snookerja in kralj ljudskih src, Alex "Hurricane" Higgins, ki velja za enega najbolj zaslužnih za razvoj tega športa v preteklih nekaj desetletjih.

V sobonih popoldanskih urah je po dolgotrajnem boju s težko boleznijo preminil Alex Higgins, eden najpopularnejših igralcev v zgodovini snookerja. Alex Higgins, poznan tudi kot Hurricane, je s svojim atraktivnim načinom igranja in škandaloznim obnašanjem v sedemdesetih letih postal pravzaprav prvi pravi zvezdnik tega tradicionalnega športa.

Temperamentni Severni Irec je v svetu snookerja zaslovel na svetovnem prvenstvu leta 1972, ki ga je dobil že kar ob svojem debiju star 22 let, uspeh pa je nato ponovil še 10 let pozneje. Skupaj je zaigral v štirih finalih tega cenjenega športnega dogodka. Toda njegovega doprinosa k razvoju snookerja se še zdaleč ne da izmeriti z osvojenii naslovi. "Bil je pravi magnet. K igri je privabil ogromno gledalcev, ki snookerja sicer ne bi gledali," je za BBC povedal še en legendarni igralec in neustavljivi veteran, Steve Davis.

Čeprav mnogi z njegovim načinom igre in obnašanjem primerjajo trenutno najpopularnejšega igralca na svetu, Ronnieja O'Sullivana, je nekdanji svetovni prvak Dennis Taylor prepričan, da je legendarni Hurricane neponovljiv: "Zelo ga je bilo zanimivo gledati. Bil je popolnoma edinstven. V njegovi igri je bilo nekaj čarobnega in vedno tudi nekaj kontroverznosti."

Higgins se je več kot desetletje boril z rakom na grlu, preminil pa je v svojem 62. letu starosti. V svojem življenju se je nekaj časa boril tudi z alkoholizmom, toda svet športa si ga bo zapomnil kot človeka, ki je snooker iz ekskluzivnih gentlemanskih klubov popeljal med najbolj popularne športe, še zlasti v angleško govorečih deželah.

"Poznal sem ga skoraj 40 let. Alex je bil glavni razlog, da je snooker pridobil na popularnosti v tistih časih. Včasih je znal biti tudi nekoliko kontroverzen, toda vedno je igral v pravem športnem duhu," se spominja Barry Hearn, vodilni mož krovne snooker organizacije, ob tem pa dodaja: "Pogrešali ga bomo - bil je prvi prvak ljudskih src."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.