Šport
54 ogledov

Pri alpincih 'trojka': "Ostali že varčujemo"

Enzo Smrekar Mediaspeed.net
Izvršni odbor Smučarske zveze Slovenije (SZS) je mesec dni po sprejetem sanacijskem programu zveze pregledal opravljeno in predvsem velike težave, s katerimi se sooča slovensko smučanje v sezoni svetovnih prvenstev. Pri večini panog so že začeli s prvimi koraki, največ težav je v alpskem smučanju, pri katerem je bila uvedena sanacijska "trojka".

Imenovano je bilo posebno začasno delovno telo, sestavljeno iz petih največjih alpskih klubov, direktorja SZS in predsednika alpskega odbora, ki bo v pol meseca pripravilo konkreten sanacijski program delovanja alpskega dela zveze. Sklep je bil sprejet skoraj soglasno, vzdržan je bil le predsednik alpske panoge Dušan Gorišek. Ta je bil zadolžen za pripravo dolgoročnejše strategije razvoja panoge. Predsednik zveze Jurij Žurej pa mora pripraviti tudi dodatne ukrepe varčevanja na krovni zvezi, vključno s plačami.

Gorišek je pred tem pojasnil: "Odpuščanje trenerjev na kratki rok ne bi imelo nobenih učinkov zaradi trimesečnih odpovednih rokov, zmanjševanje števila reprezentantov in njihov 'prenos' na obubožane klube pa še slabše. Trenerji so se pripravljeni odpovedati aprilskim plačam, do konca sezone bi skupaj prihranili 125.000 evrov, 65.000 pa smo jih že. Imamo pa 400.000 minusa in prej ali slej bo prišlo do zrušitve in zaustavitve vseh dejavnosti alpskega smučanja."

"To lahko kontaminira celotno zvezo"

Predsednik SZS Enzo Smrekar je bil slikovit: "Skupaj bomo vsi za 300.000 evrov v minusu. Ugotovimo lahko, da ni bilo nič privarčevanega, ker se navaja privarčevana sredstva, ki jih tako ni. To je nekako tako, kot da bi ženska dejala, da je nekaj privarčevala, ker ni kupila torbice."

Smrekar je ugotovil, da edino pri alpskem smučanju ni niti zaveze, da bodo pristopili k sanacijskem programu, niti niso sprejeli ukrepov. "To lahko kontaminira celotno zvezo. To ni sprejemljivo. Zaradi ene panoge ne sme potoniti celotna zveza. Naša naloga je, da po doseženem soglasju in sprejetih sklepih opravimo naloge, ki so včasih tudi zelo zahtevne in nadležne. Obenem pa se moramo potruditi, da ohranimo tekme svetovnega pokala v Sloveniji tudi v prihodnje in iz tega iztržimo več, tudi za sofinanciranje programov," je dejal Smrekar.

Štante: "Za nas ni novost, da varčujemo"

Vodja deskanja na snegu Samo Štante je dejal, da pet let, odkar je v vodstvu zveze, ves čas govorijo o sanaciji alpskih panog, veliko manj ali skoraj nič pa o ostalih disciplinah. "Deskarji imamo na voljo 320.000 evrov in s tem bomo morali živeti. Za nas ni novost, da varčujemo pri hrani, namestitvah in ostalem, ker smo to počeli že doslej. Tudi šampioni, kot sta Žan Košir in Rok Marguč, sta tudi morala sama kaj dodati, da je bil program izpeljan," je dejal Štante.

Nekaj težav so imeli tudi pri sanaciji v biatlonu. Srečo Barbič, vodja panoge za biatlon, je dejal, da premalo delajo na sanaciji in krčenju sredstev in premalo na prihodkovni plat. Ni se strinjal o tem, da se v njihove stroške vključujejo tudi stroški in druge obveznosti zaradi težav v centru na Pokljuki, ter plačilu točke nekdanjemu trenerju Vladimirju Korolkeviču.

"Planica je 2010 plačala za vse dolgove zveze"

Predsednik zbora in odbora za skoke in nordijsko kombinacijo Ljubo Jasnič je predstavil bolj solidno stanje v panogi: "Imamo 1,8 milijona evrov in tega proračuna se bomo držali, s trenerji so pogodbe podpisane, obenem pa imamo sami deficitarne panoge, ženske skoke in nordijsko kombinacijo, za kateri moramo med drugim kupovati opremo ... Verjetno bi se morali drugače organizirati in discipline sofinancirati tudi z organizacijo tekem za svetovni pokal, ki so pri nas. Planica je leta 2010 plačala vse minuse zveze za vse discipline."

Tekačice brez Skandinavije?

Vesna Fabjan | Avtor: EPA EPA
Vodja tekačev in tekačic, Janez Vodičar, pa je med drugim dejal: "Dekletom sem že rekel, da ne bodo mogla v Skandinavijo, če ne bo dodatnih sredstev. Trenutno denarja ni več in programi so ogroženi. Če smučarska zveza ne bo izvajala športnih programov, potem ogroža tudi svoj obstoj in ne bo več ne zanimanja za šport. Trenutno je tako, sprejeli smo sklep o varčevanju in se ga moramo držati vsi."

Damjan zaenkrat le posluša

Podprli so možnost priprave kandidature za svetovno prvenstvo v poletih leta 2020 in prav tako v Planici možnost začetka kandidature SP v nordijskem smučanju leta 2022. Janez Bukovnik je dejal, da je potrebno začeti korake za kandidaturo, od katere pa je mogoče odstopiti brez posledic vse do tistega trenutka, ko bo potrebno plačati kotizacijo. Več o tem bo znano marca prihodnje leto po finalu svetovnega pokala v Planici.

Skakalec Jernej Damjan, novoizvoljeni predstavnik športnikov v IO SZS, je v zaključku dejal, da ni bilo prijetno poslušati razprav o vseh minusih, da je videl, da se težave rešujejo, obljubil pa je, da se bo sčasoma iz poslušalca prelevil v tistega, ki pomaga iskati rešitve.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.