Šport
2727 ogledov

Rafa Nadal kot Leo Messi, savdski milijoni preveč vabljivi

Rafael Nadal Profimedia Rafael Nadal.
Španski teniški zvezdnik je sklenil partnerstvo s Savdsko Arabijo.

Najboljši nogometaš na svetu Lionel Messi, Argentinec je sinoči prejel že osmo nagrado Fife za najboljšega igralca leta, je lani sprejel vlogo ambasadorja Savdske Arabije za turizem. Ta mu je prinesla zajeten kup denarja. Zdaj gre po njegovi poti tudi španski teniški zvezdnik Rafael Nadal, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nadal je bil v ponedeljek imenovan za ambasadorja savdske teniške zveze (STF), naziv, ki po mnenju Španca simbolizira "potencial" zalivske monarhije, da postane trdnjava športa v prihodnosti.

"Kamorkoli pogledaš v Savdski Arabiji, vidiš rast in napredek in vesel sem, da sem del tega," je pojasnil španski zvezdnik z 22 naslovi za grand slam v sporočilu za javnost STF. "Še naprej igram tenis, ker obožujem ta šport. Toda poleg igre želim pomagati tenisu pri razvoju po vsem svetu in v Savdski Arabiji je pravi potencial," je dodal Španec, ki se je pred tem po skoraj letu dni premora na kratko vrnil k tekmovanjem.

Po porazu v tretjem krogu turnirja v Brisbanu se je 7. januarja zaradi natrgane mišice umaknil z odprtega prvenstva Avstralije v Melbournu. Pri 37 letih je Nadal zagotovil, da je njegov glavni cilj biti konkurenčen za spomladansko sezono na pesku. Že pred tem je Španec nakazal, da bi lahko bilo leto 2024 njegovo "zadnje leto" na turneji.

Kot ambasador bo Španec "vsako leto preživel nekaj časa v kraljestvu", da bi razvil nacionalni tenis in novo akademijo Rafe Nadala, so še sporočili s savdske zveze. "Otroci gledajo v prihodnost in videl sem, da so navdušeni nad športom ... Želim jih spodbuditi, da vzamejo v roke lopar in uživajo v prednostih zdravega življenja," je prek omrežja X pojasnil Nadal, ki je pred kratkim obiskal teniško akademijo v Rijadu.

Savdska Arabija že nekaj let uporablja šport kot diplomatski vzvod s formulo 1, motociklizmom motoGP, golfsko turnejo LIV, nogometom - je edina kandidatka za organizacijo svetovnega prvenstva 2034 - in tenisom. Kraljevina je lani gostila svoj prvi turnir ATP v Džedi in ekshibicijska dvoboja Novak Đoković - Carlos Alcaraz in Arina Sabalenka - Ons Jabeur.

Petletna pogodba z ATP "označuje željo države, da tenis postane velik del njenega mednarodnega koledarja", so še zapisali pri STF.

Toda naftna monarhija, ki je vodilna svetovna izvoznica surove nafte, je deležna kritik zagovornikov človekovih pravic in okoljskih organizacij, ki jo obtožujejo "športnega pranja", da bi izboljšala svoj ugled.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice