Šport
25 ogledov

Ratejeva šesta v metu kopja

Martina Ratej EPA
Martina Ratej je v metu kopja osvojila šesto mesto na evropskem prvenstvu v Zürichu.

Začelo se je finale v ženskem metu kopja, kjer med favoritinje za kolajne sodi tudi slovenska rekorderka Martna Ratej. Od finalistk ima četrti najboljši rezultat v tej sezoni. Od nje so bile boljše Nemka Linda Stahl, Čehinja Barbora Špotáková in Latvijka Madara Palameika.

Ratejeva, ki si je pred potjo na EP za cilj zadala met okoli 65 metrov, je v prvem poizkusu vrgla kopje do znamke 58,00 metra in bila po prvi seriji tako šele osma. V drugo je njeno kopje poletelo do 61,58 metra, trenutno druga tekmovalka v diamantni ligi pa je napredovala za štiri mesta. Pred njo so bile prav Palameika, Špotáková in Stahl. Nemka je vodila z metom 63,91.

Slovenko je v tretji seriji prehitela Srbkinja Tatjana Jelača (62,31), Ratejevi pa so namerili rezultat 60,78. Pred zadnjimi meti osmerice najboljših je bila tako peta. V četrti seriji je slovenkino kopje poletelo do 59,45, v peti pa spet 61,58. Jelača je z novim srbskim rekordom (64,21) za trenutek prevzela vodstvo, a je Špotáková nato vrgla do 64,41. V šesti seriji je Ratejevo prehitela še Belorusinja Tatjana Kaladovič, Slovenka pa je nastope končala z daljavo 56,84. S tem je za mesto izboljšala svojo dosedanjo najboljšo uvrstitev na evropskih prvenstvih. Pred štirimi leti je bila sedma v Barceloni. 

"Sploh ne vem, kaj se je dogajalo. To je moj največji poraz v karieri, saj sem bila v igri za medalje in ta je bila zaradi odsotnosti treh vrhunskih tekmovalk še bolj dosegljiva. Pa tudi zaradi razpleta in daljav, ko niso bile posebej dolge. Očitno sem pregorela v preveliki želji. Poskušala sem spreminjati zalet, vendar nisem imela pravega pospeška. Trener Andrej Hajnšek mi je dejal, da naj skrajšam korake in naredim hitrejši izmet. Tega nisem zmogla, sesula sem se," je bila po tekmi razočarana Ratejeva.

Šutejeva z višino 4,35

Tina Šutej je bila v finalu skoka s palico v prvo in drugo neuspešna na začetni višini 4,35 metra, v tretje pa jo je preskočila. Tudi na 4,45 je bila slovenska rekorderka v prvih dveh poizkusih neuspešna, a ji tokrat tudi v tretje ni uspelo premagati letvice. Osvojila je 10. mesto. 

"Na ogrevanju mi ni šlo, potem pa se je to nadaljevalo na začetni višini in na naslednji. Danes sem zelo slabo izvajala tekaški del skoka in potem tudi s palico nisem mogla nič narediti. Na koncu sem slabo obrnila korake in sem slabo odrinila. Kot vso sezono me muči zadnji del zaleta, ko se ne nagnem dovolj nazaj. Danes sem imela tudi težave, ker nisem prihajala na isto mesto pred odrivom, kar se mi običajno tudi ne dogaja. Zato sem bila še bolj zmedena, ker običajno pridem vedno na isto mesto, tokrat pa sem imela še te težave. Sama sem si tudi naredila prevelik pritisk," je finale opisala Šutejeva, nekdanja mladinska svetovna podprvakinja.

"Razočaranje je kar veliko. Pričakovala sem malo več, saj sem sposobna skočiti višje. Fizično sem bolje pripravljena kot doslej. Morala pa bom izboljšati tehniko zadnjega dela zaleta. S prvenstva zato ne odhajam z najboljšim občutkom. Čez kakšen dan bom sicer gotovo boljše volje. Težave so sicer imele tudi druge tekmovalke, saj pogoji niso najbolj idealni. Imela sem lepo priložnost za precej dober izid, a je nisem izkoristila. Sedaj me čaka delo in odpravljanje napak, da se bom bolje pripravljena vrnila v naslednji sezoni," je končala Ljubljančanka, udeleženka OI v Londonu, ki je bila leta 2009 peta na EP do 23 let.

Prvič v polfinalu

Sabina Veit je nastopila v polfinalu teka na 200 metrov. V drugi polfinalni skupini je osvojila sedmo mesto s časom 23.99, skupno je bila 22. "V polfinalu sem pričakovala boljši čas. V kvalifikacijah sem dala vse od sebe, v naslednjem teku pa mi je malo še ponagajal veter. Prvih 100 m je bilo še dokaj dobro, potem pa ni več steklo. Uvrstitev v polfinale je moj največji dosežek, saj sem doslej na velikih tekmah vedno obtičala v kvalifikacijah. Sem že na pol usmerjena v naslednje leto. Teči bom morala pod 23,30, da se bom uvrstila na SP v Pekingu. Več bom morala delati na startu in moči. V vadbi se bom posvetila predvsem temu, pa tudi sproščenosti, in upam, da bom ponovno občutila, kako je teči pod 23 sekundami," je po polfinalu povedala Veitova, ki ima osebni rekord 22,74, letos pa je že tekla 23,38.

Prišel, vrgel, odšel

Že v prvem metu je Mitja Kranjc vrgel 80,46 m, dosegel državni rekord in kot prvi Slovenec presegel 80 metrov. Tridesetletni metalec kopja je doslej veljavni državni rekord z 79,72 m postavil 5. junija 2011 v Postojni.

Potem ko je že s prvim metom presegel 80 metrov, je odšel s tekmovališča, čeprav ni presegel avtomatične kvalifikacijske norme za finale. V prvi skupini je bil drugi, metali pa bodo še tekmovalci v drugi skupini. "Doslej je bilo še na vsaki veliki tekmi to več kot dovolj za finale," je svojo odločitev obrazložil slovenski rekorder.

"Moj cilj je bil, da izvedem soliden met in imam po prvi seriji veljaven izid. Zato nisem hitel, šel sem počasi... Uspel mi je lep met, kar sem si sicer želel, vendar tega nisem pričakoval. Nato sem zapustil tekmovališče, ker nisem hotel tvegati poškodbe še z dvema dodatnima metoma, ker mislim, da sem že v finalu. Če bom pa 13., pa tudi ne bom razočaran. Tudi za favorite so kvalifikacije zelo težke in se pošteno znojijo. V finalu si želim, da bi izkoristil vso moč, ki jo imam, in dosegel še en tak ali boljši met. Če bom začel finalno serijo tako kot danes, bo to odlično. Sem izjemno pripravljen, nisem prišel le sodelovat, ampak doseči dober izid," je bil zadovoljen Kranjc.

Kvalifikacijsko normo so sicer zmogli le štirje tekmovalci, Kranjc pa je v finale napredoval s šestim izidom. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.