Šport
18915 ogledov

Roglič na tleh in brez rožnate majice

giro padec Reševalni pas/Twitter
Najboljši slovenski kolesar Primož Roglič je na šesti etapi dirke po Italiji izgubil rožnato majico vodilnega v skupnem seštevku.

Šesta etapa Gira d'Italia se ni začela po željah Primož Rogliča. Dotlej vodilni v skupnem seštevku se je na začetku preizkušnje, na 34. od 238 kilometrov, zapletel v množični padec. Poleg njega jo je od favoritov skupil tudi Rafal Majka (Bora Hansgrohe). Nosilec rožnate majice se je hitro vrnil na kolo in se pridružil glavnini, utrpel pa je nekaj neprijetnih odgrnin. Pomoč so mu nudili tudi iz avtomobila, v katerem se nahaja zdravnik.

Šesto etapo je dobil italijanski kolesar Fausto Masnada, rožnato majico pa je oblekel tokrat drugouvrščeni Valerio Conti, ki je ciljno črto prevozil štiri sekunde za zmagovalcem. "Na koncu sem napadal oboje, rožnata majico in etapno zmago, a Fausto Masnafa je neverjetno močan kolesar. Vseeno sem zelo zadovoljen. Prvič vodim na večetapni dirki. Navdušen sem," je po driki povedal novi nosilec rožnate majice.

Conti, ki je pred etapo za Rogličem zaostajal 1:59 minute, je bil dolgo del 13-članske ubežne skupine, ki si je prikolesarila zajetno prednost. Približno 30 km pred ciljem se je ta skupina razbila na več manjših, v ospredju pa sta ostala Conti in njegov rojak Masnada, ki jima je glavnina na čelu z Rogličevo ekipo dovolila uspešen beg. 

Glavnina je za zmagovalcem zaostala več kot sedem minut, Roglič pa je s tem nazadoval na 11. mesto skupne razvrstitve. Večina kolesarjev mu sicer v nadaljevanju dirke ne bi smela povzročati preglavic, nekoliko več pozornosti pa si zasluži Kostaričan Andrey Amador, (Movistar Team), ki je na Giru že osvojil četrto (2015) in osmo mesto (2016).

Predaja rožnate majice bo imela za Rogliča številne pozitivne posledice, saj se bo razbremenil medijskega pritiska in se tako lažje osredotočil na nadaljevanje dirke.

 | Avtor: Cyclingnews.com Cyclingnews.com

Šesta etapa med Cassinojem in San Giovannijem Rotondom je bila dolga kar 238 kilometrov. Gre za drugo najdaljšo etapo 102. izvedbe dirke po Italiji. Najtežji del je bil vzpon druge kategorije v zaključku etape. Začel se je na 205. km, štel pa je 15 km. Povprečen naklon je bil 4,4-odstoten, na najbolj strmem delu pa 9-odstoten.

6. etapa  (238 km), V ŽIVO:

  • 13.21: Roglič trenutno sicer izgublja rožnato majico, saj je ubežna skupina s 13 kolesarji več kot tri minute pred glavnino, v njej je tudi Valerio Conti (UAE Emirates), ki je pred šesto etapo za Slovencem zaostajal za minuto in 59 sekund. Do cilja je še 160 kilometrov.
     
  • 13.29: Ekipa Jumbo Visma je v ospredju in diktira tempo glavnine. Zaostanek 155 kilometrov pred ciljem znaša 3:47. V nizozemskem moštvu so se očitno odločili braniti rožnato majico.
     
  • 13.36: Ekipa Sunweb je ostala le s šestimi kolesarji. Po Tomu Dumoulinu je predčasno Giro končal tudi Rob Power, Avstralec je bil udeležen v isti padec kot Roglič.
     
  • 13.40: Razlika znaša 4:30, na cesti to znaša tri kilometre. V begu so sicer José Joaquim Rojas in Andrey Amador (Movistar), Nans Peters (Ag2R-La Mondiale), Pieter Serry (Deceuninck-QuickStep), Ruben Plaza (Israel Cycling Academy), Nicola Bagioli (Nippo-Vino Fantini-Faizanè), omenjeni moštveni kolega Jana Polanca Conti, Fausto Masnada (Androni Giacattoli-Sidermec), Giovanni Carboni (Bardiani-CSF), Valentin Madouas (Groupama-FDJ), Sam Oomen (Team Sunweb) in Amaro Antunes (CCC Team). V močnem begu je tako kar nekaj odličnih kolesarjev.
     
  • 13.50: Do cilja je še 140 kilometrov, prednost ubežnikov pred pelotonom je zdaj nekoliko manjša - 4:14.
  • 14.00: Roglič je na manjšem spustu brez težav sledil svojim moštvenim kolegom. Kaže, da padec ni pustil večjih posledic.
     
  • 14.12: 120 kilometrov pred ciljem prednost trinajsterice znaša malce več kot pet minut. Jumbo Visma je še vedno v ospredju glavnine. Nizozemci verjetno upajo, da jim bo na pomoč priskočila tudi katera od ekip, ki v begu nima svojih prestavnikov.
     
  • 14.29: Celotna ubežna skupina je v skupni razvrstitvi že pred Rogličem. Razlika znaša 6:06. Do cilja ostaja 108 kilometrov.
  • 15:00: Ubežnikom kaže dokaj dobro v boju za etapno zmago. Glavnina 90 kilometrov od ciljne črte zaostaja približno pet minut in pol.
     
  • 15:20: Do konca etape je še 73 kilometrov. 13 ubežnikov je še naprej v dobrem položaju, razlika znaša pet minut in 16 sekund. Virtualni lastnik rožnate majice je trenutno Valerio Conti (UAE Team Emirates), ki ima v seštevku minuto in 59 sekund zaostanka za Rogličem.
     
  • 15:23: Rogličeva ekipa ne bo za vsako ceno branila 'maglie rosa'. "Kar zadeva šesto etapo, zakaj pa ne bi izgubil rožnate majice? Trasa izgleda kot nalašč za kakšen uspešen beg," je že v sredo napovedal slovenski kolesar. 
     
  • 15:27: Če bi Valerio Conti do cilja (70 km) popustil, je med ubežniki še nekaj kandidatov za rožnato majico: Giovanni Carboni (+2,53), Nans Peters (+3,07), Valentin Madouas (+3,20), Jose Joaquin Rojas (+3,33) in celo Andrey Amador (+4,25)
     
  • 15:45: Dobrih 50 kilometrov je prednost ubežnikov bližje šestim kot petim minutam. 
  • 15:55: Predaja rožnate majice bi bila lahko za slovenskega adutaq celo dobrodošla, saj ima vodilni kolesar po etapah ogromno medijskih in drugih protokolarnih obveznosti, kar mu odžira prepotrebno energijo. Rožnata evforija terja svoj davek, zato ne bi bilo nič tragičnega, če bi majico za kakšen dan ali dva oblekel kateri od nenevarnih ubežnikov.
     
  • 16:00: Bližamo se odločilnemu delu etape, prednost ubežnikov pa se je slabih 40 kilometrov pred ciljem spustila pod pet minut. Številni kolesarji so še pred vzponom pričeli slačiti dodatna oblačila.
  • 16:19: Do konca je samo še 29 od 238 kilometrov. Prednost ubežnikov je spet narasla na pet minut in 20 sekund. Roglič še naprej kolesari v družbi svojih pomočnikov. Padec očitno ni pustil nobenih posledic. 
     
  • 16:25: Masnada in Conti sta pritisnila na plin in se zasledovalcem oddaljila na dobre pol minute. Rožnata majica je še vedno v Contijevih rokah. Ubežniki so se razdelili na skupine. Zaostanek glavnine z Rogličem se je povečeval iz kilometra v kilometer. Kolesarje je v sklepnem delu etape celo obsijalo sonce.
  • 16:45: Do konca je samo še 17 km, v boju za etapno zmago pa sta Masnada in Conti. Kot kaže, bo celotna ubežna skupina v skupnem seštevku prehitela Rogliča.
     
  • 17:00: Masnada in Conti nadzorujeta potek, s polminutnim zaostankom jima sledi trojica kolesarjev. Na čelu glavnine (+7,40) so Roglič in njegovi moštveni kolegi.

Dirka po Italiji, 6. etapa, izidi:  

1. Fausto Masnada (Ita/Androni Giocattoli-Sidermec) 5:45:01
2. Valerio Conti (Ita/UAE Team Emirates) + 0:05
3. Jose Rojas (Špa/Movistar) 0:38
4. Ruben Plaza (Špa/Israel Cycling Academy)
5. Giovanni Carboni (Ita/Bardiani CSF) 0:43
6. Pieter Serry (Bel/Deceuninck-QuickStep) 0:54
7. Valentin Madouas (Fra/Groupama-FDJ)
8. Nans Peters (Fra/AG2R La Mondiale) 0:57
9. Andrey Amador (Kos/Movistar)
10. Amaro Antunes (Por/CCC)
...
17. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) 7:19
51. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates)
83. Grega Bole (Slo/Bahrain-Merida)

Skupno:

1. Valerio Conti (Ita/UAE Team Emirates) 25:22:00
2. Giovanni Carboni (Ita/Bardiani CSF) + 1:41
3. Nans Peters (Fra/AG2R La Mondiale) 2:09
4. Jose Rojas (Špa/Movistar) 2:12
5. Valentin Madouas (Fra/Groupama-FDJ) 2:19
6. Amaro Antunes (Por/CCC) 2:45
7. Fausto Masnada (Ita/Androni Giocattoli-Sidermec) 3:14
8. Pieter Serry (Bel/Deceuninck-QuickStep) 3:25
9. Andrey Amador (Kos/Movistar) 3:27
10. Sam Oomen (Niz/Sunweb) 4:57
11. Primož Roglič (Jumbo-Visma) 5:24
...
30. Jan Polanc (Slo/UAE Team Emirates) 7:03
94. Grega Bole (Bahrain Merida) 25:16

Komentarjev 2
  • Avatar skeptik
    skeptik 13:56 16.maj 2019.

    prednost ubežnikov pred pelotonom.... Haha, ma ste res eni bumbarji. Peloton je glavnina. Samo toliko, v vednost.... Cepci

Sorodne novice