Šport
503 ogledov

Roglič v boju za slovito klasiko na 'domači' preizkušnji

Primož Roglič Epa
Slovenski kolesarski zvezdnik Primož Roglič bo danes na Nizozemskem med favoriti na prestižni enodnevni preizkušnji Amstel Gold.

Letošnja 56. izvedba dirke Amstel Gold bo zaradi pandemije novega koronavirusa spremenjena, vseeno pa najbolj eksplozivnim hribolazcem in favoritom za večdnevne dirke omogoča boj za zmago z najboljšimi kolesarji za enodnevne klasike.

V prvi vrsti bo zanimivo spremljati interno moštveno politiko nizozemske ekipe Jumbo-Visma, ki bo v lov za zmago na domači tekmi poslala tako Primoža Rogliča kot Belgijca Wouta Van Aerta. Slednji v zadnjih letih velja za enega najboljši kolesarjev na klasikah, družbe pa obema predstavnikoma Jumbo-Visme ne bo delal zadnji zmagovalec te preizkušnje (2019), domačin Mathieu van der Poel. Slednji se je odločil, da se bo posvetil predvsem pripravam na dirko po Franciji in bo izpustil tudi kasnejši belgijski dvojček ardenskih klasik, valonsko puščico in Liege-Bastogne-Liege. Slednjo je lani dobil prav Roglič.

Med favoriti za zmago na današnji preizkušnji bo tudi Britanec Tom Pidcock (Ineos Grenadiers), ki je ta teden dobil brabantsko puščico, ko je v ciljnem sprintu ugnal Van Aerta. Po nekaj dirkah odsotnosti se vrača tudi Francoz Julian Alaphilippe, ki bo motiviran po novi triletni pogodbi z belgijskim Deceuninck-Quick-Stepom.

V provinci Limburg bodo med najboljšimi tudi Španec Alejandro Valverde (Movistar), Avstralec Michael Matthews (BikeExchange), Švicar Marc Hirschi (UAE Team Emirates), Nemec Max Schachmann (Bora-hansgrohe) in številni drugi, ki jim kratki in strmi vzponi ustrezajo.

Ne bo pa še enega slovenskega zvezdnika Tadeja Pogačarja (UAE Team Emirates), ki se bo karavani priključil na valonski puščici (21. april). Od Slovencev bodo na startu še Matej Mohorič (Bahrain Victorious), ki je na klasikah že posegal visoko, v Valkenburgu pa je leta 2012 postal mladinski svetovni prvak, Jan Polanc (UAE Team Emirates) in Luka Mezgec (BikeExchange).

Preizkušnja bo tokrat potekala po krožni trasi v okolici Valkenberga in ciljem v Berg en Terblijtu. Kolesarji bodo morali najprej premagati 12 krogov 16,9 km dolge trase, v zadnjem krogu pa se bodo podali na krog z običajnim zaključkom na Amstel Goldu v zadnjih letih. Skupna dolžina je 216,7 km.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice