Šport
32 ogledov

Schalke uspešen z "jugo" klubi; Mariboru dva remija z Nemci

Bozgo Greško Maribor Bayer Leverkusen Liga prvakov 1999 EPA Bozgo je zabil 110 zadetkov za Maribor, igral je tudi ob prvi uvrstitvi vijoličastih v ligo prvakov. Ob naslednjih dveh je bil športni direktor Maribora Zlatko Zahović.
Mariborčani že imajo nekaj izkušenj z nemškimi tekmeci, pomerili so se tudi že z največjim rivalom Schalkeja - dortmundsko Borussio. Königsblauen so se v svoji zgodovini skupno osemkrat pomerili s klubi z območja bivše Jugoslavije, še nikoli s slovenskim.

Nogometaši Maribora so se v evropskih pokalih do sedaj štirikrat pomerili z nemškimi tekmeci. Prvič že v svoji drugi avanturi na evropskih zelenicah, ko jim je žreb v šestnajstini finala Pokala Uefa namenil slovito Borussio Dortmund. Prva tekma je bila odigrana 20. oktobra v Ljudskem vrtu, Štajerci so izvlekli obetaven remi brez prejetega zadetka. 

Na povratnem srečanju na Westfalenstadionu so takratni podprvaki Slovenije celo povedli z zadetkom Klitona Bozga in vodstvo uspeli obdržati do polčasa. Toda že na začetku drugega dela je dvakrat zadel Stéphane Chapuisat, kar je bilo dovolj za napredovanje Nemcev.

Bayer izločili iz Evrope

Šest let kasneje so vijoličasti zopet naleteli na Nemce, tokrat ob zgodovinskem prvem igranju v Ligi prvakov. V drugem kolu skupinskega dela, po senzacionalni zmagi Maribora v gosteh proti kijevskem Dinamu (0:1), je pod Kalvarijo gostoval Bayer Leverkusen. Varovancem Bojana Prašnikarja je kazalo odlično vse do 83. minute, ko je z glavo zadel Boris Živković. Zmago farmacevtov je v izdihljajih dvoboja potrdil legendarni napadalec Ulf Kirsten (0:2).

V zadnjem kolu skupinskega dela, ko je bilo že jasno, da Mariborčani ne bodo napredovali, so na BayAreni iztržili nepričakovan remi (0:0), potem ko je v golu Štajercev blestel Luka Grešak, "bunker" Maribora pa je vzdržal kljub zelo skromnem odstotku posesti žoge. Nemci so zaradi remija šokantno izpadli, na njihov račun je napredoval Dinamo. V skupini je suvereno slavil Lazio s 14 točkami, Ukrajinci in Nemci so jih zbrali po sedem, Maribor pa je tekmovanje zaključil s štirimi točkami.

Knapi izločili Vardar, Hajduk in Dinamo

Schalke se v svoji zgodovini v evropskih pokalih še nikoli ni pomeril s slovenskim predstavnikom. Knapi so se pomerili s štirimi klubi z območja bivše Jugoslavije, z vsemi so odigrali po dve tekmi.

Zagrebški Dinamo (1970) in splitski Hajduk (1997) sta bila dvakrat tesno poražena, dvakrat je pred Königsblauen klonil tudi skopski Vardar (2003). 

Najbližje uspehu proti Schalkeju je bil klub z najmanj bogato zgodovino, hrvaški Kamen Ingrad, ki je v isti sezoni kot Vardar v gosteh tesno izgubil proti Nemcem (1:0), doma pa iztržil remi (0:0).

Tekme Maribora proti nemškim tekmecem:

Pokal Uefa (1/16 finala):
20. oktober 1993:
Maribor Branik : Borussia Dortmund 0:0 (0:0)

3. november 1993:
Borussia Dortmund : Maribor Branik 2:1 (0:1)
Chapuisat 48., 52.; Bozgo 21.

Liga prvakov (skupinski del):
22. september 1999:
Maribor : Bayer Leverkusen 0:2 (0:0)
Živković 83., Kirsten 90.

2. november 1999:
Bayer Leverkusen : Maribor 0:0 (0:0)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.