Šport
441 ogledov

Slovenski reprezentant pozitiven na covid-19

Blaž Blagotinšek Profimedia
Selektor Ljubomir Vranješ je bil tik pred zdajci primoran vpoklicati še enega igralca.

V tednu pred začetkom priprav za nastop na uvodnih tekmah kvalifikacij za evropsko prvenstvo leta 2022 na Madžarskem in Slovaškem je bil selektor Ljubomir Vranješ primoran vpoklicati novega rokometaša.

Namesto Blaža Blagotinška, ki se je okužil z novim koronavirusom, se bo izbrani vrsti v nedeljo v Zrečah pridružil Igor Žabić.

V madžarskem klubu iz Veszprema, kjer sicer igra Blagotinšek, so prejšnji ponedeljek izvedli obvezno testiranje pred tekmo evropske lige prvakov proti Barceloni, na katerem je bil na koronavirus pozitiven tudi slovenski krožni napadalec. Celotna madžarska ekipa je zato morala v karanteno, ponovni testi v četrtek pa so potrdili okužbe še pri treh igralcih, med njimi tudi pri Blagotinšku.

Kot so zapisali na uradni spletni strani madžarskega prvaka, se trojica igralcev počuti dobro. Lažji simptomi okužbe so sicer izginili po dveh dneh, a bodo vsi v karanteni ostali do tega petka.

Po obdobju brez treninga v klubu bi intenzivne reprezentančne priprave - do obračuna s Poljaki bo imel Vranješ s svojimi varovanci na voljo le osem treningov - za Blagotinška predstavljale preveliko tveganje.

Igralec se mora namreč v izogib poškodbam v trenažni proces začeti vključevati postopoma in vsaj v prvi fazi po prilagojenem programu, zato so se Rokometna zveza Slovenije, selektor Vranješ in Blagotinšek dogovorili, da slednji tokratne priprave izpusti.

Obenem Blagotinšek z veliko nestrpnostjo že pričakuje naslednjo reprezentančno akcijo - januarja Slovenijo čaka drugi ciklus kvalifikacij za EP 2022 in nastop na svetovnem prvenstvu v Egiptu -, saj mu igranje v dresu s slovenskim grbom venomer prinaša velikanski izziv.

blaž blagotinšek | Avtor: Profimedia Blaž Blagotinšek je bil najboljši strelec slovenske reprezentance. Profimedia
Odsotnost Blagotinška bo za slovensko reprezentanco velik udarec. Šestindvajsetletni krožni napadalec velja za enega najboljših obrambnih igralcev na svetu. To je potrdil v zadnjih dveh sezonah evropske lige prvakov, ko je osvojil naslov najboljšega obrambnega igralca tekmovanja, za ta individualni naslov pa se je resno potegoval tudi na zadnjem EP, na katerem je Slovenija zasedla četrto mesto.

Namesto Blagotinška je selektor Vranješ na mesto krožnega napadalca na priprave povabil Žabića, ki ga je imel priložnost spoznati na januarskem EP. Žabić je član francoskega Limogesa, s katerim med tamkajšnjimi prvoligaši trenutno zaseda drugo mesto. Ekipa, za katero igra tudi povratnik v reprezentanco Dragan Gajić, je na šestih tekmah vpisala štiri zmage ter po en neodločen izid in poraz. Minulo nedeljo je v domači dvorani na kolena spravila Nantes, sicer člana evropske lige prvakov.

V prvem kvalifikacijskem ciklusu za nastop na EP 2022 slovensko moško reprezentanco čakata dva preizkusa. V četrtek, 5. novembra, se bo v celjski dvorani Zlatorog pomerila s Poljsko, v nedeljo, 8. novembra, pa v Eskisehiru s Turčijo. V tej skupini nastopa še Nizozemska.

Na Vranješevem seznamu za bližnji kvalifikacijski tekmi s Poljsko in Turčijo so naslednji rokometaši:
- vratarja: Klemen Ferlin in Urh Kastelic;
- krilni igralci: Blaž Janc, Dragan Gajić, Darko Cingesar in Tilen Kodrin;
- zunanji igralci: Jure Dolenec, Nejc Cehte, Sebastian Skube, Dean Bombač, Staš Skube, Miha Zarabec, Gregor Potočnik, Nik Henigman in Borut Mačkovšek;
- krožni napadalci: Kristjan Horžen, Igor Žabić in Matic Suholežnik.

Komentarjev 1
  • MihaPu 16:33 26.oktober 2020.

    Slovenski reprezentant pozitiven na pozitivno tošl inekcijo.

Sorodne novice