Šport
0 ogledov

Smo v enakem položaju kot nekoč Finci

Tomaž Vnuk meni, da bodo Kazahstanci drsali manj. Žurnal24 main
Tomaž Vnuk. V tej sezoni najuspešnejši strelec hokejskega kluba ZM Olimpija. V avstrijskem prvenstvu je zbral 46 točk, od tega 14 golov in 32 podaj. O koncu kariere (še) ne razmišlja.
Kako bi ocenili dosedanji tekmi z ekipo KAC v končnici?
Obe tekmi sta bili izjemno težki,morali smo se zelo boriti, rezultat morda ni pravi odsev tega, kar se je dogajalo na ledu. Še zlasti na drugem srečanju, ko smo zmagali s 4:0. Tudi v bodoče pričakujem težek boj za uvrstitev v polfinale. Morda imamo preveč izključitev in upam, da bomo tudi mi v naslednjih tekmah imeli priložnosti igrati z igralcem več.

Kakšno je vaše mnenje o prvi sezoni Olimpije v ligi Ebel?
Po nekaj sušnih letih se je hokej vrnil nazaj v Ljubljano, sezona pa je zaenkrat zelo uspešna. Na tribune se je vrnilo kar nekaj gledalcev, upam pa, da jih bo v naslednji sezoni še več.
 
 

Derbiji med Jesenicami in Olimpijo so nekaj posebnega. Dvorane so polne, prisoten pa je dodaten naboj in motivacija. Smo dolgoletni rivali, letos pa se bomo najverjetneje pomerili v finalu DP.

Tomaž Vnuk

 
Ali zaradi lige Ebel trpi domače prvenstvo?
Večina reprezentantov res igra na Jesenicah, v Ljubljani in v tujih ligah po Evropi, vendar menim, da je domače prvenstvo vseeno zanimivo. Tekme so dobre in izenačene, kar je zelo pomembno. Mlajši hokejisti imajo lepo priložnost za dokazovanje.

Kako je vplival reprezentančni premor na vas? Bi vam ustrezalo več tekem in manj treningov pred končnico?
To je zelo težko vprašanje. Pravzaprav je odvisno od trenutnega razpoloženja. Če nisi v formi, raje oddelaš kakšen trening več, nastopiš na reprezentančnih
turnirjih ali pa čas izkoristiš za počitek. Zelo različno.

Tomaž Vnuk je v reprezentanci mesto prepustil mlajšim igralcem. © Boštjan Tacol

 
Zakaj ste prenehali igrati za izbrano vrsto?
V reprezentanci sem igral 17 let. Mislim, da je v Sloveniji zelo malo športnikov, ki se lahko pohvalijo s takšno številko. Za mano prihajajo mlajši igralci, ki so močnejši, boljši. Menim, da je pravi čas, da se naredi prostor tudi za njih.

Kakšne odnose imate s HZS? So vam dolžni kaj denarja?
Praktično s Hokejsko zvezo Slovenije že dolgo nimam nobenih odnosov, dolžni pa mi res niso nič.

Kako pa vidite sedanjo slovensko reprezentanco? Smo nekako na meji med skupinama A in B ...

V takšnem položaju je bila nekoč Finska, ki je za korak naprej potrebovala okoli 20 let. Treba je imeti dobro bazo domačih igralcev, s tem pa je tudi lažji izbor reprezentantov. Trenutno imamo enega hokejista, ki igra v ligi NHL, upam pa, da jih bo v najmočnejšem tekmovanju v prihodnosti nastopilo še kaj več. S tem bi lahko naredili preskok med osem najboljših v A skupini.

Vnuk verjame v obstanek v skupini A svetovnega hokeja. © Boštjan Tacol

 

Kakšne možnosti ima Slovenija na svetovnem prvenstvu v Kanadi?

Cilj bo obstanek v skupini A. Priložnost za to bo predvsem tekma z Latvijo, ki je vseeno favorit, a ni nepremagljiva. Ob morebitnem porazu nam ostanejo še srečanja v skupini za obstanek, kjer si lahko priborimo obstanek med elito.

Kaj vam pomenijo derbiji med Olimpijo in Jesenicami?
To so tekme, ki jih je užitek igrati. Dvorane so polne, prisoten pa je dodaten naboj in motivacija. Smo dolgoletni rivali, letos pa bi se morali pomeriti tudi v finalu državnega prvenstva.

O koncu kariere (še) ne razmišlja. © Boštjan Tacol

 
Lani ste bili član Jesenic ...
Jesenice so lani igrale v avstrijskem državnem prvenstvu. S svojim poznavanjem lige in igralcev sem jim skušal pomagati. Vendar se to ni zgodilo, saj sem zaradi poškodb malo igral.

Pred tem ste odigrali tudi sezono v dresu Alfe ...
Takrat sem imel kar nekaj težav s poškodbami, v bistvu pa je bila to rehabilitacijska sezona. Alfa je takrat prvič nastopala v ligi, gradila nov center, bilo je prijetno vzdušje.

Do kdaj imate še namen igrati?
To me zadnje časi vsi sprašujejo. Ne vem, o tem še nisem veliko razmišljal.

Imate ambicije ostati v hokeju tudi po koncu igralske kariere?
Da. Praktično sem v tem športu že celo življenje, pravzaprav od svojega četrtega leta. Rad bi ostal v hokeju, v kakšni vlogi in kako, pa še ne vem.

 
 

Rad bi ostal v hokeju, v kakšni vlogi in kako, pa še ne vem.

Tomaž Vnuk

 
Kaj bi izpostavili kot dosežek vaše kariere?
V vsakem obdobju je bilo kar nekaj vrhuncev, tudi v mlajših kategorijah. Morda je največji uspeh res naslov evropskega prvaka z ekipo Feldkirch, izjemno pa sem vesel tudi vseh lovorik v državnih prvenstvih. Tega je precej. Zadovoljen sem tudi z dosežki v in-line hokeju.

Se spominjate kakšne anekdote z vseh teh tekmovanj?
Anekdot je za celo knjigo, vendar jih bom raje zadržal zase. Ali pa za knjigo.

Po čem si vas bodo ljubitelji hokeja najbolj zapomnili?
Ne vem. Najverjetneje po mojem nosu (smeh).
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.