Šport
52 ogledov

Šok: Đoković ne bo krojil svoje usode

novak đoković EPA
Britanec Andy Murray potrebuje samo še eno zmago, da s prvega mesta na lestvici ATP izrine Novaka Đokovića.

Andy Murray je na pragu zgodovinskega trenutka za britanski tenis, potem ko je v četrtfinalu zadnjega mastersa sezone v Parizu s 7:6 (9), 7:5 premagal Čeha Tomaša Berdycha.

andy murray | Avtor: EPA EPA
Aktualni prvi igralec sveta Novak Đoković je v 15. medsebojnem obračunu prvič moral priznati premoč Hrvatu Marinu Čiliću, ki je zmagal s 6:4, 7:6(2). Hrvat se bo za uvrstitev v finale pomeril z Johnom Isnerjem, ki je v vseameriškem četrtfinalu izločil Jacka Socka s 7:6(6), 4:6, 6:4.

Đoković bi si s finalnim nastopom v Parizu zagotovil prvo mesto na lestvici ATP pred začetkom zaključnega turnirja World Tour Finals v Londonu (13. do 20. november), zdaj pa so vse niti  rokah njegovega najbližjega zasledovalca.

Sprva je kazalo, da bo moral Murray za prevzem vodstva najmanj osvojiti končno lovoriko in upati na spodrsljaj velikega rivala, s presenetljivim izpadom Đokovića pa mu za vrh zadostuje že finale.

Devetindvajsetletnik ima za seboj izjemno sezono, v kateri je osvojil sedem lovorik in samo s turnirskimi nagradami zaslužil več kot deset milijonov dolarjev. Zbral je 72 zmag in le 9 porazov ter zaigral v finalih treh grand slamov (OP Avstralije, OP Francije, Wimbledon).

V polfinalu s Tsongajem

Britančeva zmaga nad Berdychom je bila vse prej kot neposredna, saj je imel Čeh v prvem nizu na voljo šest set priložnosti, v deseti igri drugega niza pa je prišel do izenačenja na 5:5, ko je Murray že serviral za zmago. Drugi nosilec je nato v 11. igri znova odzel servis nasprotniku in se v drugem poskusu uvrstil v polfinale.

Murray se bo za finale in prvo mesto na lestivici pomeril s Kanadčanom Milosem Raonicem, ki je  s 6:2, 7:6(4) izločil Francoza Jo-Wilfrieda Tsongaja. Če mu bo uspelo, bo postal prva britanska številka ena v zgodovini svetovne teniške lestvice (od leta 1973). 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.