Šport
101 ogledov

Tri kolajne za tri slovenske rožice - in Zdravljica Tini!

Gregorin Domračeva Berger Soči 2014 olimpijske igre podelitev kolajne kolajna br
1/29
Reuters
Na sredini zgodovinski podelitvi kolajn za slovenski šport so v Sočiju na zmagovalni oder stopile kar tri slovenske olimpijke. Poleg bronastih Teje Gregorin in Vesne Fabjan je v čast zlate Tine Maze prvič na ZOI zaigrala Zdravljica.

"Bog žívi vas Slovenke, prelepe, žlahtne rožice – ni take je mladenke, ko naše je krvi dekle," je rekel že France Prešeren. Devetdeset let po prvih slovenskih nastopih na zimskih olimpijskih igrah (ZOI), ki sta jih v Chamonixu vpisala smučarja tekača Vladimir Kajzelj in Zdenko Švigelj, je Prešernova Zdravljica zadonela ob plamenici ZOI.

Tina Maze je končala 90 let slovenskih skomin in osvojila prvo zlato odličje na sredinem smuku, na današnji svečani podelitvi pa se ji bosta pridružili torkovi junakinji biatlonka Teja Gregorin in smučarska tekačica Vesna Fabjan.

Gregorinova začela odličij poln večer

Ob 17.15 se je začela podelitev biatlonskih kolajn z Gregorinovo. Slovenska tekmovalka je na zasledovalni tekmi zaostala le za Belorusinjo Darjo Domračevo in Norvežanko Toro Berger. Gregorinova je prva stopila na stopničke na velikem odru in od veselja nekajkrat poskočila z visoko dvignjenimi rokami, potem pa so ji za vrat obesili kolajno bronastega leska.

"Lahko rečem, da je bilo čakanje zelo težko, čez noč praktično nisem zaprla oči. Bila sem nervozna še bolj kot na tekmi. Sploh še ne dojamem tega, kar sem dosegla. Počasi mislim, da bo to prišlo za menoj. Zelo sem ponosna na to kolajno. Čakajo me še tekme, na katerih najraje tekmujem. Upam, da bom dosegla še kakšen podoben rezultat, kolajno težko napovem," je za TV Slovenija dejala Gregorinova, ki je napovedala, da leta 2018 v Pjeongčangu ne bo nastopila.

"Škoda, ker bom naslednje olimpijske igre gledala po televiziji, škoda, ker ne bodo malce prej. Menim, da so prava biatlonska leta tista, v katerih sem sedaj in ne verjamem, da bi lahko bila še štiri leta na vrhunskem nivoju."

"V kolajni vsa leta trdega dela"

Fabjanova je skupaj z Norvežankama Maiken Caspersen Fallo in Ingvild Flugstad Østberg na oder prišla s širokim nasmeškom in z drugo bronasto kolajno slovenskih športnikov na letošnjih OI pozdravila navzoče, med katerimi se je znova svetilo veliko prepoznavne svetlo zelene barve.

"Mozaik se je sestavljal, vse skupaj sem podoživljala skozi celo noč in do jutra nisem mogla zatisniti očesa. Ja, zdaj jo imam tu okrog vratu. Je precej težka in v njej so vsa leta trdega dela in res sem presrečna," je po podelitvi za slovensko državno televizijo dejala Fabjanova.

"Res je prekrasen občutek, sploh zato, ker je bilo veliko Slovencev, mojih sotekmovalcev, hokejistov in vseh ostalih na podelitvi ... Res je lepo videti slovenske bunde med vso to množico. Čudovit pogled je na toliko ljudi, še bolje pa je biti tu ob morju, kjer je res čudovita kulisa. Malce bolj mi je že jasno, kaj sem dosegla. Res je nekaj neverjetnega in še vedno nimam tistih pravih besed. Enostavno skušam čim bolj uživati. Čestitk nisem preštela, vseh niti še nisem prebrala, a se zahvaljujem vsem. Lepo je videti, da ljudje stojijo za mano in se veselijo skupaj z mano."

Tina na oder s poljubčki

Ob 18.10 so na veliki oder z nekaj zamude prišle še alpske smučarke na čelu s Črnjanko Mazejevo, ki je vodila kolono in med slovensko obarvano občinstvo pošiljala poljubčke. Po Švicarki Lari Gut, ki je osvojila bron, sta na najvišjo stopničko skočili še njena rojakinja Dominique Gisin in Mazejeva.

Maze Gisin Gut podelitev medalja kolajna smuk Soči olimpijske igre | Avtor: Reuters Reuters
Tina je na najvišjo stopničko po ruski izgovorjavi svojega imena stopila prva, v smehu ji je sledila Gisinova. Zdravljica je po Sočiju zadonela prva, sledil ji je Švicarski psalm. Slovenska zastava je plapolala nad obema švicarskima, medtem ko je Zdravljica zadonela v dveh (daljših) kiticah. Črnjanka je prepevala z zbranimi rojaki, medtem ko so Gisinovo oblile tudi solze.

"Upam, da ste 'fejst' peli"

"Zmagati je vedno 'top'. Ogromno mi pomeni slišati himno, to je po tekmi nekaj, česar si želi vsak športnik. Upam, da ste vsi 'fejst' peli," je za TV Slovenija občutke po slavnostni prireditvi strnila Mazejeva.

"Med himno sem razmišljala o tem, kar govori. Mislim, da so čudovite besede, ki jih zelo čutim in so mi zelo pri srcu. Februar je vedno moj mesec, bi lahko rekli, februarja sem prikazala vse svoje najboljše vožnje. Vedela sem, da bom v februarju v boljši formi kot na začetku sezone, ampak iti tako visoko je velika stvar in mi ogromno pomeni. Kolajna je res težka, mislim, da celo bolj, kot tista v Vancouvru. Važno pa je to, da je zlata. (smeh) Pred menoj so še tri pomembne tekme, na katerih si želim gotovo prikazati vse najboljše, ampak sem sem prišla po zlato in te sanje so se mi z današnjim dnem uresničile. Razplet tekme je bil neverjeten. Bilo je zelo 'na knap', tako kot vedno na olimpijadi. Bil je 'fotofiniš', kot v atletiki ali katerih drugih športih. Ampak tako je – je pa danes nasmeh na dveh obrazih."

Madžarska zamenjala Slovenijo

Prvo slovensko kolajno v Sočiju je sicer že v nedeljo osvojil smučarski skakalec Peter Prevc, ki je bil srebrn na srednji napravi. Slovenija je doslej veljala za državo z največ kolajnami z ZOI brez zlata, po podatkih podjetja Infostrada Sports, ki v svet ažurno pošilja statistične športne podatke, pa zdaj to mesto pripada Madžarski. Ta je doslej na zimskih igrah zbrala dve srebrni in štiri bronaste kolajne.

Komentarjev 1
  • maresem 20:31 12.februar 2014.

    Ko je treba kaj pohvalit, ni pa nobenega komentarja?! Bravo dekleta! Iskrene čestitke!!!