Šport
3375 ogledov

Trump pomilostil mrtvega boksarja

Donald Drump
Ameriški predsednik popravil krivico.

Ameriški predsednik Donald Trump je v četrtek posmrtno pomilostil prvega temnopoltega svetovnega prvaka v boksu Jacka Johnsona, ki so ga pred 100 leti aretirali in zaprli za skoraj leto dni zaradi kršenja zakona o morali. Njegova pranečakinja Linda Haywood se je desetletja borila za tak ukrep, ki ga je uresničil šele Trump.

Johnson je šel ameriškim belcem v nos, ker je imel bela dekleta in leta 1912 so ga aretirali po določilu zakona o javni morali iz leta 1910. Tako imenovani Mannov zakon je bil sprejet za boj proti prostituciji in spolnemu suženjstvu in je med drugim prepovedal prevažanje neporočenih žensk preko državnih meja znotraj ZDA. Johnson se je peljal naokrog s svojim belim dekletom Lucille Cameron, ki je kasneje postala njegova soproga.

Mannov zakon se je zlorabljal za rasizem in v zaporu so končali povsem nedolžni ljudje samo zato, ker so iz države v državo na primer peljali prijateljico ali prijateljice. Če sta se peljala ljubimca, je v zaporu lahko končala tudi ženska.

Jack Johnson | Avtor: Profimedia Profimedia
Ob podpisu pomilostitve leta 1946 umrlega Johnsona se je Trumpu v Beli hiši pridružila Haywoodova skupaj s številnimi boksarji in aktivisti na čelu s filmskim igralcem Sylvestrom Stallonejem, ki je s filmi o boksarju Rockyju storil verjetno vsaj toliko za popularizacijo tega športa v ZDA kot Mohamed Ali in drugi boksarji. Prišel je tudi boksar Lennox Lewis in boksarski funkcionarji.

Za Johnsonovo pomilostitev so si prizadevali številni politiki med njimi republikanski senator iz Arizone John McCain pa nekdanji vodja senatne večine demokrat Harry Reid iz Nevade, tudi sam nekdanji boksar. Trump je nato opozoril in menil, da so vsi pričakovali, da ga bo pomilostil predsednik Barack Obama, vendar se to ni zgodilo.

Johnson se je rodil leta 1878 v Teksasu staršema, ki sta bila nekdanja sužnja. Postal je svetovni prvak težke kategorije, ampak le med temnopoltimi boksarji, saj ameriške boksarske zveze v tistih časih temnopoltim niso dovolile uradnih dvobojev za svetovnega prvaka z belci. Ampak Johnson ni imel le hitrih rok temveč tudi vztrajen jezik in po dveh letih izzivanja svetovnega prvaka Kanadčana Tommyja Burnsa je ta pristal v dvoboj - v Avstraliji.

Johnson ga je leta 1908 premagal po sodniški odločitvi v 14 rundah, ker je morala dvoboj zaradi nemirov prekiniti policija. Amerika je nato iskala belega junaka, ki bi Johnsonu vzel šampionski pas in leta 1910 je prišlo do dvoboja stoletja z Jamesom Jeffriesom, ki je prišel v ring iz upokojitve. Johnson ga je tepel 15 rund in ga večkrat spravil na tla, nakar je Jeffries dvoboj predal.

Jack Johnson | Avtor: Profimedia Profimedia
Po dvoboju je prišlo do rasnih nemirov, ki so jih izzvale izgubljene iluzije belcev o rasni premoči. Johnson pa jim je potem še dajal soli na svežo rano z belimi dekleti. Kongres je sprejel številne resolucije za njegovo pomilostitev, nazadnje leta 2015, vendar predsedniki pred Trumpom niso storili ničesar.

Komentarjev 2