Šport
13 ogledov

Turki odpihnili Slovenijo iz četrtfinala

Rizvic Becirovic Vidmar Dragic zalost razocaranje
1/29
Reuters
Slovenija je bila na premierni četrtfinalni tekmi svetovnega prvenstva nedorasel tekmec Turčiji (68:95). Nezgrešljivi domačini odhajajo v polfinale, kjer bodo igrali s Srbijo. Slovenci najprej proti Španiji.
NE SPREGLEJTE
Vse o aktualnem dogajanju na svetovnem prvenstvu v Turčiji lahko spremljate na našem miniportalu Turčija 2010. TUKAJ.

Košarkarji Slovenije se prerešetani poslavljajo od boja za kolajne na svetovnem prvenstvu v košarki. Domačini Turki so bili za vsaj dva razreda boljši nasprotnik in odhajajo v polfinale, kjer jih bodo tudi Srbi težko zaustavili. Varovancem Memija Bečirovića zdaj ostaja boj za mesta od 5 do 8, kjer se bodo najprej, v petek, pomerili s starimi znanci Španci. POGLEJTE SI GALERIJO IZ ISTANBULA

Pripravili smo se, da bomo mi Turčijo napadli, zgodilo pa se je povsem obratno. Fantje mentalno niso bili pripravljeni za to tekmo. Zakaj? To bom skušal dognati do naslednje tekme.
Memi Bečirović

Če so se pred obračunom v nabito polni dvorani Sinana Erdema vsi bali famozne turške cone, pa varovancem Bogdana Tanjevića le-te niti ni bilo treba preveč prakticirati. Brezzobi slovenski napad je ostajal brez odgovora na 40-minutni "presing" Turkov, ki so za nameček zadeli praktično vsak met. Začelo se je dobro in kapetan Jaka Lakovič je v prvi minuti s trojko izničil prosta meta Heda Türkogluja ter povedel zelene v vodstvo, z novim metom z razdalje Boštjana Nachbarja pa so Slovenci pobegnili na plus štiri (10:6). Toda od tam naprej je šlo le še navzdol.

Turki so zadevali z vseh položajev, na žalost predvsem za tri točke, kjer Slovenci niso imeli odgovora, domačini pa so prihajali do povsem odprtih metov. In niso grešili. Prva četrtina (14:27) je bil le uvod v rešetanje slovenske mrežice in s koši Ersana Ilyasove (do polčasa 14 točk) in Türkogluja (9) so Turki povedli tudi s plus 21, prednost pa je ob polčasu znašala 19 točk (31:50).

Slovenci se tudi v nadaljevanju niso popravili, medtem ko je Tanjević poskrbel, da je prednost ostajala enako visoka. Turki so pametno prodirali pod koš in izsiljevali osebne napake, medtem ko Slovencem met nikakor ni stekel. Praktično celoten drugi polčas so tako Turki lahko odigrali povsem "turistično" in s pol moči mirno privedli tekmo do konca. Tako se je končalo z visokim porazom, ki je razgalil vse pomanjkljivosti slovenskega moštva. Kljub vsemu velja poudariti, da je Slovenija izgubila proti ekipi, ki je skupaj pod taktirko Tanjevića plansko zorela kar šest let. Primerjajte to z moštvom Memija Bečirovića, ki je dobival odpoved za odpovedjo, in v Turčijo spet povedel močno oslabljeno moštvo. Rezultat je znan.

Izjave po tekmi (STA):

Odigrali smo najboljšo tekmo na prvenstvu. Sicer smo jih že nekaj odigrali dobro, toda ta je bila zagotovo najboljša. Borili smo se kot nori.
Bogdan Tanjević

Memi Bečirović, selektor Slovenije:
"Zmaga Turčije je povsem zaslužena. Bila je boljša vseh 40 minut. Ključen je bil začetek tekme, saj smo hitro prišli v zaostanek in nato se nismo več znašli. Pripravili smo se, da bomo mi Turčijo napadli, zgodilo pa se je povsem obratno. Fantje mentalno niso bili pripravljeni za to tekmo. Zakaj? To bom skušal dognati do naslednje tekme."

Bogdan Tanjević, selektor Turčije:
"Odigrali smo najboljšo tekmo na prvenstvu. Sicer smo jih že nekaj odigrali dobro, toda ta je bila zagotovo najboljša. Borili smo se kot nori, saj je šlo za zgodovinsko tekmo. Ponosen sem na svoje igralce, saj so do potankosti izpolnili vse zadolžitve. Zavedam se, da so se pričakovanja zdaj še povečala, zato bomo skušali proti mladi in nadarjeni ekipi Srbije narediti korak v finale."

SP v košarki, četrtfinale:

Turčija : Slovenija 95:68 (71:43, 50:31, 27:14)

* Dvorana Sinan Erdem, gledalcev 15.500, sodniki: Carrion (Portoriko), Jordan (ZDA), Maranho (Brazilija).
* Slovenija: Slokar 10 (2:2), Lakovič 8 (2:2), Bečirović 16 (8:8), Nachbar 16 (4:4), Dragić 5 (2:4), Zupan 3, Brezec 10 (2:3).
* Turčija: Akyol 2, Guler 12, Onan 10, Ilyasova 19 (2:2), Erden 6 (2:5), Tunceri 10 (2:2), Savas 8 (2:3), Gonlum 4 (2:2), Arslan 5 (0:2), Asik 9 (5:8), Turkoglu 10 (6:8).
* Prosti meti: Slovenija 20:25, Turčija 21:32.
* Met za dve točki: Slovenija 12:33, Turčija 22:31.
* Met za tri točke: Slovenija 8:23 (Lakovič 2, Bečirović 2, Nachbar 2, Zupan, Dragić), Turčija 10:17 (Ilaysova 3, Onan 2, Guler 2, Tunceri 2, Arslan).
* Skoki: Slovenija 29 (18 + 11), Turčija 31 (27 + 4).
* Osebne napake: Slovenija 23, Turčija 22.
* Pet osebnih napak: Vidmar (39.).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.