Šport
16 ogledov

V težavah zaradi finančnega fair playa

Gerrard Henderson Lambert Manchester United Liverpool Champions cup EPA
Pri Uefi so od sedmih klubov zahtevali pojasnila ob kršitvah finančnega fair playa. Med njimi so tudi velikani Inter, Liverpool, Monaco in Roma.

Omenjena četverica klubov se je v tej sezoni vrnila v evropska tekmovanja, niso pa dosegla kriterij finančnega fair playa, ki zahteva, da klubi ne smejo imeti finančnih izgub v višini 45 milijonov evrov v triletnem obdobju od 2011 do 2014.

Poleg Interja, Liverpoola, Monaca in Rome so se pod drobnogledom znašli še turški Bešiktaš, tekmec Maribora v Ligi prvakov Sporting iz Lizbone ter Krasnodar. Vsi klubi so oddali poročila za leti 2012 in 2013, ki pa niso ustrezala kriterijem, pri Fifi zato zdaj zahtevajo podrobnejšo obrazložitev, klube pa lahko doleti kazen, tudi na primer izključitev iz evropskih tekmovanj. 

“Ti klubi bodo morali posredovati dodatna pojasnila v oktobru in novembru. Po zadnjem roku bodo nato sprejete odločitve o nadaljnji komunikaciji ali ukrepih za odpravo nepravilnosti," so zapisali pri Evropski nogometni zvezi.

Pred to sezono sta bila zaradi kršenja finančnega fair playja sicer denarno s 60 milijoni evrov kaznovana Manchester City in Paris Saint-Germain, ki sta v Ligi prvakov morala prijaviti tudi manj igralcev kot tekmeci. Oba kluba Uefi nista zadovoljivo pojasnila visokih finančnih izgub.

Še pet evropskih klubov – Bursaspor, CFR Cluj, Astra Giurgiu, Budućnost Podgorica in Ekranas – (še) ne bo prejelo nagrad za uspeh v tekmovanjih, saj so v preiskavi zaradi neizpolnjevanja obveznosti do zaposlenih ali zunanjih partnerjev. Pri Uefi sicer trenutno obravnavajo kar 115 primerov, kjer se pojavljajo nepravilnosti v povezavi s financami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.