Šport
53 ogledov

V Velenju eden največjih zvezdnikov

Wayde van Niekerk EPA
Velenje bo v torek, 20. junija, gostilo osrednje slovenske atletsko tekmovanje leta; na 22. mednarodnem mitingu bo nastopil tudi svetovni rekorder in olimpijski zmagovalec Južnoafričan Wayde van Niekerk, ki bo v Londonu avgusta branil naslov svetovnega prvaka na 400 m.

Južnoafričan Wayde van Niekerk bo tekel v tretji skupini teka na 100 m, s katero bodo ob 21.15 končali miting, med udeleženci zaključnega teka pa ne bo ta čas najboljšega slovenskega atleta Luke Janežiča, ki je nastopil v nedeljo na diamantni ligi v Stockholmu.

Van Niekerk je lani v Riu de Janeiru olimpijsko zlato osvojil s svetovnim rekordom 43,03 sekunde in izboljšal prejšnji najboljši čas na stadionski krog enega najboljših športnikov vseh časov Michaela Johnsona iz leta 1999. Štiriindvajsetletni Wayde van Niekerk je edini atlet v zgodovini, ki je 100 m tekel pod 10 sekundami, na 200 m pod 20 sekundami in 400 m pod 44 sekundami.

Prva članska tekmovanja bodo v Velenju sicer že ob 15.30, ko bo na programu skupina B v skoku s palico ob 15.30, ob 18.50 pa se bodo v tej disciplini pomerili še najboljši člani in članice v skupni A. Slovenski rekorder Robert Renner, lani tretji na EP v Amsterdamu, bo imel za tekmeca tudi evropskega dvoranskega prvaka Poljaka Piotra Liska, bronastega na svetovnem prvenstvu Pekingu 2015. Edina slovenska atletska finalistka lani v Riu de Janeiru Tina Šutej je favoritinja za zmago v ženski konkurenci.

Še ena olimpijska zmagovalka

Na startni listi je tudi druga aktualna olimpijska zmagovalka, Hrvatica Sandra Perković, ki je bila prva tudi na OI v Londonu 2012 v metu diska in je zaradi svoje prevlade v svoji disciplini ena najboljši atletinj na svetu v zadnjem obdobju. Disk je na programu ob 20. uri, ko bo imela slovenska rekorderka Veronika Domjan lepo priložnost, da bi se približala ali celo izpolnila normo za SP v Londonu, od katere je bila sicer na zadnji tekmi v Novi Gorici precej oddaljena.

Že ob 16.30 se bo začela za slovensko atletiko ena najzanimivejših disciplin, saj bo tedaj na programu met kopja. Slovenska rekorderka Martina Ratej bo imela za največjo tekmico za končni uspeh Turkinjo Edo Tugsuz, ki ima ta čas najboljši izid sezone na svetu (67,21 m); Ratejeva je šesta (64,52 m).

V teku na 400 m, kjer se bosta predstavili tudi obetavni Slovenki Anita Horvat, udeleženka dvoranskega EP marca letos v Beogradu, in Agata Zupin, ki že ima normo za SP v Londonu, ima daleč najboljši prijavljeni izid Lydia Jele iz Bocvane. Med atleti je na tej razdalji favorit njen rojak in dvakratni afriški prvak Isaac Makwala. Hrvat Filip Mihaljević, bronast na lanskem dvoranskem SP, bo prvi favorit suvanja krogle.

Močna bo zasedba v teku na 800 m, kjer bo imel ta čas najhitrejši Slovenec Jan Petrač za tekmeca Amela Tuko iz Bosne in Hercegovine, bronastega na prejšnjem SP v Pekingu, ter Antoinea Gakemeja iz Burundija, aktualnega svetovnega dvoranskega podprvaka. Tudi sicer bo imela večina slovenskih atletov in atletinj zelo ugledno mednarodno družbo in lepo priložnost, da jih to "potegne" k še boljšim izidom.

Miting se bo uradno začel s slovesnim odprtjem nove atletske steze na stadionu Ob Jezeru. Tekma od lani nima več licence najvišje ravni mitingov Evropske atletske zveze (EA). Letos bo miting druge ravni EA, saj zaradi bistvenega zmanjšanja sredstev ni možno zagotoviti vseh standardov najvišje ravni EA.

Za letos bo na voljo za izvedbo tekme 80.000 evrov, slabih 10 odstotkov manj kot lani, ter pol manj kot v najboljših časih še pred nekaj leti. Vrednost investicije v prenovo atletske steze, ta je bila zgrajena leta 1993, je bila 164.800 evrov, velenjska občina je od tega prispevala 124.480 evrov, 40.320 pa Fundacija za šport.

Miting Velenje | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.