Šport
55 ogledov

V zadnjih minutah nadoknadili pet golov

Blaž Blagotinšek EPA
Proti Tuniziji so Slovenci računali še na četrto zmago. Do te niso prišli, so pa Slovenci v zadnjih minutah izvlekli remi z 28:28 (15:13).

Slovenski rokometaši so z odliko opravili prvi del naloge na svetovnem prvenstvu v Franciji. Po treh tekmah z Angolci, Islandci in Makedonci v skupinskem delu tekmovanja so si s tremi zmagami že izborili nastop v osmini finala, tokrat pa so se pomerili s Tunizijci. Ti so imeli dan počitka več.

Že pred dvobojem se je vedelo, da morebiten poraz ne bi bil tragičen, odločitev o zmagovalcu skupine B bo padla na četrtkovi tekmi s Španci, ki se bo pričela ob 20.45. Slovenski rokometaši se se pred tokratnim obračunom trikrat pomerili s Tunizijci na svetovnih prvenstvih: v Nemčiji 2007 so zmagali, v Tuniziji 2005 igrali neodločeno, v Franciji 2001 pa izgubili.

Selektor Veselin Vujović je že pred tekmo napovedal, da bo skušal nekoliko spočiti nosilce igre, več priložnosti pa bodo tako dobili rokometaši, ki so doslej igrali nekoliko manj. Dvoboj se je začel z ubranjenim strelom Niku Henigmanu, Tunizijci pa so na drugi strani v svojem prvem napadu uspeli ugnati Urha Kastelica.

Slovenija je prvič povedla na začetku 6. minute, ko je za 4:3 po protinapadu zadel Vid Kavtičnik. To je bil že njegov tretji gol na tekmi. Tunizijci so nato izkoristili izključitev Henigmana in najprej izenačili, po prečki Boruta Mačkovška je sledil njihov hiter protinapad za vodstvo, nato pa so že vodili za dva gola. Blaž Blagotinšek je v teh minutah zapravil dva strela s šestih metrov, v tretjem poizkusu pa je izsilil sedemmetrovko, ki jo je izkoristil Kavtičnik (5:6). Po prvi obrambi Kastelica je izid izenačil Miha Zarabec.

Miha Zarabec | Avtor: EPA EPA

Slovenija je nato povedla za dva zadetka. Po ukradeni žogi in protinapadu je zadel Henigman, isti igralec pa je poskrbel za 8:6. Po dveh zadetkih Blaža Janca je bil v 20. minuti izpisan rezultat 12:10, tunizijski zvezdnik Issam Tej pa si je zaradi grobega naleta nad Zarabcem prislužil rdeči karton.

V 25. minuti je pri izidu 14:12 Kastelic najprej zaustavil strel s sedmih metrov, nato pa je ubranil še strel z levega krila. Na drugi strani je Mačkovšek poskrbel za +3 slovenske izbrane vrste. Sledila je minuta odmora za tuniizijsko stran. V zadnjih minutah sta bila razpoložena vratarja, Tunizija pa je prišla na dva gola zaostanka.

Vujovićevi izbranci so slabše odprli drugih 30 minut. Tunizijci so hitro izenačili, na začetku 34. minute pa tudi povedli s 17:16. Imeli so tudi napad za še višje vodstvo, a je Kastelic ubranil, na drugi strani pa zadel Jure Dolenec. Afričani so zapravili še naslednje tri napade, Slovenci le enega, v polno pa sta zadela Gašper Marguč in Mateg Gaber. A prišle so tudi neučinkovite minute Slovenije v napadu, po desetih minutah drugega polčasa je Tunizija vodila z 20:19, v 42. minuti pa prvič v drugem polčasu tudi z dvema goloma prednosti.

V gol je prišel Matevž Skok, a tudi on ni mogel zaustaviti naleta Tunizijcev. Ti so povedli že za tri, ob tem pa je bil izključen tudi Darko Cingesar. Minuto odmora je zahtevala slovenska klop. Slovenija je imela v 50. minuti napad za gol priključka, a je ob izgubljeni žogi in praznih slovenskih vratih znova prišlo do treh zadetkov zaostanka, nato pa je Tunizija povedla celo s 26:22.

Vid Kavtičnik | Avtor: EPA EPA

Slovenija ob razpoloženem tunizijskem vratarju ni uspevala priti bližje, v 55. minuti pa je znova dobila gol v prazno mrežo (23:28). Slovenija je kasneje prišla do treh golov zaostanka, Janc pa je slabe štiri minute pred koncem zastreljal protinapad. Minuto kasneje je Cingesar le zadel za 26:28, tik pred začetkom zadnje minute pa je Zarabec iz sedmih metrov zabil za 27:28.

Šestintrideset sekund pred zadnjim piskom sirene je tudi Tunizija vzela minuto odmora, po zgrešenem strelu pa so imeli Slovenci še 19 sekund za izenačenje. To je prinesel Janc osem sekund pred iztekom tekme, ko je po cepelinu in podaji Zarabca zadel za točko. Strel Tunizijcev s sredine igrišča je namreč zletel mimo.

V slovenski reprezentanci sta bila najbolj učinkovita Vid Kavtičnik s sedmimi in Blaž Janc s šestimi goli.

Ob neodločenem izidu je v osmino finala že napredovala Makedonija.

Svetovno prvenstvo, skupina B, 4. kolo:

Slovenija : Tunizija  28:28 (15:13) 

Lestvica:
1. Slovenija            4  3  1  0 125:100 7
2. Španija              3  3  0  0   95:66  6
3. Makedonija        3  2  0  1   87:81  4
4. Tunizija             4  0  2  2 101:110 2
5. Islandija            3  0  1  2   68:75  1
6. Angola              3  0  0  3   69:115 0
Komentarjev 1
  • porko2 19:38 17.januar 2017.

    Domov naj gredo. Nimajo kaj tam iskat.