Svet
243 ogledov

V Španiji kradli otroke

dojenček Shutterstock
Španske oblasti so razkrile novo afero s posvojitvami - več kot 30 ljudi naj bi sodelovalo pri prodaji najmanj 28 maroških dojenčkov španskim parom med letoma 1977 in 1985. Večina vpletenih je že umrla, uradno osumljenih je tako 19 ljudi.

V okviru preiskave od leta 2011 so španske oblasti odkrile 28 primerov dojenčkov, rojenih v Maroku ali španski enklavi Melilla, ki so jih prodali bogatim španskim parom, ki niso mogli imeti otrok. Cena za dojenčke naj bi se gibala med 1200 in 6000 evri, je sporočilo špansko notranje ministrstvo.

 

Nekaj dojenčkov so pridobili od nosečih Maročank, ki so želele, da bi njihovi otroci živeli v bogatem okolju in so rodile v Melilli. Ostale so s sodelovanjem babic in zdravnikov dobili v bolnišnicah v mestih Nador in Oujda. Več podrobnosti policija ni razkrila.

 

12 osumljencev je že umrlo, med drugim tudi nuna in trije člani zdravstvenega osebja. Ostalih, ki so bodisi že zelo stari ali pa slabega zdravja, niso priprli.

 

Prav tako je policija našla 14 posvojenih otrok, od katerih nekateri niso vedeli, da so bili posvojeni.

 

Materam kradli otroke

 

Tovrstne posvojitve imajo v Španiji dolgo zgodovino. Med 40. in 90. leti minulega stoletja so mreže, ki so jih sestavljali zdravniki, medicinske sestre, babice, nune, duhovniki, uradniki in drugi, po navedbah predstavnikov žrtev materam ukradle več deset tisoč otrok.

 

Prevare na področju posvojitev so se začele po španski državljanski vojni med letoma 1936 in 1939, po kateri je oblast prevzel desničarski general Francisco Franco. Ženskim privrženkam nasprotnega levega tabora so po nekaterih ocenah odvzeli okoli 30.000 dojenčkov in majhnih otrok.

 

Dali so jih v posvojitev ali poslali v sirotišnice in druge ustanove, da bi jih "očistili" "rdeče" dediščine in jih vzgojili kot konservativne katolike.

 

Praksa, ki je kasneje pridobila bolj dobičkonosne razsežnosti, se je nadaljevala vse do 90. let minulega stoletja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.