Šport
47 ogledov

"Vsi pričakujejo, da ga bom razbil"

Dejan Zavec tudi tokrat zaključne nianse pili v tradicionalni pripravljalni bazi Žurnal24 main
Slovenskega boksarskega prvaka Dejana Zavca smo poklicali v Magdeburg, kjer se pospešeno pripravlja na obračun z Američanom Paulom Delgadom. Mr. Simpatikus že komaj čaka na 18. februar.
Morda se komu zdi, da sem se nekoliko oddaljil od vsega dogajanja v zadnjem času, toda to moram zanikati.
Dejan Zavec

Čez nekaj dni bo Slovenijo spet zajela "Zavec manija". Stožice pa se bodo 18. februarja znova spremenile v boksarsko areno, ki ji ni para. Ptujčan Dejan Zavec bo takrat še tretjič v karieri branil naslov svetovnega prvaka po verziji IBF v velterski kategoriji. Po Argentincu Rodolfu Martinezu in Poljaku Rafalu Jackiewiczu mu bo pas poskušal odvzeti še Američan Paul Delgado. Kaj pred dvobojem, ki mu lahko odpre vrata v ZDA, razmišlja Mr. Simpatikus, preberite v spodnjem intervjuju.

Kako potekajo priprave v Nemčiji? Verjetno ste zdaj že v zaključni fazi?
Že drugi teden zapored potekajo sparingi. Od ponedeljka naprej je veliko lažje kot prejšnji teden, saj vse skupaj prilagajamo na nasprotnika. Prejšnji teden je bil sparing veliko bolj splošen in nismo šli v podrobnosti.

Na torkovo novinarsko konferenco, kjer so razkrili ime vašega naslednjega nasprotnika, ste se vključili prek skypa. To ni ravno praksa pred boksarskimi dvoboji.
Morda se komu zdi, da sem se nekoliko oddaljil od vsega dogajanja v zadnjem času, toda to moram zanikati. Ne gre za nikakršno novost ali kaj podobnega. Gre zgolj za to, da sem se predal treningu, kajti v zadnjem obdobju zaradi vseh obveznosti nisem imel dovolj časa za trening, zato smo se skupaj z ekipo odločili, da moram izbrati, kaj bom počel, in seveda sem se znova odločil za trening. Za skype sem se odločil predvsem zaradi tega, ker bi mi pot v Slovenijo in nazaj vzela preveč moči. Tako smo nekako našli ta kompromis. Vsem skupaj pa bi se zahvalil, da ste mi šli na roko, da lahko nemoteno treniram.

Omenili ste že številne obveznosti. Ob koncu lanskega leta ste bili praktično po vsej Sloveniji, kjer ste pobirali različne nagrade (športnik leta, Slovenec leta). Vam je to dalo ali odvzelo moč?
Eno in drugo. Bilo pa je res zelo veliko obveznosti, preprosto preveč, tako do medijev in navijačev kot do sponzorjev. Moje zasebno življenje je bilo zaradi tega potisnjeno v ozadje, saj mi je zaradi vsega skupaj zmanjkovalo časa.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Dejali ste, da nimate težav s poškodbami. Vam tokrat lahko verjamemo, potem ko ste proti Jackiewiczu poškodbo skrivali povsem do konca?
Tokrat so dejstva povsem drugačna kot takrat, saj sem pred borbo z Jackiewiczem to moral skrivati. Danes tega ne bi skrival. Poškodbo sem takrat skrival tudi zaradi tega, ker sebi nisem želel priznati, da sem poškodovan. Tokrat povsem iskreno povem, da sem imel manjše težave z ramo, občasno začutim tudi komolec, a je to v tako majhni meri, da sploh ni omembe vredno, tako da lahko rečem, da je trenutno stanje perfektno.

Za to se bo moral prekleto dobro potruditi, ampak jaz bom tako kot vedno do zdaj naredil vse za zmago in za to, da Delgado tega pasu ne bo odnesel v ZDA.
Dejan Zavec

Kondicijski trener Tomi Jagarinec je omenjal tudi čarovnijo, s katero ste se izogibali vsem poškodbam.
Zadnje leto je bilo zame, kar se tiče poškodb, zelo črno. Morali smo najti predvsem psihično pripravljenost in stabilnost, kajti zaradi poškodbe je prišlo do nekaterih omejitev določenih elementov treninga. Čarovnija vsega skupaj je bilo potrpljenje in pa tudi utrjevanje nekaterih mišic, ki so prevzemale naloge prvotnih mišic. To pa mi je vzelo zelo veliko časa.

Kot tretji vam bo naslov svetovnega prvaka poskušal odvzeti Američan Paul Delgado.
Tu ne morem mimo ene stvari, saj je bilo že veliko kritik in vprašanj glede izbire nasprotnika. Prvo dejstvo je, da nasprotnika ne izbiram sam. V Sloveniji je zelo znano ime Andre Berto, ki je pogosto boksal s precej slabšimi boksarji kot jaz, pa ga nihče ne graja. Moram povedati tudi to, da sam ne vem, kako so mi našli tokratnega nasprotnika, in me tudi ne zanima, čeprav imam pomisleke. Seveda pa ne gre za podcenjevanje, saj se je treba zavedati dejstva, da je nekdo, ki je tik pred tem, da gre v zgodovino boksa in dobi možnost, da gre na sam vrh boksa, zagotovo velik izziv. Kot pa sem danes izvedel, so se z njim pogovarjali že sredi novembra, tako da je res maksimalno pripravljen. Nasprotnika bom vzel tako kot vsakega, saj sem imel velikokrat težave z nižje rangiranimi nasprotniki. Lestvica pa je zame sicer zelo relativna. Le spomnimo se, kje sem bil jaz pred naslovom svetovnega prvaka.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Ali to pomeni, da kljub dvema uspešnima ubranitvama naslova še vedno niste prepričali strokovnjakov onkraj luže?
Lansko leto je bilo zame zaradi vseh težav s poškodbami zelo težko. Zaradi tega bi bilo morda malce nesmiselno že takoj boksati z enim od najboljših. Seveda pa ni kar tako lahko dobiti veliki dvoboj, kot si vsi predstavljajo. Sprva se je treba dokazati. Vsekakor pa verjamem, pričakujem in vem, da je to vstopna viza v ZDA, kot je že agent (Ulf Steinfroth, op. p.) omenil, bo dvoboj najverjetneje prenašal tudi ameriška televizija. Treba je pač iti skozi neko sito. Tudi Američani vse skupaj delajo zelo premišljeno in gledajo, kdo pride k njim. Vsekakor pa verjamem, da je to začetek zgodbe in da se bo moral v prihodnosti marsikdo ugrizniti v jezik. Pogosto tudi sam ne vem, kaj se dogaja v zakulisju. Sam ostajam pri svojem delu, ki je boks. To sem se naučil tudi v zadnjih dneh, ko sem poskušal izvedeti, kdo je moj nasprotnik, in sem velikokrat dobil odgovor, da je moje delo boksati, drugo pa bodo izpeljali oni. Tega mišljenja sem se prijel, saj mi le to prinaša mir. Vsekakor pa verjamem, da bom s svojim delom in trudom tiste, ki skrbijo za te stvari, prisilil, da se bom tudi jaz enkrat boril z najbolj zvenečimi imeni.

Tu ne morem iti mimo ene stvari, saj je bilo že veliko kritik in vprašanj glede izbire nasprotnika. Prvo dejstvo je, da nasprotnika ne izbiram sam.
Dejan Zavec

Boksarski trener Sašo Taraniš mi je dejal, da bi bilo dobro, da Delgada razbijete in tako pokažete Američanom, kdo je Dejan Zavec.
Zame je to še dodaten pritisk, saj skoraj vsi pričakujejo, da se bo to zgodilo. Tudi sam se zavedam, da bi bilo to dobro, in potrjujem Saševe besede. S tem bi si lahko pridobil neko zaupanje. Jaz v glavi nimam predčasne zmage, a se bom zanjo potrudil in je bom zelo vesel. Treba pa je vedeti, da je tudi tisoči boksar na svetu lahko tako težaven kot prvi. Sam se zavedam, kaj je boks in da lahko tudi od 145. na svetu dobiš en udarec, ki spremeni celotno igro.

V karieri še niste boksali z Američanom. Bo to kakšna ovira?
Verjamem, da ne bo, saj boksarjev nimam razvrščenih po kategorijah. Najverjetneje bo stil nekoliko drugačen. V posnetkih, ki mi jih je uspelo pogledati, sem s o tem tudi prepričal.

Na lestvici borec zaseda šele 145. mesto. Je to realni odsev njegove kakovosti?
Obstajajo športi, kjer je vse znano vnaprej, a s tem nikakor ne želim nobenega športa dajati v nič. Tudi v boksu je zelo veliko znanega vnaprej, toda vse ni vedno samoumevno. Spomnimo se borcev, ki so boksali s tretjerazrednimi nasprotniki in izgubili. Zaradi tega se s tem sploh ne obremenjujem, in kot sem že dejal, lahko tudi 145. na svetu premaga najboljšega.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Delgado je dejal, da želi pas verzije IBF vrniti v ZDA. Kaj bi mu odgovorili?
Za to se bo moral prekleto dobro potruditi, ampak sam bom tako kot vedno do zdaj naredil vse za zmago in za to, da Delgado tega pasu ne bo odnesel v ZDA. Če mu bo uspelo, mu bom pošteno čestital, ampak verjamem, da pas ostaja pri meni. Ne dam ga, saj sem moral zanj preveč trdo garati.

Vem, da neradi govorite o denarju. Ali lahko vsaj primerjate zneske, ki so bili v igri za Jackiewicza, in zdajšnje? Vaš agent Ulf Steinforth je dejal, da še vedno niste na vrhuncu.
Menim, da bi bilo nespametno delati se pomembnega, kako bogat sem. Veliko bom zaslužil takrat, ko se bom boril z enim od najboljših na svetu. Velikokrat sem že povedal, da si z denarjem ne želim pridobivati prijateljev. Je pa res, da je z vsako borbo v igri več denarja, kar je po svoje tudi razumljivo.

Znova boste boksali v Stožicah, ki ste jih prvič napolnili do vrha. Organizatorji tokrat obljubljajo še večji spektakel. Bržkone se tega že veselite?
Zame bi bila največja nagrada, da bi lahko znova boksal pred polno dvorano. To bi bilo sanjsko. Menim, da sem sposoben napolniti dvorano. Kot pa sem že rekel, bom polovico zmage dal jaz, polovico pa publika in zato bi bilo dobro, da bi bila dvorana polna, saj nam je skupaj veliko lažje.

Torej smo na pol že zmagali?
Tako je. Če bo dvorana polna, potem smo zmagali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.