Šport
17 ogledov

Westi: Groze se ne bojim

westlund_sps Žurnal24 main
V teh dneh na Bledu poteka Poletna Liga Rudi Hiti v hokeju. Med nastopajočim je tudi avstrijski Linz, za katerega brani Alex Westlund. Po porazu s 6:0 proti KAC je spregovoril za zurnal24.si.

Le kateri navijač hokejistov Olimpije bo pozabil Alexa Westlunda? Verjetno nihče, saj je bil ravno on eden ključnih igralcev pri lanskem preboju Olimpije v finale lige EBEL. Kljub temu pa je po koncu sezone odšel v Linz s katerim je podpisal dvoletno pogodbo.

V Linzu so vas predstavili kot največjo okrepitev kluba. Kako so vas sprejeli novi soigralci in vodstvo kluba?
Zaenkrat je vse v redu. Veliko smo trenirali. Zelo prav pa nam pridejo take tekme kjer se moštvo še bolj spozna med sabo in išče pravo formo. Ni važno ali izgubiš ali zmagaš, pomembno je predvsem to, da prideš v ritem tekem in da od vsake tekme vzameš delček. Ob začetku sezone pa vse skupaj sestaviš v celoto.

 

Alex Westlund je med drugim branil tudi v Rusiji. Tam je preživel tri leta. © SPS

 

Od odhoda iz Ljubljane je preteklo že kar nekaj časa. Vam je sedaj morda žal, ker ste zapustili Ljubljano in soigralce s katerimi ste bili v zelo dobrih odnosih?
Bilo je zelo težko. Lani smo se zelo zabavali in zelo težko se je bilo odločiti za odhod. Moraš pa se osredotočiti na delo kjer si. In sedaj sem pač v Linzu.

 

Poglejte še

Intervju: Mike Morrison
Intervju: Mike Posma

Kakšni so cilji Linza? V lanski sezoni jih je ravno Olimpija z vašo pomočjo izločila v polfinalu EBEL. Cilji tudi letos najbrž ostajajo visoki?
Menim, da ko se začne sezona mora biti tvoj cilj osvojitev naslova. Toda med sezono se lahko zgodi veliko različnih stvari kot so poškodbe ali pa osebne težave igralcev. Na koncu sezone pa se obrneš nazaj in oceniš kaj si dosegel. Ko pa se sezona začne mora biti tvoj cilj osvojitev naslov. Če temu ni tako je bolje, da te ni tukaj.

Kakšno pa se vam zdi mesto Linz, je bolj hokejsko mesto od Ljubljane?

Zaenkrat še ne morem oceniti, ker smo večino časa samo trenirali tako, da se še nisem odpravil po mestu, da bi ga bolje spoznal. So pa bili navijači Olimpije odlični vendar pa tudi navijači Linza niso slabi. Zelo všeč pa mi je to, da so navijači v celotni ligi odlični. Praktično kjer koli igraš je atmosfera odlična.

 
 

Zaenkrat sem osredotočen na Linz s katerim imam sklenjeno pogodbo za dve leti.

Alex Westlund

 
Kaj pa vam bo ostalo v spominu iz Ljubljana? Morda ravno navijači?
Ja navijanje je bilo sploh na koncu sezone odlično. Počutil sem se kot del tega. Super je bilo tudi to, da sem tudi sam nekaj pripomogel k temu. Hokej je resnično nekaj pomenil mestu. Praktično vsak igralec je lahko ponosen na to kar smo storili. Torej da, zvesti navijači mi bodo vsekakor za vedno ostali v spominu.

Že tu na Bledu je možnost, da se pomerite z Olimpijo. Imajo napadalci Olimpije morda več možnosti, da vas premagajo glede na to, da ste lani trenirali skupaj in dobro poznajo vaš slog branjenja?
(smeh) Ne vem. Jasno je, da se bomo v ligi EBEL letos srečali vsaj šestkrat. Med nami pa ni večjih skrivnosti. Bo pa zelo zabavno in čustveno. Sploh, ko bomo prvič igrali v Ljubljani, toda tako je življenje športnika.


Westlun se je imel v Ljubljani odlično. © Žurnal24

 

Novega vratarja Olimpije Mike Morrisona poznate zelo dobro saj oba prihajata iz Bostona. Ali bo lahko zapolnil vrzel, ki je nastala ob vašem odhodu?
Ja Mike poznam zelo dobro, nazadnje sva se slišala pred desetimi dnevi. Mike je odličen vratar. Kjer koli je bil je svoje delo opravil odlično. Je zelo velik, odlično se giblje. Za vratarja ima morda nenavadno postavo toda pokrije zelo veliko prostora. Je pa zelo dober fant, poleti se veliko druživa. Menim, da se bo dobro ujel z ostalimi fanti.

 
 

Boštjana se vsekakor ne bojim.

Alex Westlund

 
Kaj mislite o slovenskem reprezentančnem hokeju? Se lahko prebijemo nazaj v A skupino?
Torej nekajkrat ste že bili v A skupini in predvidevam, da imate take cilje tudi sedaj. Imate kar nekaj odličnih hokejistov. Kopitar je najboljši toda tudi brata Rodman in Razingar ter starejši kot sta Vnuk in Zupančič niso slabi. Naredili ste že veliko in menim, da se lahko spet prebijete nazaj v A skupino.


Westlund novega vratarja Olimpije Mika Morrisona pozna zelo dobro. © Saša Despot

 
Kaj pa načrti v prihodnje. Imate morda v načrtu zaigrati v kakšni močnejši ligi kot je Rusija kjer ste že bili, Švedska, morda celo NHL?
Zaenkrat sem skoncentriran na Linz s katerim imam sklenjeno pogodbo za dve leti. Je pa naravno, da si želiš igrati v čim boljši ligi kjer lahko. Seveda bi odšel če bi imel možnost oditi v močnejšo ligo. Toda s tem se jaz ne ukvarjam zato imam agenta. Naj se on ukvarja s tem. Sam se osredotočam na vsakodnevno igranje pri Linzu in tu poskušam biti najboljši. Sanje o ligi NHL pa so se končale že pred časom.

Boste po koncu karieri ostali v hokeju kot trener ali imate morda kakšne drugačne načrte?
Treniranje mi je zelo všeč o tem sanjam že nekaj časa. Torej dalj časa kot igram bolj mi je všeč treniranje. Vsekakor pa upam, da to pride na vrsto čez nekaj let in bom lahko še kar nekja časa igral na najvišji ravni.

Kdo pa je kriv, da je Alex Westlund postal hokejist? Morda oče ali starejši brat?
Ja delno tudi oče. Ko sem bil majhen sem prespal pri prijatelju kjer smo v kleti igrali hokej. Ko pa sem naslednji dan prišel domov sem svojemu očetu rekel, da si želim igrati hokej in on me je vpisal. Tako se je začelo.


Westlundu bodo v spominu za vedno ostali navijači Olimpije na čelu z Green Dragonsi. © SPS

 

 
 

Ja Mike poznam zelo dobro, nazadnje sva se slišala pred desetimi dnevi.

Alex Westlund

 
Kaj pa življenje v Evropi, vam ugaja? V Ameriki vse poteka hitreje.
Ja zelo dobro je. Življenje v ZDA trenutno ni lepo saj je celotna klima v državi negativna. S tem mislim predvsem na vojno v Iraku in volitve. V Evropi mi je res zelo lepo. Predvsem lepo je bilo lansko leto v Ljubljani, kjer sva z dekletom zares uživala. Vendar pa se po koncu kariere skoraj 100 procentno vračam v ZDA.

Alex še za konec. Se morda bojite, da bi se v končnici ali celo finalu srečali z Olimpijo in bi se vaš nekdanji soigralec Boštjan Groznik spravil na vas kot se je v lanskem finalu na Josha Greena?
(smeh) Torej, to je še zelo daleč. Se pa Boštjana vsekakor ne bojim.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.