Šport
1268 ogledov

Žalosten konec Boltove kariere

Usain Bolt EPA
Veliki Usain Bolt je svoj tekmovalne nastope sklenil na žalosten način.

Potem ko je jamajški tekaški zvezdnik Usain Bolt na svoji zadnji posamični tekmi na svetovnem prvenstvu v Londonu doživel poraz in bil v teku na 100 metrov le tretji, je danes nastopil še zadnjič za svojo državo. A štafeta Jamajke v elitni preizkušnji na 4 x 100 metrov ni prišla do cilja, saj se je Bolt poškodoval.

Zmagali so Britanci (37,47) z novim britanskim rekordom. Za zmagovalno štafeto so tekli Chijindu Ujah, Adam Gemili, Daniel Talbot in Nethaneel Mitchell-Blake. V Londonu so si srebro pritekli Američani Mike Rodgers, Justin Gatlin, Jaylen Bacon in Christian Coleman (37,52), bron pa Japonci Shuhei Tada, Shota Iizuka, Yoshihide Kiryu in Kenji Fujimitsu (38,04).

Pred Boltom, ki je tekel kot zadnji, a hitro začel šepati in se nato v bolečinah ustavil, so v štafeti Jamajke tekli še Omar McLeod, Julian Forte in Yohan Blake. Bolt je doslej v karieri le malokrat tekel v kvalifikacijah, tokrat pa je dopoldne pred finalom to storil, saj je bila za njim le ena disciplina; na 100 m je bil konec prejšnjega tedna tretji, na 200 m pa ni tekmoval. V finalu je v zadnji predaji štafeto prejel kot tretji, nato pa je sredi zadnje ravnine zašepal in padel ter tako ni prišel do cilja. Pravzaprav je, počasi korakajoč, obkrožen s svojimi sotekmovalci iz štafete, vendar nekaj minut po končanem finalu ob glasnem spodbujanju s tribun.

Z izidom sezone na svetu so presenetljivo zmagali Britanci (37,47) pred ZDA (37,52) in Japonsko (38,04). Med atletinjami so bile na 4 X 100 m prve tekačice ZDA z najboljšim časom leta (41,82), Allyson Felix, ki je tekla v drugi predaji, je tako osvojil rekordno deseto zlato odličje. Srebro so osvojile Britanke (42,12), bron pa branilke naslova Jamajčanke (42,19).

Tudi Farah se ni poslovil z zlatom

Na 5000 m je Britanec Mo Farah na svojem zadnjem velikem tekmovanju na stadionih osvojil srebro. Štiriintridesetletni Farah, atlet somalijskega rodu, je skušal še na petem velikem tekmovanju v nizu na enih olimpijskih igrah ali SP osvojiti dve zlati medalji, na 10.000 m in na pol krajši razdalji. Ostal je pri šestih zlatih medaljah na SP, le veliki Bolt ima več posamičnih odličij, osvojil pa je drugo srebro (13:33,22). Štirikratni olimpijski zmagovalec se bo v nadaljevanju kariere preusmeril na maratone.Zlato je pripadlo Etiopijcu Muktarju Edrisu (13:32,79).

Z izidom sezone na svetu je dvodnevno tekmovanje deseterobojcev končal Francoz Kevin Mayer (8768 točk), Avstralka Sally Pearson je zmagala na 100 m ovire (12,59), Nemec Johannes Vetter v metu kopja (89,89 m), v skoku v višino pa Rusinja Marija Lasickene (2,03 m). Slednja na razglasitvi ni slišala ruske himne, saj je tu med manj kot 20 svojimi rojaki, ki jih je po dopinškem škandalu dovoljeno tekmovati, vendar pod neodvisno zastavo; predvajali so himno Mednarodne atletske zveze.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice