Šport > Zimski športi
20 ogledov

Dva orla med deseterico

peter prevc Profimedias
Smučarji skakalci so po dolgi dopoldanski poti iz Lillehammerja v Trondheim s precej težavami opravili kvalifikacijsko serijo za četrtkovo tekmo RAW AIR turneje.

Po torkovem odpadlem dnevu v Lillehammerju se je karavana svetovnega pokala v smučarskih skokih danes zgodaj zjutraj podala na več kot šest ur trajajočo 500 km dolgo pot proti Trondheimu. Karavana je na sever Norveške prispela približno tri ure pred začetkom uradnega treninga, ki je bil zaradi močnega vetra takoj prestavljen za pol ure.

Organizatorjem ga je le uspelo izpeljati, medtem ko so s kvalifikacijami imeli veliko težav. Začele in končale so se v sneženju, vmes je bilo precej prekinitev, vseskozi pa je veter spreminjal svojo smer.

Gregor Schlierenzauer je po dolgotrajnem čakanju peš odšel s skakalnice, podobno so kasneje storili še njegova rojaka Manuel Fettner in Michael Hayböck ter Domen Prevc. Slednji trije imajo nastop na jutrišnji tekmi zagotovljen neposredno.

Najboljši v kvalifikacijah je bil s 139 metri na koncu Poljak Kamil Stoch, ki je ob majhni pomoči vetra zbral 146 točk. Drugi je bil z enako daljavo Andreas Stjernen s 144,5 točke, tretji pa Andreas Wellinger s 138 metri in 139,5 točke. Peti je bil s 137 metri in 135,2 točke Peter Prevc, Anže Lanišek je s 133 metri in 124,8 točke osvojil 10. mesto. 

Na tekmo sta se prebila še Jernej Damjan s 35. mestom in 123 metri ter 108,4 točke in Nejc Dežman mesto za njim s 125 metri in 108,3 točke. Brez četrtkove tekme sta ostala Jurij Tepeš s 116 metri in 102,1 točke (zmanjkalo mu je 0,7 točke) in Anže Semenič s 118 metri in 100,6 točke.

Skupno je vodstvo na norveški turneji prevzel Wellinger, k ima 7,1 točke prednosti pred Stefanom Kraftom, ki je v slabih pogojih pristal pri 120 metrih, na 27. mestu pa je zbral 111,5 točke. Peter Prevc je pridobil mesto in je peti z zaostankom 52,4 točk za vodilnim Nemcem.

Spremenjen urnik turneje

V času treninga so organizatorji RAW AIR turneje sporočili tudi nov program turneje do konca. Jutri v Trondheimu normalno sledi predvidena tekma ob 17. uri, spremembe pa bodo v petek in v soboto v Vikersundu.

Na letalnici s svetovnim rekordom bo v petek tekma s samo eno serijo, torej tista, ki bi v torek morala biti v Lillehammerju, a je odpadla zaradi premočnega vetra.

V soboto bodo kvalifikacije za nedeljsko posamično tekmo in ekipna tekma, v nedeljo pa torej še finalna posamična tekma norveške turneje. Če bo veter to dovolil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.