Šport > Zimski športi
33389 ogledov

Kostelić ostro nad kolege in Fis: "Podpirate krivico, ki se je zgodila!"

ivica kostelić Epa
Najboljši hrvaški smučar Ivica Kostelić se je precej burno odzval na kontroverzno dogajanje na SP v Cortini d'Ampezzo.

Na odločitev organizatorjev svetovnega prvenstva v Cortini, ki so na nedeljskem slalomu posegli po pravilu, po katerem je v finalni vožnji v obratnem vrstnem redu najprej nastopilo najboljših 15 tekmovalcev, je zelo burno reagiral nekdanji hrvaški smučar, slalomski svetovni prvak iz St. Moritza (2003) Ivica Kostelić.

Štefan Hadalin Po prvi vožnji Šport Hadalin z odličnim izhodiščem pred drugo vožnjo, senzacija na vrhu

Praviloma bi moral finale odpreti 30. tekmovalec po prvi vožnji, a so organizatorji v želji po zagotavljanju najboljših možnih pogojev šli na roko najhitrejšim tekmovalcem. V finalni vožnji je tako prvi nastopil tisti, ki je imel uvodoma 15. in ne 30. čas, kar pomeni, da tekmovalci po 16. mestu niso imeli praktično nobene možnosti, da bi se vmešali v boj za medalje.

Tekmovalna žirija se je za spremembo formata odločila prvič po skoraj 20 letih.

"Kje ste zdaj 'borci za pravico', ki se zavzemate za pravičnost v našem športu? Kje si, FIS Alpine? Zakaj se ne oglasite in se zoperstavite interesom gnilih? Predvsem pa, kje ste vrhunski slalomisti? Ali vas je strah nasprotovati očitni krivici? Vi, ki prisegate, da je pravičnost na prvem mestu? Vaša tišina podpira krivico, ki se je zgodila vašim kolegom, še posebej mlajšim, ki jim je bila odvzeta pravica do poštenega boja. Obračam se na šampione, so ti še med vami? Moč se kaže z velikodušjem. Krivica je orodje šibkih. Športna zmaga, ki ni dosežena na pravičen in časten način, je ničvredna. In ne pozabite, največja zla temeljijo na nasilju peščice in molku večine. Spregovorite zdaj ali pa nikoli več ne govorite o pravičnosti," je po slalomu, na katerem so kolajne osvojili Norvežan Sebastian Foss-Solevåg (zlato), Avstrijec Adrian Pertl (srebro) in Norvežan Henrik Kristoffersen (bron), zapisal besni Kostelić.

andreja slokar Slalom (Ž) Šport Zvezda je rojena: Slokarjevi uspel izjemen podvig
Komentarjev 1
  • asmas1965 19:48 22.februar 2021.

    pred 30 leti so v drugi vožnji štartali takole: prvi je začel drugo vožnjo 7. iz prve vožnje nato šesti, itd.Po vodilnem iz prve vožnje je štartal osmi.To je bilo napeto,ker vodilni po prvi vožnji do zadnjega (30.)ni vedel če ...prikaži več ga bo kdo premagal. In vsi smučarji so se borili da bi v prvi vožnji dosegli čimveč.Ko so obrnili na 30 je slalom postal računica."če mi ne rata v prvo bom pa v drugo peljal po najboljši progi".če bi jaz "glavni" bi bilo v vseh tekmovanjih samo šansa-kot smuk si ali nisi